Tgrt Haber
28 Şubat 2020 16:12

Luteal faz nedir, Kısa Luteal Faz Dönemi Belirtileri, Kısa Luteal Fazın Nedenleri

Kadınlar her ay iki aşamalı adet döngüsü yaşarlar. Bunlar, kanamanın ilk gününden yumurtlamaya kadar devam eden birinci süreçten ve yumurtlama ile başlayıp bir sonraki dönemdeki âdet kanamasının ilk gününe kadar devam eden dönemlerden meydana gelir. Bu dönemin ilkine, foliküler faz, ikincisine ise özellikle hamilelik ile biten bir dönemse luteal faz denir.

Luteal faz nedir, Kısa Luteal Faz Dönemi Belirtileri, Kısa Luteal Fazın Nedenleri
Luteal faz nedir, Kısa Luteal Faz Dönemi Belirtileri, Kısa Luteal Fazın Nedenleri,

Kadınlar her ay iki aşamalı adet döngüsü yaşarlar. Bunlar, kanamanın ilk gününden yumurtlamaya kadar devam eden birinci süreçten ve yumurtlama ile başlayıp bir sonraki dönemdeki âdet kanamasının ilk gününe kadar devam eden dönemlerden meydana gelir. Bu dönemin ilkine, foliküler faz, ikincisine ise özellikle hamilelik ile biten bir dönemse luteal faz denir.

Luteal faz nedir?

Luteal fazı, en sade şekliyle anlatmak gerekirse; adet döneminin ortalarına rastlayan ve yumurtlama döneminin bitiminden sonraki 2 hafta boyunca süren bir dönem ve aşamadır. Daha detaylı anlatmak gerekirse yumurtlama dönemi, bilindiği üzere, her ergenliğe girmiş sağlıklı kadının, menopoza girene kadar her ay yaşadığı bir dönemdir. Yumurtlama esnasında, yumurta, içinde bulunduğu kesecikten çıkarak rahme doğru açılan tüplere bırakılır. Hatta bu dönemde bu yumurta bir erkek üreme hücresi olan sperm ile bir araya gelirse gebelik başlar.

Luteal faz dönemi süresince, rahmin iç yüzeyinde bulunan doku tabakası, hamileliğe hazırlık yapmak için değişir ve kalınlaşır fakat herhangi bir luteal faz bozukluğu mevcut ise o zaman rahmin iç yüzeyi her ay bu dokuyu hamileliğe uygun hale getiremez ve gelişim gösteremez. Bununla birlikte de hamileliğin devam etmesi veya hamile kalmak da zorlaşabilir.

Luteal faz dönemi ortalama 12 ila 14 gün arasında sürer. Bu süreçte, yumurtalıklar, rahmin iç kısmının kalınlaşmasını sağlayacak ve döllenen embriyonun tutunmasına yardımcı olacak ortamı hazırlamak üzere progesteron denilen bir hormon salgılar. Bir kadın hamile kaldığında, büyüyen embriyo, bu kalın hale gelmiş duvara yapışır ve tutunur. Eğer bu süreç iyi ilerlemedi ve embriyonun tutunması için bir alan oluşamadı ise o zaman vücut, aynı adet kanaması gibi bu astarı atar.

Luteal Faz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Luteal faz genellikle hamilelik yaşamayan kadınlarda 12 ila 14 gün arasında sürmektedir. Kişiden kişiye küçük değişiklikler gösterebilen bu sayı 8 günden başlayarak 16 güne kadar da uzayabilir. Kadınların luteal faz süresi genellikle sabittir fazla değişkenlik göstermez. Örnek olarak luteal faz dönemi 12 gün olan bir kadının bu süre her zaman 11 ila 13 gün arasında değişiklik göstermesi beklenir veçoğunluk bu istikrarda da devam eder.

Luteal faz hesaplarken bazal vücut ısısı denilen çizelge kullanılarak hesaplanabilir. Bazal vücut ısısını ölçerken, sabah uyandığınız gibi dil altından vücut ısınızı ölçmeniz gerekir. Adet kanamasının ilk gününde ölçülmeye başlanır ve bir sonraki takip eden aydaki adet döneminin ilk gününe kadar her gün ölçülerek, sonuçlar kaydedilir. Bu kayıtlara göre, vücut ısısının 1 veya 1,5 derece arttığı gün yumurtlama günü olarak baz alınır. Buna göre sonraki adet tarihinden yumurtlama tarihini çıkartırsanız, luteal faz uzunluğunuzu ortalama olarak öğrenmiş olursunuz. Eğer kesin olarak luteal faz dönemini öğrenmek isterseniz, hormona özgü olarak yapılan kan testlerinden yaptırabilirsiniz.

Kısa Luteal Faz Dönemi Belirtileri

Doğurganlık için normal bir luteal faz dönemine sahip olmak şarttır. Buna göre 12 günden daha az süren bir luteal faz dönemi normal değildir. Bu, genellikle progestoron hormonunun üretimindeki bir aksaklık ve eksiklikten kaynaklandığı düşünülür. Buna aynı zamanda, kısa luteal faz dönemi, luteal faz yetmezliği veya luteal faz defekti olarak da adlandırılır. Daha az görülen bir durum olsa da bazı kadınların kısa luteal faz dönemine sahip iken doğurganlıklarının da normal olduğu durumlar vardır. Bu ve bu gibi durumlar ise istisnaların dışındadır ve doğurganlık ile luteal faz dönemi ilişkisinin tam olarak açılanamadığı görülmektedir.

Luteal faz yetmezliğinde, ortaya çıkan bazı problemler şunlardır;

  • Sık adet dönemi yaşama veya sık adet döngüsü
  • Adet dönemleri arasında lekelenme dönemleri yaşama
  • Normal zamandan daha erken zamanda adet dönemi yaşama
  • Hamile kalmakta problem yaşama
  • Düşük gebelikler yaşanması

Kısa Luteal Fazın Nedenleri

  • Yeme içme bozuklukları
  • Fazla egzersiz yapmak
  • Normal şartlarda sadece rahim iç duvarında bulunması gereken endometrial dokunun başka yerlere taşması ve başka yerlerde bulunması
  • Prolaktin denilen, aslında anne sütünün üretiminden sorumlu olan hormonun fazla üretilerek şişmanlığa neden olması
  • Yumurtalıklarda kistler anlamına gelen polikistik over. Bu hastalık aynı zamanda insülin direnci ile de karakterize bir durumdur.
  • Hipertiroit veya hipotiroit denilen tiroid rahatsızlıkları
  • Stres
  • Yaşlılık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...