Tgrt Haber
03 Mart 2020 12:20

Mavi Yumurta Nedir? / Faydaları Nelerdir? / Mavi Yumurtlayan Tavuk Özellikleri

“Mavi yumurta” “siyah yumurta” ve “yeşil yumurta” beyaz ve kahverengi yumurta ile birlikte sağlıklı besin kaynağından istifade etmek isteyen insanların gündeminden hiç düşmüyor. Yumurta her insan için vazgeçilmez protein kaynağından biri. Hem ucuz hem de kaliteli bir protein kaynağı olan yumurtanın sabah veya akşam günde en az bir adet tüketilmesi çok önemli. Ancak son günlerde özellikle mavi, yeşil ve siyah yumurtanın kahverengi ve beyaz yumurtaya oranla daha çok konuşulmasının arkasındaki olayı anlatacağımız bu makalede "Mavi yumurta nedir? Mavi yumurtayı diğer yumurtalardan ayıran özellikler nelerdir?, Mavi yumurta faydalı mıdır?, Mavi yumurta zararlı mıdır?, Mavi yumurta nerelerde bulunur?, Mavi yumurtanın rengi neden mavidir?, Mavi yumurtanın faydaları nelerdir?, Mavi yumurta kalbe iyi gelir mi?, Mavi yumurta sağlıklı mıdır?, Mavi yumurta tavuğu özellikleri nelerdir?, Mavi yeşil yumurta fiyatları kaç TL?, Mavi yumurta nasıl pişirilir?, Mavi yumurta civcivi, mavi siyah ve yeşil yumurta hakkında bilinmesi gereken tüm konuları sizler için araştırdık. Keyifli okumalar diliyoruz.

Mavi Yumurta Nedir? / Faydaları Nelerdir? / Mavi Yumurtlayan Tavuk Özellikleri
Mavi yumurta,siyah yumurta,yeşil yumurta,beyaz ve kahverengi yumurta,Mavi yumurta nedir?,Mavi yumurtayı diğer yumurtalardan ayıran özellikler nelerdir?,Mavi yumurta faydalı mıdır?,Mavi yumurta zararlı mıdır?,Mavi yumurta nasıl pişirilir?,Mavi yum

Mavi yumurta "Ameraucana" türü tavuklardan elde edilen yumurta türüdür. Son günlerde popüler hale gelen "Mavi Yumurta" çok fazla talep görünce üreticiler de bu yumurta ile ilgili bilgi almak ve üretmek için adeta yarış içindeler. Bu yarışın en büyük nedeni yumurtanın normal beyaz ve kahverengi yumurtadan fiyatının daha fazla olması. Hal böyle olunca daha fazla kazanç elde etmek isteyen üreticiler mavi yumurta, yeşil yumurta, siyah yumurtayı nerede, nasıl üretebilmek için araştırma yapmaktadır.

mavi yesil yumurta

Mavi, yeşil ve siyah yumurtaların kolestrol oranı diğer tavukların yumurtalarına göre çok daha az. Yani iri boy bir mavi yeşil siyah yumurta takribi olarak 200 ila 220 mg kadar kolesterol içermektedir. Ancak "Araucana" ırkı tavuklardan elde edilen yumurtalar, diğer tavuk ırklarına göre daha düşük kolesterol içeriğine sahip yumurtalar üretir. Bu ırka ait tavuklardan elde edilen yumurtalar ise günümüz de 'Sağlıklı Yumurtalar' adı altında satışı yapılmaktadır.

Mavi Yumurta Veren Tavuk Irkları Hangileridir?

Mavi yumurta verebilen tavuk ırkı 4 çeşittir.

Bunlar;

Ameraucana Irkı

Ülkemizde en çok tercih edilen Ameraucana tavuk ırkıdır. 

Mavi yumurta

Araucanas Irkı 

En fazla talep gören ve yetiştirilmek istenen Araucanas ırkı tavuklar, Ameraucana'dan sonra 2. sırada yer almaktadır. 

mavi yumurta

Krem Legbar Irkı 

Daha çok doğal hayatta yaşayan Krem Legbar ırkı tavuk cinsinin anavatanı İngiltere'dir. 

mavi yumurta

Easter Eggers Irkı 

Melez bir ırk olan Easter Eggers tavuk ırkı sadece mavi değil, yeşil yumurta, gül renkli yumurta, kahverengi yumurta, adaçayı, zeytin ve krem renklerinde yumurta verebilen bir ırktır. 

mavi yumurta

Ameraucana ve Araucanas Irkı Tavukların Farkı Nedir? 

Her iki ırk veya cins tavuklar mavi yumurta yumurtlayabilmektedir. Ancak Ameraucana ırkı, Araucanas ırkı tavuklara göre daha verimli olmasından üreticiler tarafından daha çok "Ameraucana" ırkı tavuklar tercih edilmektedir. Bu tavuklar 1 yıllık sürede ortalama olarak 180 ila 200 adet arasında yumurta verirken Ameraucana cinsi tavuklar 200 ila 240 adet arasında yumurta verebilmektedir.

mavi yumurta

Mavi Yumurta Nerede ve Nasıl Üretilir?

Mavi yumurta elde edebilmek ve bunu entegre bir tesis haline getirmek ülkemizin her şehrinde mümkün. Hali hazırda ülkemizde beslenen normal tavuklardan pek de farklı olarak beslenmeyen Ameraucana cinsi tavukların organik olarak beslenmesi tavukların daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağladığı gibi yumurtalarının da tat ve kalitesinde farklılıklar verdiği gözlenmiştir. 

mavi yumurta tavuğu

Mavi Yeşil Yumurtanın Beyaz ve Kahverengi Yumurtadan Farkı Nedir?

