Tgrt Haber
29 May 2019 15:05

Kuru Fasulye Protein Miktarı, Kuru Fasulye Besin Değeri

Kuru fasulye, sağlıklı besleyici özellikleri nedeniyle Türkiye’de en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Ayrıca dünya üzerinde de özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da oldukça fazla aranmaktadır. Kuru fasulyenin yanına en çok pilav, turşu, cacık ve soğan yakıştırılmakta ve bunlarla tüketilmektedir. Türkiye’de kuru fasulye bir gelenek ve bir kültürdür. Özellikle Erzurum İspir fasulyesi meşhurdur.

Kuru Fasulye Protein Miktarı, Kuru Fasulye Besin Değeri
Kuru Fasulye Protein Miktarı,,Kuru Fasulye Besin Değeri,

Kuru fasulyenin faydaları

•    100 gram kuru fasulye (55-6 yemek kaşığı) 354 kalori, 22.33 g veya% 40 tavsiye edilen günlük protein içermektedir.
•    Kolesterol seviyelerini düşürdüğü görülmüştür.
•    Kalorisinin az olması sebebiyle diyet listelerinde rahatlıkla kullanılır. Az kalori ile doymayı ve daha uzun süre tok kalmayı sağlar.
•    Kuru fasulye; folatlar, piridoksin, tiamin (vitamin B-1), pantotenik asit, riboflavin ve niasin gibi birçok B kompleks vitamininin en iyi kaynaklarından biridir.
•    Lif oranı oldukça yüksektir.
•    Lifli yapısı sebebiyle bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Kuru Fasulye Protein Miktarı, Kuru Fasulye Besin Değeri

Prof. Dr. Canan Karatay’ın kuru fasulye hakkında bildirdikleri

‘Pastırmalı kuru fasulye en sağlıklı yemektir. Kuru fasulyenin yanında pilav olmamalıdır. Pilav şekerdir ve zararlıdır. Bol tereyağlı kuru fasulyede her türlü mineral vardır. Demir, kalsiyum, potasyum, selenyum vardır.
Doğanın doğal mineral kaynağı olan omega 3 ve omega 6 kuru fasulyede mevcuttur. Doğal protein ve karbonhidrat vardır. Kuru fasulyeniin kıymetlisi pastırmadır.’
Prof. Dr. Canan Karatay’a göre pastırmalı kuru fasulyeyi kışın ev yapımı bir lahana turşusu ile turp veya kuru soğan ile tüketebilirsiniz.

Kuru Fasulye Protein Miktarı, Kuru Fasulye Besin Değeri

Prof. Dr. Canan Karatay Kuru Fasulye Tarifi

Malzemeler;

2 su bardağı kuru fasulye
100-150 gr pastırma (çemeni alınmış)
2 adet kuru soğan
2-3 adet kuru kırmızı biber
3-5 adet kurutulmuş domates
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber ve kırmızı biber

Kuru Fasulye Protein Miktarı, Kuru Fasulye Besin Değeri

Hazırlanışı;

Fasulyeyi, bir gece önce suda bırakın. Fasulyeyi 2 parmak geçecek kadar ılık su ile en az 12 saat bekleyecek kadar ıslatın. Kesinlikle karbonat koymayınız. İçindeki minerallerin ölmesine sebep olur. karbonat genellikle daha yumuşak olsun diye konur.
Soğan ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını kavurun ve sonra pastırmayı, kuru biberi ve fasulyeyi ekleyin. Üzerine bir miktar su koyup 30 dakika kadar pişiriniz.
Kuru fasulye pişerken dağılmasın diye tuzunu ve salçayı ya da domatesi fasulyeler yarı piştikten sonra ilave edin.
Eğer düdüklü tencerede yapırsanız o zamanda fasulyeyi başta haşlayın ve buharını aldıktan sonra soğan salça ve tuz ile kavurun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...