Tgrt Haber
06 Eylül 2019 18:43

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nelerdir? Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Bahar aylarında ortaya çıkan kuzugöbeği mantarı, doğal, şifalı ve besleyici bir mantar çeşididir. Bu makalemizde “Kuzugöbeği mantarı faydaları nelerdir?, Kuzugöbeği mantarı nerede yetişir?, Kuzugöbeği mantarının fiyatı ne kadar?, Kuzugöbeği mantarının ekonomiye katkısı nedir?, Kuzugöbeği mantarını ticari olarak alan firmalar hangileridir?, Kuzugöbeği mantarı yetiştiriciliği nasıldır?, Kuzugöbeği mantarı nasıl pişirilir?, Ne tür yemekleri yapılır?” gibi aklınıza takılan sorulara karşılık bilgiler alacaksınız. Keyifli okumalar.

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nelerdir? Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
Kuzugöbeği mantarı faydaları nelerdir?,Kuzugöbeği mantarı nerede yetişir?,Kuzugöbeği mantarının fiyatı ne kadar?,Kuzugöbeği mantarının ekonomiye katkısı nedir?,Kuzugöbeği mantarını ticari olarak alan firmalar hangileridir?,Kuzugöbeği mantarı yetiştir

Kuzugöbeği mantarı nedir?

Kuzugöbeği mantarı, Latince adıyla “morchella esculenta”, “Morchellaceae” familyasından bitki türüdür. Tek tek ve küçük bitkiler grubu halinde yetişir.

Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyılarında yaygın şekilde görülür. Bahar dönemlerinde hasat veren bu tür bitkiler az bulunur bir yapıya sahip olduğu için fiyatları oldukça yüksektir.

Kuzugöbeği mantarı en çok Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde oldukça rağbet görmekte ve tüketilmektedir.

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Yetişir?

Kuzugöbeği mantarının faydaları nelerdir?

Kuzugöbeği mantarının faydaları gerçekten çok dikkat çekicidir. Bahsettiğimiz gibi özellikle ilaç sanayi bunu kanser hastalıklarının tedavisi için ilaç yapımında kullanıyor.

Mantar, bahar aylarında yetişmesi ile bilinen bu özel bitki az bulunması nedeniyle oldukça değerli. Her yıl mayıs ve haziran aylarında toplanabilen kuzugöbeği mantarı birçok sağlık sorunu üzerinde etkili bir ürün.

Kuzugöbeği mantarı:

  • Dinç ve zihinde kalmayı sağlar,
  • Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da büyük fayda sağlar.
  • Kan yapar, kansızlığa iyi gelir,
  • Bağışıklık sistemini hızla onarır,
  • Konsantrasyonu artırır,
  • Zihnin daha iyi çalışmasını sağlar,
  • Kanser tedavisinde kullanılmaktadır,
  • Protein barındırır,
  • Bağırsakları ve mideyi rahatlatır,
  • B1,B2,C vitamininden çok zengindir,
  • Çokça kalsiyum ve potasyum içerir,
  • Bileşiminde 8 adet amino asit bulunur.

Kuzugöbeği Mantarının Görüntü ve Yapısı

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Yetişir?

Mantarın şapka yapısı; Mantarın yumurtaya benzer şapkası düzensiz oyuksudur. Köşeli, geniş oylukların uç kısımları dolambaçlı ağ görünümüne sahiptir. Kırmızı ve sarı tonlarındadır.

Sap kısmı: Silindirik ve düzensiz bir boşluğa sahiptir.

Mantarın etli kısmı: Mum kıvamındadır. Gevrek ve kırmızıya çalar sarı renkte, hoş kokulu bir tada sahiptir.

Kuzugöbeği Mantarı Nerede Yetişir?

Kuzugöbeği mantarı humuslu ve mineral olarak zengin topraklarda iyi yetişir. Özellikle orman açıklıkları, yol ve akarsu kenarları, bitki örtüsü yanmış araziler yine fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek de olsa mutlaka bulunur.

Kuzugöbeği Mantarı Hangi Aylarda Yetişir?

Mart ve Mayıs aylarında yetişir.

DİKKAT!
Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Yetişir? sahte kuzu göbeği

Sahte Kuzugöbeği Mantarı (Gyromitra Esculenta) Bu mantar şekli zehirlidir.

Kuzugöbeği Mantarının Ekonomiye Katkısı Nelerdir?

Ülkemizde her yıl 400 ila 500 ton civarında kuzugöbeği mantarını sadece Avrupa ülkelerine ihraç etmekteyiz. Orman köylüleri, kuzugöbeğini toplamak ya da avlamak için, sabah erken saatlerde ormanda mantar ararlar. Burada toplanan kuzugöbekleri, akşam köye gelen alıcılar tarafından alınır köylülerden alınan kuzugöbekleri, firmalara teslim edilir.

Ormanda hikâyesi başlayan kuzugöbeği mantarlarını firmalar bir takım işlemlerden geçirdikten sonra üçer kiloluk kasalar halinde paketleyip: Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya, İspanya, Amerika, İsveç ve Norveç gibi ülkelere kargolar.

