Tgrt Haber
20 Eylül 2018 14:34

Kuru Buz Nedir Nasıl Elde Edilir? Kuru Buz Nerede Bulunur?

Kuru buz, aslında karbondioksitin katı olmuş halidir. Karbondioksit buzu diğer isimlerinden biridir. Bu ilginç buz çeşidini evde yapabilmek mümkündür fakat -78 derecede yapmanız gerektiğinden soğuk yanması denen yanıklara sebep olabilir.

Kuru Buz Nedir Nasıl Elde Edilir? Kuru Buz Nerede Bulunur?
kuru buz

Kuru buz nedir, aslında karbondioksitin katı olmuş halidir. Karbondioksit buzu diğer isimlerinden biridir. Kuru buz nasıl elde edilir, bu ilginç buz çeşidini evde yapabilmek mümkündür fakat -78 derece bu buzu yapmanız gerektiğinden soğuk yanması denen yanıklara sebep olabilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olmanız gerekir. Bu buz evde de olsa karbondioksit tankı olmadan yapılmaz. Bu tank tehlikeli ve ehil olmayanların elinde fazlaca zarar verebilir. Kuru buz sıvı olmaz, direk gaz haline gelir ve odanın dibine çöker. Bu yüzden kapalı mekânlarda kullanmaktan kaçınmalıdır çünkü kapalı ortamlarda %78 azot, % 21 oksijen %0,03 karbondioksit bulunur. Bu karbondioksit oranı %0,05 e çıkarsa tehlike arz eder. Bunun %0,05 olmaması için kapalı mekânlar iyi havalandırılmalıdır. Eldivensiz kuru buzu yapmaya kalkışmamalıdır. 

GÜVENLİK

Karbondioksit buzuna başlamadan önce ilk olarak güvenliğinizden emin olmanız gerekir. Bunun için ellerinizi iyi koruyacak, genellikle büyük yapı marketlerde ve ya esnaf hırdavatçılarda bulabileceğiniz kalın ve bu iş için özel olarak tavsiye edilen eldivenlerden almanız gerekir. Ellerinize veya teninize dokunduğu anda oradaki hücreleri donduracağından his gidecektir ve yanmalar meydana gelecektir. Bu yanma aynı ateşte yanan his gibidir ve tehlikelidir. Ellerinizi iyi koruyacak bu en önemli parça olacaktır. Sakın ihmal etmeyiniz.

ÇANTA

Kuru buz için ikinci olmazsa olmaz parça bezden yapılmış bir çanta veya temiz büyük boy bir bez çuval olacaktır. Çok büyük boy olmamasına dikkat ediniz. Fazla kumaş tankın elinizden kaymasına sebep olacağından tehlike arz edebilir bu yüzden bez yastık kılıfları da ideal olacaktır veya o boyuttaki bez çanta ve çuvallar sizin ölçünüz olabilir.

KARBONDİOKSİT TANKI

Karbondioksit buzu yapmak için ihtiyacınız olan üçüncü ana malzeme karbondioksit tankı veya yangın söndürme tüpleri olarak kullanılan tanklardır. Ev tipi yangın söndürücüler de vardır fakat bunlar kuru buz yapımı için uygun değildir. Karbondioksit buzu genellikle iş yeri için olan yangın söndürücüler ile uygulanmaktadır. Profesyonel tipte mi değil mi, elinizde yangın söndürücüyü anlamak için yangın tüpünün üzerinde tahliye kornası veya basınç göstergesini arayabilirsiniz. Bunlar var ise veya bunlardan biri var ise ev tipi değildir. 

YAPILIŞI

  • Öncelikle açık alanda olun.
  • Eldivenlerinizi giyiniz.
  • Karbondioksit tankının veya yangın söndürme tüpünün ağzına kumaş bezi her ne hazırladı iseniz bunu geçirin.
  • Profesyonel koli bandı ile bez torbayı tankın üzerine sabitleyin.
  • Oksijen tankının yani yangın söndürme tankının kırmızı olan kısmını bastırıp gazı bezin içine bırakmaya başladın. Bunu yaparken havada buhar oluşacaktır. Çanta ağır bir şekilde dolmaya başlayacaktır.
  • Artık torba dolduğunda vanayı kapatın.
  • Torbayı sallayın.
  • Eldiveni çıkartmadan bezin içindeki kuru buzları bir kavanoza aktarabilirsiniz.

Kuru Buz Nedir Nasıl Elde Edilir? Kuru Buz Nerede Bulunur?

Kuru Buz Nedir Nasıl Elde Edilir? Kuru Buz Nerede Bulunur?

KURU BUZ NERELERDE KULLANILIR?

  • Dondurma kaplarını süslemek için kullanılır. Etrafı buzla kaplanarak hem dondurmanın sıcak yaz günlerinde hemen bitmemesini sağlar hem de farklı bir görüntü oluşur. Bu da insanların oldukça ilgisini çekmektedir.
  • Kimya laboratuvarında soğutma işlemleri ile ilgili kullanılır.
  • Çatlak kemiklerde tedavi amaçlı kırığın üzerine uygulanır.
  • Uzun mesafelerde dondurma gibi eriyebilecek veya balık gibi hemen bozulabilecek yiyeceklerin buzlarının çözülmeden sağlıklı bir şekilde evlere ulaştırılması için kullanılır.
  • Formula 1 yarışlarında yarıştan önce arabaların motorlarını soğutmak için kullanılır.
  • Bazıları içeceklerde kullanır. Bu bardaktan dışarı bir duman çıkartır bu yüzden göz alıcı görünür fakat direk yiyecek ve içeceklere temas ettirmek doğru değildir.
  • Metal sektöründeki soğuk büzülme ve sertleştirme işlerinde kullanılır.
  • Plastik kaplarındaki çapakları alırken kullanılır.
  • Şarap mahzenlerindeki, şarap yapımı sırasında krem tartarın yani yoğunluğu azaltılmış pasta kremasının ortaya çıkartılmasında ve ayrıştırılmasında kullanılır. 
  • Bazı iş yerlerinde temizleme birimlerinde hijyen sağlamak ve kuvvetli temizlik veya metal parçaları arındırmak için de kullanılır.
  • İlaçların muhafazası ve nakliyesi sırasında da kullanılır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...