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen mavi yumurta üretimi yapılan araştırmalara göre Protein ve Selenyum bakımından beyaz ve kahverengi yumurtadan çok daha zengin bir yapıya sahiptir.

Yapılan analizlerde Protein açısından Mavi yumurtaların beyaz ve kahverengi yumurtalara göre 1.5 kat daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. 

Protein bakımından minik bir örnek verecek olursak: 1 adet mavi yumurta ortalama olarak 14 gram proteini vücuda almamızı sağlarken, 100 gram biftekten 12 gram protein alabiliyoruz.

Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.

mavi yeşil yumurta

Mavi Yeşil Siyah Yumurta Üretmek için Devlet Desteği Alabilir miyim?

Evet devlet kurumlarından KOSGEB aracılığıyla bu girişimden faydalanabiliyorsunuz. Aldığınız bu destekle tavuk çiftliği kurabilir, mavi yeşil siyah yumurta üretimi yapmak için istediğiniz cins tavuk ırkı da satın alabiliyorsunuz.

Ayrıca bu desteklerin bir kısmının geri ödemesiz olması işinizin ilk ayından itibaren size para kazandıracağını da unutmamak gerekir.

Mavi yeşil ve siyah yumurta işine girmeyi düşünen kişilerin Devlet destek ve teşvikleri konusunda işin uzmanı kişilerin hazırlamış olduğu projeyi sunmaları yeterli olmaktadır.

Örneğin biz en çok tercih edilen Ameraucana Tavuk Irkı ile ilgili size bigiler verelim. 

mavi yesil yumurta

Ameraucana Tavuk Irkı Ne Kadar?

Bu çiftliğin ne kadar büyük olup olmadığı ile ilgili bir durumdur. Ortalama olarak Ameraucana Irkı tavukların yaşam süresi 5 yıldır. Bu ırk tavuklar daha verimli olduğu için siz ortalama yaşam süresi olarak maksimum 3 yıl gibi düşünmelisiniz. Tavuklar civciv oldukları zamanlarda üretim yapmazlar. Belli bir süre sadece büyümek için yem tüketimi yaparlar.

Bu sebeple 200 TL - 500 TL arasında fiyatlarda bu cins tavuk satın almanız mümkün. 

Bu İş İçin Ne Kadar Para Lazım? 

Bunun için alacağınız tavuğun sayısı ne kadar sermaye bulundurduğunuza göre değişkenlik gösterir.

Dolayısıyla normal bir üretici sadece 25 Ameraucana Tavuk satın alarak üretime hemen başlayabilir. Bu durumda da maliyetler oldukça az olacaktır.

İlk etapta 25 Adet tavuk aldığınızı ve bu tavukları da 400 TL’den satın aldığınızı varsayalım.

25 X 400 TL = 10.000 TL

Tabi ki yem maliyeti, kümes ve diğer maliyetlerde olacaktır.

Diğer maliyetlerin net bir hesabını çiftliğin şartlarına göre hesaplanması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Biz ortalama olarak diğer maliyetlere aylık 500 TL gibi bir maliyet daha katıp hesabımızı yapalım.

İşe ilk giriş için ortalama olarak 10.500 TL,

Sonrası için her ay 500 TL gibi bir masrafınız olacaktır.

Bir tavuğun ortalama olarak 200 yumurta verdiğini düşünecek olursak, aylık ortalama tavuk başına 17 yumurta üretimi gerçekleşecektir. 

Bu yumurtaları da 7,5 TL den satacağımızı varsayalım.

Bu durumda;

17 Adet X 7,5 TL = 127,5 TL

127,5 TL X 25 Tavuk = 3187.5 TL 

Yani ilk 4. ayın sonunda:

10.500 + 500 + 500 + 500 TL olmak üzere toplamda 12.000 TL harcamanız olurken,

3187,5 TL X 4. aydan 12.750 TL gelir elde edilmiş olacaktır.

Bundan sonraki her ay ise 25 Ameraucana Cinsi Tavuğun size geliri ortalama olarak 2.700 TL olacaktır.

mavi yumurta

Mavi Yumurta Ne Kadara Satılıyor?

Mavi yumurta fiyatları şehir şehir farklılıklar gösterse de genel olarak 5 TL ile 10 TL arasında toptan ya da perakende satışı yapılmaktadır.
Yani 10 bir paketin ortalama satış fiyatı 50 TL ile 100 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.

Mavi Yeşil Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

  • Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir.
  • Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
  • Kemik ve dişlerin yapısını kalsiyum içerdiği için korur. 
  • Vücudun ihtiyacı olan 13 temel besini içerir.
  • Kalp hastalıklarından korunmaya yardım eder.
  • Kanserden korunmaya yardım eder.
  • Güçlü bir kas ve iskelet yapısına sahip olmamızı sağlar.
  • Özellikle yaşlı kişiler için kas kaybını engeller.
  • Göz sağlığının korunmasına yardım eder.
  • Osteoporoz yani kemik erimesini engeller.
  • Enerji verir.
  • Uzun süreli tokluk hissi uyandırır.
  • Kadınlar için meme kanserine yakalanma riskini azaltması da yumurta faydaları arasındadır.
  • Hamile veya emziren kadınlar için günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
  • Çocukların haftada 2-3 kez sabah kahvaltısında bu yumurtayı tüketmesi önerilir.
  • Beyin fonksiyonlarını da geliştirir.
  • Beyin zarlarını korur.

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ercan Şentürk 7 Temmuz 2023 09:23

Telefonu göndere bilirmisiniz

Sonraki Haber Yükleniyor...