Tgrt Haber
03 Şubat 2021 16:03

Lifli Besinler Lifli Gıdalar Nelerdir Listesi? Lifli Sebze ve Meyveler Hangileri?

Günlük olarak 14 gram kadar herkesin lifli besinlerden vücuduna alması gerekiyor. Özellikle düşük kan şekeri ve kolesterol için doktorlar lifli gıdaların tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan araştırmalara göre lifli gıdaların bağırsak kanserine büyük oranda iyi geldiği ve bağırsak kanserine yakalanma oranını önemli ölçüde düşürdüğünü saptanmıştır. Peki nedir bu lifli besinler, lifli gıdalar? lifli gıdalar neye iyi gelir? lifli gıdaların yararları nedir?, lifli sebze ve meyveler hangileri? Tüm detaylar haberimizde...

Lifli Besinler Lifli Gıdalar Nelerdir Listesi? Lifli Sebze ve Meyveler Hangileri?
lifli gıdalar,,lifli besinler,,Lifli Sebze ve Meyveler Hangileri?,,Lifli Besinler Lifli Gıdalar Nelerdir Listesi?,,En çok lifli yiyecekler nelerdir?,,Lifli meyveler neler?,,Lif ne işe yarar?,,Yoğurt lifli mi?,,Lifli gıdalar Listesi,,Günlük lif ihtiyacı,,L

Lifli gıdalar: Tam tahıllı ürünler, kuru meyve ve meyveler, sebzeler ve baklalarda bol miktarlarda bulunmaktadır. Lifli besinler veya lifli gıdalar tükettiğimizde bağırsak enzimleri tarafından sindirilemediği gıdalar olarak bilinirler. Lifli gıdalar kendi arasında suda çözünen ve suda çözünmeyen olarak iki ana gruba ayrılırlar. Her ikisinin de vücuda faydası bulunmaktadır.

Örneğin, suda çözünen lifli içecekler veya yiyecekler, kan şekerinizin dengede kalmasını sağlar. Su da çözülmeyen lifli besinler ise kabızlığı giderme yardımcı olur.  Bir insanın günlük lifli besin ve gıdalardan 14 gram alması vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Lifli Besinler Lifli Gıdalar Nelerdir Listesi? Lifli Sebze ve Meyveler Hangileri?

Biz bu haberimizde sizlere en faydalı ve en etkili lifli gıdaların faydasını, neleri çalıştırdığını anlatmaya çalışacağız...

İşte detaylar... 

Yulaf Ezmesi

Lifli Besinler Lifli Gıdalar Nelerdir Listesi? Lifli Sebze ve Meyveler Hangileri?

Sabah kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan yulaf ezmesi ciddi lif kaynağıdır. Kolestrolü düşürür ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

Bulgur

Bulgur

Yüksek miktarda lif barındırır. 1 su bardağı kadar günlük bulgur pilavı vb. yerseniz  8 gram lif sağlar. Ayrıca çok iyi bir protein kaynağıdır.

Elma

Elma

Her gün yenecek 1 adet elma vücut için büyük yarar sağlıyor. 1 elma ile günlük lif ihtiyacınızın %17’si kadarını karşılarsınız. Ayrıca elma yüksek miktarda su içerdiği için liflerin vücut içinde karışmasını daha kolaylaştırıyor. Özellikle elmayı kabuğuyla tüketmeniz çok önemli. Elmadaki lifin büyük kısmı kabuğunda saklıdır.

Brokoli

Brokoli

Yüksek besleyici özler bulunan brokolinin 200 gramında 2 gram lif bulunmaktadır. Brokoliyi sağlıklı olarak tüketmek istiyorsanız haşlayın.

Ispanak

Ispanak

Sağlıklı beslenme diyince ilk akla gelen besinlerden biri de ıspanaktır. Bol miktarda C vitamini, kalsiyum, demir ve antioksidan barındıran ıspanak, mükemmel bir de lif kaynağıdır. Günlük beslenme alışkanlıklarınızın arasına ıspanağı eklemeyi unutmayın.

Havuç

Havuç

Kan şekerini ve kolesterolü dengelemek için günlük 1 adet havuç yemeniz gerekiyor. Günde 1 havuç tüketimi vücut için gerekli lif ihtiyacının %7’sini karşılamaktadır.

Bakla

Bakla

Bol lif özlü olan baklanın içinde ayrıca A, B1, B2, B6 ve C vitamini bulunur. Kuvvetli bir antioksidan da olan bakla ile fazla kilolarınızdan da kurtulmanız mümkün.

Yeşil Erik

Yeşil Erik

Sindirilmesi kolay olan yeşil erik güçlü bir lif kaynağıdır. Kabızlık, mide gazları gibi sorunlara da iyi gelen erik içinde magnezyum ve mineral barındırır.

Bezelye

Bezelye

Pişmiş bezelyenin içinde 8 gram lif bulunur. Bezelyeyi ister taze ister de dondurulmuş olarak alabilirsiniz.

İncir

İncir

Lif açısından çok zengin olan incir taze tüketildiği taktir de bir çok yararı bulunmakta. Sindirim sisteminin düzenlenmesi ve bağırsağın çalışmasında büyük rolü vardır. Ayrıca mide yanmalarına da iyi gelir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...