Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Eylül 2018 15:46

Lifli besinler ne demek? Faydaları Nelerdir? Çözünen ve Çözünmeyen lifli yiyecekler

Lif nedir? Lifli besinler ne demektir? Lifli besinlerin vucuda faydaları. Suda çözünen çözünmeyen lifli yiyecekler hangileri ve faydaları nelerdir? Lifli gıdalar nelerdir listesi

Lifli besinler ne demek? Faydaları Nelerdir? Çözünen ve Çözünmeyen lifli yiyecekler
lifli gıdalar

Makalemizde Lifli besinler ne demektir? Lifli besinlerin vucuda faydaları. Suda çözünen çözünmeyen lifli yiyecekler hangileri ve faydaları nelerdir? Lifli gıdalar nelerdir listesi, sorularının cevaplarını bulacaksınız.  Lif, vücudun parçalayamayacağı bitki bazlı gıdaların (tahıllar, meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, fasülyeler) bir parçasıdır. Sindirim sisteminizi temiz ve sağlıklı tutmar, bağırsak hareketlerini hafifletir, kolesterol ve zararlı kanserojenleri vücuttan atılmasına yardımcı olur. Lif çözünmez ve çözünür olarak iki çeşittir. Çözünmeyen lif suda çözünmez. Kabızlığı önlemeye yardımcı olan tüm tahıllar, buğday gevrekleri, havuç, kereviz ve domates gibi sebzelerde bulunan hantal liftir. Çözünür lif suda çözülür, kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Çözünür liflerede en iyi kaynaklar arpa, yulaf ezmesi, fasulye, fındık, elma, çilek, narenciye ve armut gibi meyvelerdir. Birçok gıda hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Genel olarak, doğal ve işlenmemiş gıdalar, lifte daha yüksektir. Et, süt veya şekerde lif yoktur. Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve hamur işleri gibi rafine veya “beyaz” gıdalar liflerinin tamamını veya çoğunu kaybetmiştir.

Lifli gıdalar nelerdir?

Lifli gıdalar nelerdir sorusunun cevabına baktığımızda karşımıza birçok sebze, meyve ve yiyecekler çıkmakta. 

  • Patates, 
  • kabak, 
  • domates, 
  • kayısı, 
  • elma 
  • portakal, 
  • muz, 
  • böğürtlen, 
  • kiraz, 
  • şeftali, 
  • greyfurt, 
  • ananas, 
  • armut, 
  • üzüm, 
  • buğday kepeği, 
  • yulaf kepeği, 
  • havuç, 
  • gevrek ekmek, 
  • kepekli çavdar unu, 
  • bezelye, 
  • soya fasulyesi, 
  • patlamış mısır, 
  • fıstık, 
  • kuru şeftali, 
  • badem, 
  • mercimek, 
  • arpa unu, 
  • müsli, 
  • üzüm, 
  • ceviz, 
  • kepekli makarna, 
  • soğan,  
  • çilek, 
  • erik, 
  • mandalina, 
  • brokoli, 
  • havuç, 
  • mısır, 
  • bezelye şeklinde sıralayabiliriz.

Lifli meyvelerden kuru incir ve taze incir. İncir lif bakımından oldukça zengin bir meyvedir. 1 kase incir günlük lif ihtiyacının neredeyse yarısından fazlasını karşılar. Ayrıca pantotenik asit, Potasyum, Manganez, Bakır, B6 gibi vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Armutta lif bakımından zengin bir meyvedir. C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca omega 6 ve potasyum kaynağıdır. Omega 6 içeren besinler tüketmek kalp ve damar sağlığı için tavsiye edilir. 

Bir kase böğürtlen, dut, ahududu, çilek 10 gr lık lif içerir. Magnezyum, omega 6, selenyum deposu hindistan cevizi aynı zamanda etkili bir lif kaynağıdır. Bir kase hindistan cevizi içeriğinde 7,2 gr lif barındıran faydalı bir meyvedir. 

Lifli meyvelerden sonra birazda lifli sebzelere bakacak olursak en başta enginar yerini almaktadır. Büyük boy enginarda 10,5 gr lif bulunur. Ayrıca iyi bir antioksidan olan enginarın mevsiminde bolca tüketilmesi tavsiye edilir. A, C, E, B, K vitaminleri açısından zengindir. 

Lif açısından zengin olan kabağı yaz mevsiminde yemeklerinizde bolca kullanmanız tavsiye edilir. 1 kase kabakta 9 gr lif bulunur. 

Mercimek en zengin folat içeren besindir. Bunlara ek olarak Protein, Demir, Folat, Manganez, Fosfor açısından zengin bir gıdadır. Karaciğer rahatsızlığı olanlar için sık tüketilmesi tavsiye edilir. 

Nohut, kuru fasulye, barbunya lif oranı yüksek baklagillerdendir. Nohutta 9 gr lif bulunur. Kuru fasulyede 6 gr. Barbunyada ise 7,3 gr lif bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...