Tgrt Haber
30 Ocak 2019 15:49

Lenf nodu nedir neden olur Lenf nodu şişmesi belirtileri kanser mi?

Lenf nodu genellikle vücudun bir iltihap gibi problem yaşamasından sonra şişer ve genişler. Aslında vücut savunma mekanizması olan lenflerin vücutta enfeksiyona karşı verdiği bir reaksiyondur. Lenf nodu nedir neden olur lenf nodu şişmesi belirtileri

Lenf nodu nedir neden olur Lenf nodu şişmesi belirtileri kanser mi?
lenf. bezi,lenf nodu,kanser

Lenf nodu genellikle vücudun bir iltihap gibi problem yaşamasından sonra şişer ve genişler.  Aslında vücut savunma mekanizması olan lenflerin vücutta enfeksiyona karşı verdiği bir reaksiyondur. Lenflerin şişmesi ve büyümesi olayına da bu yüzden Reaktif lenf nodu denir. Bu nodlar genellikle kasık ve meme bölgelerinde kendilerini belli ederler. Uzmanların bildiğine göre bu nodlar eğer reaktifyani vücutta bulunan herhangidir enfeksiyona karşı verilmiş bir tepki olarak şiştiyse ve2 cm ve bundan daha küçükse endişe edilecek bir durum olmadığını belirtmiştir. Burada anlaşılması gereken reaktif hale gelen bu lenf nodlarının hangi sebeple tepki verdiğidir. Vücutta bulunan virüsler veya kanserli hücreler sebebiyle de şişlik gerçekleşebilir. Bunu anlamanın en iyi yolu bir uzmana görünmektir. Makalemizde Lenf nodu nedir neden olur Lenf nodu şişmesi belirtileri kanser belirtisi midir ve lenf bezi şişmesi nedir neden olur konularında sorularınız cevaplar bulabilirsiniz.

Lenf nodları ve görevleri

Lenf damarları, lenf sıvısını vücuttaki bezler boyunca yönlendirir. Lenf bezleri, zararlı maddelere filtre görevi gören küçük yapılardır. Lenf sıvısı boyunca taşınan mikroplara saldırarak ve yok ederek enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilecek bağışıklık hücreleri içerirler.

Vücudun her tarafında yüzlerce lenf bezi vardır. Her lenf nodu, sıvıyı ve ona giden damarların topladığı maddeleri filtreler. Örneğin parmaklardaki lenf sıvısı, göğse doğru ilerleyerek koldan sıvıyı birleştirir. Bu sıvı dirsekteki lenf bezi veya kol altındakileri filtreler. Baştaki sıvı, kafa derisi ve yüz, boyundaki lenf bezlerinden aşağıya doğru akar. Bazı lenf bezleri, bu bölgelerdeki sıvıyı filtrelemek için, ciğerler arasında veya bağırsak çevresindeki gibi, vücudun derinliklerindedir. Lenf sıvısı yavaşça vücudun her yerinden akar ve göğse geri döner. Yolculuğunun sonunda, filtrelenen sıvı, yani tuzlar ve proteinler tekrar kan dolaşımına dökülür.

Lenf bezlerinde kanser nasıl bulunur?

Normal lenf bezlerinde küçüktür ve bulunması zor olabilir, ancak enfeksiyon, iltihaplanma veya kanser olduğunda bezleri büyüyebilir. Vücudun yüzeyine yakın olanlar genellikle parmaklarınızla hissedecek kadar büyür ve bazıları görülebilir bile... Fakat bir lenf bezinde de sadece birkaç kanser hücresi varsa, normal görünebilir ve hissedilebilir. Bu durumda, doktor lenf bezinin tamamını veya bir kısmını alarak kanserli olup olmadığını kontrol etmelidir.

Bir cerrah ilk olarak kanseri ortadan kaldırmaya çalıştığında, yakındaki (bölgesel) lenf dbezlerinden bir veya daha fazlasını da alabilir. Bir lenf bezinin alınması biyopsi olarak adlandırılır. Birçok lenf bezi alındığında, buna lenf bezi tahlili veya lenf düğümü diseksiyonu denir .

Lenf bezlerinde kanser belirtileri

  • Bazı bölgelerde şişliklerin fark edilmesi ve bu şişliklerin el ile hissedilebilir olması.
  • Şişliklerin olduğu yerlerde ağrı ve acının hissedilmesi.
  • Tekrarlayan enfeksiyonların yaşanması.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...