Tgrt Haber
24 Kasım 2021 16:59

Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mı?

"Mavi dil hastalığı belirtileri nedir, nasıl yayılır, bulaşıcı mıdır?" soruları gündemde yerini aldı. Adana'da iki mahallenin mavi dil hastalığı sebebiyle karantinaya alınmasının ardından, mavi dil hastalığına, bir diğer adıyla "tatarcık" virüsüne dair bilinmeyenler araştırılmaya devam ediyor. Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı, insanda olur mu? Nasıl geçer? Detaylar haberimizde!

Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mı?
mavi dil,geviş getiren,adana,mavi dil hastalığı

"Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı neden olur?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki iki mahallenin hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeniyle karantinaya alınması üzerine, Kaymakamlık, mahallelere hayvan giriş-çıkışının yasaklandığını açıkladı. Peki, mavi dil hastalığı nasıl geçer, insanlarda olur mu, nasıl geçer? Haberimizde...

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

"Mavi dil hastalığı" olarak bilinen Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler tarafından taşınan sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani geviş getirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bu hastalık, bulaşıcı olmayan, taşıyıcı kaynaklılıdır. Ölümcül olabilir. 

Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mı?

MAVİ DİL HASTALIĞI NASIL GEÇER, TEDAVİSİ VAR MI?

Mavi dil hastalığının tedavisi bulunmamaktadır, bu sebeple koruyucu önlemler almak önemlidir.

MAVİ DİL HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Mavi dil hastalığı direkt yolla bulaşmaz. Bu hastalıkta bulaşı sadece Culicoides cinsi sineklerle olmaktadır. Culicoides cinsi sinekler biyolojik vektörlerdir, enfekte bir hayvandan kan emerek virüsü almalarının ardından 7 gün içinde virüsü vücutlarında yeterli miktarda üretip bir başka hayvanı enfekte edebilecek duruma gelmektedir. Böylece mavi dil hastalığı diğer hayvana geçerek bulaşmaktadır. 

Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mı?

MAVİ DİL HASTALIĞI BELİRTİLERİ

  • Zayıflama
  • Yüksek ateş
  • Ciddi durumlarda Torticollis
  • Pneumonia komplikasyonları
  • Yavru atma ve malforme kuzu doğumları
  • Ağız mukozasında ülserasyon ve nekrozlar
  • Solunum güçlüğü ve kesik kesik nefes alma
  • Fazla miktarda tükürük salgısı ve salya akıntısı
  • Önce şeffaf seröz sonra irinli mukoprulent burun akıntısı
  • Hiperemi, kasıklar, perineum ve koltuk altlarına yayılabilir
  • Tırnakların koroner bandında hiperemi sonucu kırmızılaşma
  • Ayaklarda görülen pododermatitis ve myositis topallığa yol açabilir
  • Ağız, dudaklar, yüz, göz kapakları ve kulaklarda ödeme doğru gelişen hiperemi ve konjesyon
  • 8-10 gün içinde ölüm veya kıllarda dökülme (alopecia), kısırlık ve büyüme geriliği ile seyreden uzun bir nekaat dönemi ile iyileşme.
  • Dil, hiperemik ve ödematöz, hastalığın ilerleyen basamaklarındaysa mavi,, şişmiş ve ağızdan dışarı sarkmış görülebilir

MAVİ DİL HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞIR MI?

Mavi dil hastalığı geviş getiren hayvanlarda görülebilmekle birlikte; temas ve tüketim yoluyla insanlara bulaşmamaktadır. Hastalık, yalnızca hayvanlar arasında bulaşmaktadır. Bu hastalığa Culicoides cinsi sinekler neden oluyor. Geviş getiren hayvanlarda görülen bu hastalık, evcil hayvanlara da bulaşmaktadır. Mavi dil hastalığı insanlara bulaşmıyor. Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için aşılama ve karantina öncelikle koşul.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...