2021-11-04 15:44:37

Kuru dolma nasıl yapılır? 4 Kasım MasterChef Batman usulü kışlık dolma tarifi ve malzemeleri!

4 Kasım MasterChef Batman usulü kışlık kuru dolma tarifi, malzemeleri ve yapılışı merak edilenler arasında yerini aldı. Kış aylarının vazgeçilmezi olan kuru dolma, yaz aylarında güneş gören çatı ve balkonlarda başlıyor ve soğuk havalarda sofralarda yerini alıyor. Kuru dolma yapılışı ve püf noktası haberimizde...

Kuru dolma nasıl yapılır? 4 Kasım MasterChef Batman usulü kışlık dolma tarifi ve malzemeleri!
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Kuru patlıcan ve kuru biberle yapılan dolma, Batman'ın önde gelen lezzetlerindendir. Hemen hemen her yörede farklı aromalarda yapılan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden Batman usulü kuru dolmanın püf noktasının sumak suyu olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Peki, Batman usulü kışlık kuru dolma nasıl yapılır? İşte, detaylar...

BATMAN KURU DOLMA TARİFİ

Batman Kuru Dolma Malzemeleri

  • 10 adet kuru patlıcan
  • 10 adet biber kurusu 
  • Yarım kilogram pirinç
  • 1 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım kilogram yağlı kuzu kuşbaşı (sotelenmiş)
  • Tuz, karabiber, yenibahar
  • 1 adet kuru soğan. (sotelenmiş)
  • Sumak suyu (1 çay bardağı sumak, 2 çay bardağı ılık suya bekletildikten sonra çıkan su süzülerek kullanılır.)

-İsteğe göre sarımsak pişirilirken tane sarımsak atılarak aroma verilebilir.

BATMAN USULÜ KURU DOLMA NASIL YAPILIR?

  • Kurutulmuş dolma ve biberler haşlanıp yumuşatılır.
  • Pirinç ve sotelenmiş et yıkanıp süzülür; üzerine tuz, yağ, salça, maydanoz, soğan, baharatlar ve sumak suyunun yarısı ilave edilip karıştırılır.
  • Dolmaların içi doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir.
  • Üzerine kalan sumak suyu ile birlikte su eklenir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra yarım saat daha pişirilip biraz dinlendirilir ve sıcak servis yapılır.

KURU DOLMA YAPMAK İÇİN SEBZELER NASIL KURUTULUR?

Kuru Dolma İçin Gereken Sebze Hazırlığı (Yazlık)

  • 5 kilo patlıcan
  • 5 kilo kırmızı kapya biber

NASIL KURUTULUR?

  • Patlıcanlar iyice yıkanır ve sapları kalacak şekilde temizlenir.
  • Alacalı soyulur ve uzunlamasına dörde bölünür.
  • Biberlerin sapları kalacak şekilde ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri temizlenir. 
  • Ardından patlıcanlar ve biberler ipe dizilir.
  • Güneşte yaklaşık 5 gün bekletir ve kuruduğuna emin olduktan sonra toplanıp nemli olmayacak bir yerde saklanır.

KURU DOLMANIN  YANINA YAKIŞAN LEZZETLER

Naneli Ayran:

Dolmanın yanında sade yoğurt tüketmek yerine nane ile hazırlanan buz gibi ayran eşlik edebilir. Ortalama 5 dakikada hazırlanan naneli ayranı, buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

Kayısı Hoşafı:
Ana yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan hoşaf, kuru dolmaya da en çok yakışanlardan. Kuru kayısı ve bademle hazırlanan kayısı hoşafını tüm yemeklerin yanında da tüketebilirsiniz.

Etiketler