Tgrt Haber
16 Kasım 2018 20:04

Menenjit Nedir Belirtileri Nelerdir tedavisi ve Menenjit aşısı fiyatı

Menenjit beyni saran zarların iltihaplanması ile oluşan bir bakteriyel enfeksiyondur. Makalemizde menenjit nedir ve menenjit belirtileri nelerdir ayrıca menenjit tedavisi nasıl yapılır ve menenjit aşısı nedir fiyatı ne kadardır sorularına cevaplar bulabilirsiniz.

Menenjit Nedir Belirtileri Nelerdir tedavisi ve Menenjit aşısı  fiyatı
menenjit

Menenjit nedir; Beyni saran zarların iltihaplanması ile oluşan bir bakteriyel enfeksiyondur. Erken dönemde tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı, ölümle sonuçlar ortaya çıkabilir. Bakteriyel menenjit, viral menenjit, tüberküloz menenjit, fungal menenjit gibi birçok türü bulunmaktadır. Bunların arasında viral ve bakteriyel menenjit temas, öksürük ve hapşırık yoluyla insandan insana bulaşabilir. Makalemizde menenjit nedir ve menenjit belirtileri nelerdir ayrıca menenjit tedavisi nasıl yapılır ve menenjit aşısı nedir fiyatı ne kadardır sorularına cevaplar bulabilirsiniz.

Menenjit belirtileri nelerdir? 

  • Baş ağrısı, 
  • Yüksek ateş, 
  • Boyun tutulması, 
  • Ense sertliği, 
  • Mide bulantısı ve kusma, 
  • Parlak ışığa bakmaktan kaçınma hassasiyet, 
  • Zihin bulanıklığı, 
  • Havale, 
  • El ve ayaklarda soğukluk, 
  • Titreme, 
  • Hızlı soluk alıp verme, 
  • Eklem ve kas ağrıları gibi belirtileri vardır. 
  • 2 yaşından küçük bebeklerde iştah kaybı ve buna bağlı olarak az yemek yeme, inleme, ağlarken tiz bir ses tonu ile ağlama, tende soluk ve lekeli bir görünüm, kafada bulunan bıngıldakta aşırı gerginlik ve şişlik görülmesi. 

Menenjit tedavisi nasıl yapılır? 

Her hastalıkta olduğu gibi menenjitte de erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Hastalığın tedavisine uygun antibiyotik tedavisi ile çocuklarda menenjiti hasar bırakmadan iyileştirmek mümkün. Çocuklarda önemli menenjit etkeni olan hemofilus influenza, meningokok ve pnömokok adlı bakterilerden aşı ile korunmaktadır. 

Menenjit aşısı nedir? 

Menenjit hastalığından korunmak için genelde karma aşı ile birlikte yapılan bir aşıdır. Karma aşılar çocukları mikrobik menenjite karşı korur.  Menenjit türlerine göre farklı menenjit aşıları vardır. Bu aşılar karma aşılardan farklı bir aşı çeşididir. Meningokok menenjit mikrobundan kaynaklanan menenjite karşı etki etmez. Bu tür menenjit daha ağır seyreden tehlikeli ve %20 ölüm riski vardır. Bu tür menenjit genellikle 5 yaşın altı ve 15-20 yaş arası gençlerde rastlanır. Kalabalık ortamlarda daha yaygın olarak rastlanır. Menenjit bakterisi arasında en önemli olanı Hib olduğu için yapılan menenjit aşısı genellikle Hib aşısı olarak bilinir. Bu bakteri çeşidi en çok 6-18 ay arasındaki süt çocuklarında menenjit hastalığına neden olur. Bu bakteri menenjit dışında zatürre, yutak iltihabı, kana mikrop karışması, kemik ve eklem iltihapları gibi ciddi hastalıklara da sebebi olabilir. Sonuç olarak bebeklere uygun zaman ve uygun dozda mutlaka menenjit aşısı yaptırmak gerekir. 

Menenjit aşısı fiyatı nedir? 

Sağlık Bakanlığı denetimi ile eczaneler tarafından satışı gerçekleştirilen menenjit aşısı fiyatı 207 TL'dir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...