Ülkemizde oldukça hızlı ve güzel yetişen kuzugöbeği mantarının ekonomiye katkısı için kültür mantarcılığı projeleri ile ilgilenmeleri gerekir.

Kuzugöbeği mantarı dünyada en çok kanser hastalarının tedavisi için özel ilaç sınaisinde kullanılmaktadır.

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Yetişir?

Kuzugöbeği Mantarı Yetiştiriciliği ve Üretimi Nasıl Yapılır?

Mantar üretimi yapmak istiyorsanız kendi tohumunuzu kendiniz üretebilirsiniz. Tabi bunun için hazır olarak yetişmiş bir kuzugöbeği mantarı almalısınız. Bir kabın içerisine klordan arındırılmış su ekleyin. Klor kuzugöbeği mantarının büyümesini engelleyici özelliğe sahiptir.

  • Bu kabın içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ekleyin. Pekmez içeriğindeki şeker sayesinde mantar sporlarının filizlenmesini ve hızlı büyümesini sağlayacaktır.
  • Karışıma bir çay kaşığı kaya tuzu ekleyin. Bu tuz sayesinde hem bakteriler ölür hem de mantarın kararması engellenmiş olur.
  • Mantarların baş kısmını yani sporların olduğu kısmı kaba ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırmaya başlayın. Karışım işlemi bittikten sonra ağzını kapatın ve iki gün boyunca karanlık bir yerde dinlendirin.
  • Bu işlem bittikten sonra karaçam ve diş budak ağacının çevresinde yer alan alanı alçı, odun külü ve turba yosunu ile hazırlayın. Bu hazırlık aşaması bittikten sonra mantar sporlarının oluştuğu suyu bu alana eşit miktarda dökün.
  • Son aşama ise karaçam ağaç kabuklarını bu alanın üzerine serpiştirmek. Bunu doğal görünümde olduğu gibi yapın. Yani abartı olmamasına dikkat edin.

Hazır olarak satın aldığınız mantar miseli ile başarı ihtimaliniz daha yüksektir.

Kuzugöbeği Mantarı Alan Firmalar Kimlerdir?

Google üzerinde bu konuda araştırma yaptığınız zaman kuzugöbeği alan firmalar karşınıza çıkacaktır. Bu firmalar kültür mantarları üzerine alım satım yapmaktadır. Ancak burada bir sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu firmalar tarafından yukarıdaki satış fiyatına rağmen size çok düşük fiyatlar verenler karşınıza çıkacak. Pazarlama sorunu ülkemizde sadece tarımda değil her sektörde mevcuttur. Maalesef pastadaki büyük pay aracı kuruluşlar tarafından yenir.

Bu nedenle kendi pazarlamanızı yapmayı deneyin. Perakende olarak internette satış yapan kurumlar ile iletişime geçin. Onlara aracı kurumlara göre daha uygun fiyata sizden alım yapabileceklerini belirtin. Bu konuda ne kadar araştırma yaparsanız karlı çıkma şansınız da o derece yüksektir.

Kuzugöbeği Mantarı Faydaları Nedir? Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Yetişir?

Kuzugöbeği Mantarının Fiyatı Ne Kadar?

Kuzugöbeği mantarı çabuk bozulan bir  ürün olduğundan ülkemizde kurutulmuş veya dondurulmuş olarak gerek yurt içine gerekse Avrupa ve Amerikaya satılmaktadır. Kurutulmuş kuzugöbeği mantarı hacimden kaybettiği için kilogram fiyatı 1000 – 1500 TL arasında değişir.

Tabi fiyat belirlenirken sadece hacim esas alınmaz. Mantar başlarının rengi de oldukça önemlidir. Besin açısından yetersiz kalan mantarların baş kısmı siyah olur. Kahverengi ve sarıya çalan kuzugöbeği mantarı siyah olanlardan daha değerlidir.

Kuzugöbeği Mantarı Nasıl Pişirilir? Ne Tür Yemekleri Yapılır?

Fransız mutfağının önemli bir öğesi olup, ülkemizde de özellikle, yumurtayla olanı hem hızlı hem de lezzetiyle herkesi kendini beğendirir.

Yumurtalı Kuzu Göbeği Kavurması Tarifi

Malzemeler:

  • 500 gram taze kuzugöbeği
  • 2 kuru soğan
  • 2 domates
  • 4 yumurta
  • 2 kahve fincanı zeytinyağı
  • Karabiber, kırmızı pul biber
  • Tuz

Yapılışı: Taze toplanmış veya satın alınmış olan mantarlar, iyice yıkanarak, kuşbaşı doğranır. Tavada kızgın zeytinyağında, soğanlar ve ardından domatesler pişirilir. Tavaya mantarlar ilave edilir. Ardından birlikte pişirilir. Daha sonrasında ise çırpılmış yumurtalar da ilave edilerek, yumurtalar pişene kadar beklenir. Daha sonrasında ise servise hazırlanır. Afiyet olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...