Tgrt Haber
31 Ekim 2018 20:01

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir Magnezyum Eksikliği Tedavisi

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık problemidir. Magnezyum eksikliği belirtileri belerdir. Tedavisi ve Takviyesi

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir Magnezyum Eksikliği Tedavisi
magnezyum eksikliği,Hipomagnezemi

Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık problemidir. Amerikalıların %2 sinden daha azı magnezyum eksikliği sorunu yaşamaktadır. Bazı magnezyum belirtileri çok düşük seviyelere ulaşmadığı sürece anlaşılamamaktadır. Bu bakımdan  magnezyum değerlerini erkenden yaptırmak oldukça önemlidir. Makalemizde Magnezyum eksikliği belirtileri belerdir. Tedavisi ve takviyesi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Magnezyum eksikliği belirtileri belerdir

Magnezyum eksikliğinin yetersiz beslenme dışında birçok sebebi vardır;

Kas seğirmeleri ve krampları

Kas seğirmeleri ve kas krampları magnezyum eksikliğinin belirtileridir. Bilim adamlarına göre, bu semptomlar, kas sinirlerini aşırı miktarda salgılayan daha büyük bir kalsiyum akışının neden olmasıdır. Daha orta yaşlardaki kişiler için kas seğirmelerine en iyi çözümlerden biri kalsiyum takviyesidir fakat daha ileri yaşlar için magnezyum yeterli olmayacaktır. Daha yoğun tedavi ile bu seğirmeler azaltılabilir.

Bu arada istemsiz kas seğirmelerinin birçok sebebi olabilir,; stres veya fazla kafein gibi… seyrek seğirmeler normal olsa da belirtileriniz devam ederse doktorunuza görünmelisiniz.

Ruhsal bozukluklar

Ruhsal bozukluklar magnezyum eksikliğinin başka olası bir sonucudur. Bunlar zihinsel uyuşukluk veya duygu eksikliği ile karakterize olan apati içerir. Kötü durumdaki eksiklik delir hissine ve komaya bile yol açabilir.

Ek olarak, gözlemsel çalışmalar, düşük magnezyum düzeylerini artmış depresyon riski ile ilişkilendirmiştir. Bilim adamları ayrıca magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırabileceğini öne sürmüşlerdir, ancak doğrudan kanıt yoktur.

Magnezyum takviyelerinin anksiyete bozukluğu olan kişilerin bir alt kümesine fayda sağlayabileceği sonucuna varmış, ancak bu konudaki kanıtlar zayıftır. Herhangi bir sonuca varılmadan önce daha yüksek kalitede çalışmalara ihtiyaç vardır. Kısacası, magnezyum eksikliğinin sinir fonksiyon bozukluğuna neden olabileceği ve bazı insanlarda ruhsal sorunlara yol açabileceği görülmektedir.

Kemiklerde zayıflık (Osteoporoz)

Osteoporoz, zayıf kemikler ve kemik kırılmalarının artması riski ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporoz riski, birçok faktörden etkilenir. Bunlar arasında yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinin yetersiz alımı sayılabilir. İlginç bir şekilde, magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik doğrudan kemikleri zayıflatabilir, fakat aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kandaki kalsiyum seviyesini de düşürür.

Farelerde yapılan çalışmalar, diyetle magnezyumun azalmasının kemik kütlesinin azalmasıyla sonuçlandığını doğrulamaktadır. İnsanlarda böyle bir deney yapılmadığı halde, çalışmalar düşük magnezyum alımını düşük kemik mineral yoğunluğu ile ilişkilendirmiştir. Bu da demek oluyor ki diyet yaparken yetersiz beslenirseniz, kemik sağlığınız ile de oynamış olursunuz çünkü magnezyum alımı yapılmayan diyetlerde kemik rahatsızlıkları daha çok görülmektedir.

Yorgunluk ve kas zayıflığı

Fiziksel veya zihinsel tükenme veya güçsüzlük ile karakterize bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin başka bir belirtisidir. Herkesin zaman zaman yorgun düştüğünü unutmayın. Bu, sadece dinlenmeniz gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, şiddetli veya kalıcı halsizlik sağlık sorununun bir belirtisi olabilir. Yorgunluk çok özel olmayan bir belirti olduğu için, diğer semptomlar eşlik etmediği sürece bunun sebebinin belirlenmesi imkansızdır. Magnezyum eksikliğinin bir başka, daha çok özel belirtisi, myastenia olarak da bilinen kas güçsüzlüğüdür. Bilim adamları, zayıflığın, kas hücrelerindeki potasyum kaybının neden olduğu, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olduğuna inanırlar.

Yüksek tansiyon

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabildiğini ve yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir ki bu da kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörüdür. İnsanlarda doğrudan kanıtlar bulunmazken, bazı gözlemsel çalışmalar düşük magnezyum seviyelerinin veya yetersiz beslenmenin, kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.

Astım

Şiddetli astımı olan hastalarda magnezyum eksikliği bazen görülebilir. Ek olarak, astımlı bireylerde magnezyum düzeyleri sağlıklı kişilere göre daha düşüktür. Araştırmacılar, magnezyum eksikliğinin, akciğerlerin havayollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğine inanıyorlar. Bu, solunum yollarının daralmasına ve solunumun zorlaşmasına neden olur. İlginç bir şekilde, magnezyum sülfatlı bir inhaler, bazen hava yollarını gevşetmeye ve genişletmeye yardımcı olmak için şiddetli astımı olan insanlara verilir. Kısacası, bilim adamları bazı hastalarda şiddetli astımın magnezyum eksikliğinin bir belirtisi olabileceğine inanmaktadır, ancak bunları tam olarak n-kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Düzensiz Kalp Atışı

Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı bulunur. Çoğu durumda aritmi belirtileri daha hafiftir. Çoğu zaman, hiçbir belirtisi yoktur. Bununla birlikte, bazı kişilerde, kalp çarpıntısına neden olabilir. Diğer olası aritmi belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma bulunur. En şiddetli vakalarda, aritmi inme veya kalp yetmezliği riskini artırabilir. Bilim adamları, kalp kas hücrelerinin içindeki ve dışındaki potasyum düzeylerindeki dengesizliğin, magnezyum eksikliği ile ilişkili bir durum olduğunu düşünmektedir. Konjestif kalp yetmezliği ve aritmisi olan bazı hastalarında, sağlıklı kişilere göre daha düşük magnezyum düzeyleri olduğu gözlemlenmiştir. Bu hastaları magnezyum enjeksiyonları ile tedavi etmek kalp fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir.

Magnezyum eksikliği;

  • Çölyak hastalığı
  • Zayıf emilim
  • Kronik diyare
  • Diyabet
  • Aç kemik sendromu gibi hastalıklara da sebep olabilir
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...