• Piyasalar
  • down
    BIST 100
    100237
  • up
    USD
    5.7344
  • up
    EURO
    6.3129
  • down
    GBP
    7.1419
  • up
    Altın
    280.08
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 27.08.2019 - 16:10 Yorum : 0

Mahlep nedir, mahlebin faydaları nelerdir

Mahlep gül familyasından bir ağacın bitkisidir. Bu ağaç, nohut büyüklüğünde irili ufaklı tanelere sahiptir ve bu taneler mahlep bitkisidir. Yemeklere, hoş bir koku katmak ve gevreklik sağlamak amacı ile katılır. Özellikle kandil simidindeki kokuyu hepimiz hatırlarız. İşte o koku mahlep kokusunun ta kendisidir. Bazı pastane usulü kurabiyelerde de kokusunu duymak mümkündür. Peki bu damak tadımızın alışmaya çalıştığı baharatın faydaları nelerdir?

Mahlep nedir, mahlebin faydaları nelerdir

Mahlep gül familyasından bir ağacın bitkisidir. Bu ağaç, nohut büyüklüğünde irili ufaklı tanelere sahiptir ve bu taneler mahlep bitkisidir. Yemeklere, hoş bir koku katmak ve gevreklik sağlamak amacı ile katılır. Özellikle kandil simidindeki kokuyu hepimiz hatırlarız. İşte o koku mahlep kokusunun ta kendisidir. Bazı pastane usulü kurabiyelerde de kokusunu duymak mümkündür. Peki bu damak tadımızın alışmaya çalıştığı baharatın faydaları nelerdir?

Mahlebin faydaları

  • Lif, yağ asidi, protein, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından oldukça zengindir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci arttırır.
  • Solunum yolu sıkıntılarına iyi geldiği bilinmektedir.
  • Balgam sökmeye yardımcı olur.
  • Şeker hastalıklarında faydalı etkileri görülmüştür.
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.
  • Vücuda enerji sağlar ve kendinizi daha dinç hissetmenizi temin etmeye çalışır.
  • Böbrek ağrılarına iyi gelir
  • Karın ağrılarını azaltır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi bir koruma sağlar.
  • İçerisindeki kalsiyum oranı sebebiyle kemik sağlığı ve gelişimine katkıları vardır.
  • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Bal ile karıştırılıp tüketilirse, boğazda biriken mikropları yapıştırarak oradan temizleyemeye yardımcı olur. Etkisi o kadar fazladır ki boğazda meydana gelen tümörlü yapılanmaları da oradan alarak temizlenmesini sağlayabilir.
  • Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker hastalığının dengelenmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden şeker hastaları da doktorlarına danışarak tüketebilirler.
  • Vücuda enerji verir.
  • Karaciğerin özellikle kendini yenilemesine yardımcı olmak gibi bir etkiye sahiptir.
  • Böbreklerde yaşlanmadan kaynaklı meydana gelen bazı ağrıların geçmesine sebep olmaktadır.
  • Antioksidan etkisi sayesinde, yüksek kolesterolün önüne geçmeye ve bu sayede kalp damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
  • Sütle karıştırılarak kullanıldığında vücudun alması gereken kalsiyumun günlük ihtiyacının rahatlıkla karşılana bilineceği açıklanmıştır. Bu bakımdan yaşlı ve çocukların sütle mahlep tüketmelerini teşvik etmeliyiz. Hamilelik sırasında da sütle bu tüketim sağlanmalıdır ancak  herhangi bir hassasiyetiniz veya rahatsızlığınız var ise lütfen önce doktorunuza danışınız.

Mahlep nerelerde kullanılır?

  • Poğaça
  • Kurabiye
  • Kandil simidi
  • Pilav
  • Helva
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber