Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ekim 2019 16:57

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar / Milli Eğitim Bakanlığının Yasaklamadığı Oyunlar Hangileri?

Çocuklar her şeyimiz onlar bu toplumun yapıtaşı ve tüm insanların geleceğinin teminatı... Onlar için yaptığımız ve yapacağımız her şey iyi ve güzel yapmalıyız... İşte içinde yaşadığımız çağ, çocuklarımız için bir takım tehlikeleri de barındırıyor. Çocuklar ellerindeki tablet, bilgisayar, telefonla bir tıkla uygun olmayan içerikleri görebilirler. Buna mani olmak için onların fıtrat ve dünyalarını bozmayacak tam tersine geliştirecek oyunların olduğu oyun oynamaya teşvik etmek gerekir. Bu makalede “Milli Eğitim Bakanlığının çocuklar için yasaklamadığı oyunlar hangileri?, MEB’in yasaklamadığı oyunlar hangileri?, Oynaması yasak olmayan oyunlar” gibi zararsız oyunlardan bir kaçını sizler için derledik. Keyifli okumalar diliyoruz.

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar / Milli Eğitim Bakanlığının Yasaklamadığı Oyunlar Hangileri?
meb,meb (milli eğitim bakanlığı) in yasakladığı oyunlar,meb&tt2;in yasaklamadığı oyunlar,Milli Eğitim Bakanlığı,çocuk gelişimi,meb oyun oyna,meb yasaksız oyunlar

Milli Eğitim Bakanlığı çocukların öğrenimine mani olacak, gelişimine zarar verecek oyunların listesini yapıp bu oyunlara yasak koyabiliyor. Diğer taraftan, yasaklamadığı, çocukların gelişimine zarar vermeyen oyunların da listesini yayınladı. Biz de bu yazımız da MEB'in zararlı görmediği oyunlar hakkında siz değerli velilere onay verilen oyun siteleri ve oyunlar hakkında bilgiler vereceğiz. MEB genellikle eğitim odaklı ve çocukların zekalarının gelişmesine yardımcı olan tüm oyunları inceleyerek bu oyunlara destek de vermektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Yasaklı Oyunların  Ortak Özelliği

  • Canlılara zarar vermek üzerine kurgulanan ve sıra dışı varlıklar içeren, şiddet ve korku oyunları,
  • Hırsızlık, argo konuşmalar ve uyuşturucu kullanımı gibi olumsuz davranışlara teşvik eden oyun ve uygulamalar,
  • Tanımadığı insanlarla online sohbet etme imkanı sunan oyun ve uygulamalar,
  • Çocuklar için uygunsuz içeriklerin reklamlarına yer veren uygulamalar,
  • Fotoğraf ve video paylaşımlarının yapıldığı, çocukların özel bilgilerini paylaşabileceği sosyal medya uygulamaları.

Çocukların Güvenle Oynayabileceği 5 Faydalı Oyun Önerisi

Günümüzde çocukların hayatlarında oyunlar vazgeçilmezler arasında. Zamanlarının çoğunu bilgisayar, telefon ve tabletlerin başında geçiren çocukların doğru oyunlara yönlendirilmesi onların gelişimine katkı sağlar.

Örneğin; Ebru boyama, kelime türetmece, kare, kapmaca, matematik oyunları, zekâ oyunları, satranç, boyama, bulmaca, çizim gibi hayal gücünü geliştiren görsel oyunlar çocukların gelişimini doğru ve olumlu şekilde etkiler. Bu oyunlar sayesinde çocuklar hem öğrenebilir, hem oyun oynarken eğlenebilirler.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm bilgisayarların filtrelerinden geçmeyi başarmış güzel ve eğlenceli oyunlar. 

MentalUP Oyunu

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar

MentalUP oyunu birçok eğitimcinin de desteklediği ve olur verdiği oyunların başında geliyor. Çocukların hem eğlenebileceği, hem de eğlenirken öğrenebileceği faydalı bir oyun.

MentalUP oyunundaki egzersizlerde çocuklar; hem mantık, hem görsel,  hem sözel ve işitsel olarak gelişim sağlayan bir özelliğe sahip.

Her çocuğun her gün kendini ispat etme potansiyeline uyğun egzersiz planlarının bulunduğu oyunda her biri birbirinden farklı haritalarla sunulan oyunlarla çocukların yüzlerce mekanı keşf edebilecekler. Ayrıca harita okuma becerisi de kazanacaklar.

Ateş ve Su Oyunu

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar

Bu oyun, çocukların mantık, muhakeme ve planlama yeteneklerine yönelik bir oyun. Ayrıca sıkmayan bir grafiği sayesinde çocuk, kendini hem geliştirip, hem eğlenebilecek. İki farklı karakterin olduğu oyunda ateş ve su tahmin edebileceğiniz gibi zıt görünen iki element olmasına rağmen bu iki elementin birlikte hareketi ile yapılabilecekleri göstermeye çalışıyor.  Kısaca oyunda çocukların su çukuruna ateşin, ateş çukuruna suyun düşmemesini sağlamaya çalışıyor. 

Red Ball Oyunu

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar

Milyonlarca çocuğun oynadığı Red Ball oyunu büyük - küçük herkes oynuyor. Oyunun hikayesi ise herkesin bildiği türden. Kötü kare düşmanlar, dünyayı kareye dönüştürmek istiyorlar! İşte Red Ball ile çocuklarımız dünyanın yuvarlak kalmasını sağlayacaklar. Bu oyun uzamsal algı, planlama ve geometrik cisimleri de tanıma ve tanımlamalarına katkı sağlıyor. Oyunda, kırmızı topu hareket ettirerek, etraftaki engellerden tuzaklardan kaçmanız gerekiyor. Hem eğlenceli hem de vakit geçirmesine yardımı olacak oyunun uygun sürünümünü yüklemeniz gerekiyor. Çünkü oyunun bir çok sürümü var. Seçim yaparken reklamsız olanı yapmanız çok önemli. 

Fruit Ninja Oyunu

MEB Tarafından Engellenmemiş Oyunlar

Oyun refleks ve dikkat ölçümü için birebir. Fruit Ninja oyununu oynayan çocukların meyvelerle büyük bir imtihanı olacağı kesin. Çocuklar bu sefer meyvelerin vitaminini kabuğunda oramayacak. Bir süper ninja olarak, çocuklar meyve ve sebzeleri dilimleyebilecekler. Fruit Ninja Oyununda, çocuklar ekrana gelen her türlü meyveyi kılıçla parçalara ayırıyorlar. Ne kadar çok parçaya bölünürse o kadar çok puanın toplandığı oyunda ekrandaki nesnelere dikkatli bakmak zorundalar. Çünkü her gelen meyve doğranmıyor, bazı meyveleri doğramak puan kaybetmesine sebebiyet veriyor. Fruit Ninja ile çocukların refleks ve dikkat yeteneklerini geliştirebileceği, çocuğun kaliteli vakit geçireceği muhakkak. Bu oyun da Red Ball gibi,birçok sürümü var. Yine reklamsız olan oyunun oynanılmasını tavsiye ediyoruz.

Pac-Man Oyunu

Pac-Man Oyunu

Bahse varız ki, Pac-Man’i çoğunuz çocukluğunuzdan anımsıyorsunuzdur… Sarı bir noktanın diğer canavarlardan kaçtığı, grafiklerinden ziyade oynanış tarzıyla dikkat çeken başarılı bir oyun. Hatırladınız değil mi? Öyleyse, Pac-Man’in çocuklar için biçilmiş kaftan olduğuna da katılıyor olmalısınız!

Pac-Man çocukların stratejik düşünme ve hızlı karar verme yeteneklerini geliştiriyor. Oyunda başarılı olmak için sağlam bir strateji kurmalı, ani kararlar almalı ve canavarların size ulaşmamasını sağlamalısınız. Tabii, eğer kurabiyeyi yediyseniz o zaman başka! Çünkü kurabiyeyi yediğinizde, bu kez kovalamaca tersine dönecek ve sizin canavarları kovalamanız gerekecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...