Tgrt Haber
12 Ekim 2018 19:34

LDL Yüksekliği Nedenleri ve Belirtileri LDL Yüksekliği Tedavisi

Ldl kolesterol diğer adıyla kötü kolesterol. Kolesterol vücutta doğal olarak bulunan yağ benzeri bir maddedir. LDL Yüksekliği Nedenleri ve Belirtileri LDL Yüksekliği Tedavisi

LDL Yüksekliği Nedenleri ve Belirtileri LDL Yüksekliği Tedavisi
LDL,Kolesterol,LDL Kolesterol

Ldl kolesterol diğer adıyla kötü kolesterol.  Kolesterol vücutta doğal olarak bulunan yağ benzeri bir maddedir. Kolesterolun 2 çeşidi vardır. Bunlardan ilki yazımızın da ana konusu olan Ldl kolesterol yani kötü kolesterol. Bir diğeri ise Hdl kolesterol yani iyi kolesterol. Ldl olarak adlandırılan kötü kolesterol damarlarda birikerek tıkanıklığa sebep olur. Bu tıkanıklık sonucu damar yapısında bozulmalar meydana gelir. Buda çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur. 

Peki, LDL yüksekliği neden olur?

  • Her hastalığın olduğu gibi Ldl kolesterol yani kötü kolesterolün sebebi stres olabilir. 
  • Et, süt ve süt ürünleri, donmuş yağ oranı yüksek olan gıdalar, margarin gibi yiyeceklerin aşırı tüketilmesi. 
  • Genetik faktörler. 
  • Sigara ve alkol kullanımı. 
  • Fazla kilolar. 
  • Tiroid hastalığı ve şeker hastalığı gibi faktörler Ldl kolesterol yani kötü kolesterol yüksekliğinin sebepleri arasında sayılabilir. 

Ldl kolesterolü ( kötü kolesterol ) düşürmek için yapmanız gereken ilk şey hekiminize danışmak ve tedavi amaçlı verdiği ilaçları düzenli kullanmak olmalı. Eğer fazla kilolarınız var ise fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Varsa sigara ve alkol kullanımını bırakmanız Ldl kolesterolü düşürmenize yardımcı olacaktır. Günlük düzenli yürüyüşler de Ldl kolesterolü düşürmenize yardımcı olur. Her gün düzenli bir şekilde birkaç tane ceviz tüketmek Ldl kolesterolü Ldl kolesterolü düşürür.

LDL kolesterol kaç olmalı? 

Ldl’nin 200-239 mg / dl arasında olması uzmanlar tarafından yükseğe yakın olarak kabul edilmektedir. 240 mg / dl den yüksek ise yüksek kolesterol olarak kabul edilir. Normal seviye Ldl kolesterolün 200 mg / dl olması gerekir.

LDL düşüklüğü neden olur?

Ldl kolesterol düşüklüğünün nedenleri arasında genetik faktörler rol almaktadır. Yetersiz beslenme, çölyak hastalığı, karaciğer hastalığı, parkinson hastalığı, tiroid bezi ile ilgili problemler Ldl düşüklüğüne sebep olabilir. 

  • En sağlıklı Ldl seviyesi 100 mg / dL’ den düşük olan seviyedir. 
  • Sağlıklı olan ama dikkat edilmesi gereken Ldl seviyesi 100-129 mg /dL dir.
  • Sınırı aşan Ldl seviyesi 130-159 mg / dL dir. 
  • Yüksek seviyeli Ldl 160-189 mg / dL dir.
  • Çok yüksek seviyeli olan Ldl değeri ise 190 mg / dL dir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...