Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Şubat 2022 14:14 - Güncelleme : 27 Şubat 2022 14:17

Miraç Kandili'nde hangi dualar okunur, yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç Kandili'nin önemi...

Miraç Kandili'ndeki okunacak dualar, yapılması gereken ibadetler araştırılmaya başladı. Recep ayının 27. gecesinde idrak edilen Miraç Kandili'nin İslam alemindeki yeri ve önemi merak edilenler arasında yerini aldı. Allah'a yükseliş ve arınma olarak tabir edilen Miraç Gecesi'ne dair merak edilenler haberimizde...

Miraç Kandili'nde okunması gereken dualar ve yapılması gereken ibadetler...
Miraç Kandili'nde okunması gereken dualar ve yapılması gereken ibadetler...

Miraç Kandili, 27 Şubat Pazar gecesi,yani bu akşam idrak edilecek; tüm Müslüman alemi tarafından dua ve ibadetlerle karşılanacak. Miraç gecesinde tövbe ve istiğfarda bulunmak isteyenler, dualar ile arınacak. Kur'an-ı Kerim'de "İsra" ve "Necm" surelerinde aktarılan "İsra olayı", Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bir gece Mekke'den Kudüs'e, "Miraç olayı" ise gökler ötesine yaptığı yolculuğu olarak ifade ediyor. İşte, Miraç kandiline dair merak edilenler, Miraç gecesinde okunacak dualar ve edilecek ibadetler...

MİRAÇ GECESİ NEDİR? MİRAÇ GECESİNİN ÖNEMİ VE ANLAMI

Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem), 27 Recep 621 hicri tarihinde, Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselmiştir.  "İsra ve Miraç mucizesi" ismiyle anılan bu olay, Kur'an-ı Kerim'de İsra ve Necm sureleri ile ifade edilmiştir. 

"İsra olayı", Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bir gece, Mekke'den Kudüs'e, "Miraç olayı" ise gökler ötesine yaptığı yolculuktur.  Mekke'den Medine'ye yapılan hicretten bir yıl önce yaşanan "İsra ve Miraç" olayı Allah'ın, Hazreti Muhammed'in Mekke'de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak biliniyor. 

Miraç Kandili'nde hangi dualar okunur, yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç Kandili'nin önemi...

MİRAÇ GECESİ'NDE NE OLDU?

Hazreti Muhammed'in (sallallahu aleyhi ve sellem) miraca yükseldiği gece:

  • Müslüman alemi için beş vakit namaz farz kılındı,
  • Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdelendi
  • "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahiy olarak indi.

Allah, Hazreti Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) İsra Suresi'nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ

27 Şubat 2022 Pazar günü idrak edilecek Miraç Kandili'nde oruç, Miraç'ın gündüzünde tutulur. Miraç Kandili 27 Şubat'a denk geldiği için 27 Şubat Pazar günü Miraç Kandili orucu tutulabilir.

  • Peygamber Efendimiz'den (sallallahu aleyhi ve sellem) aktarılan hadis-i şerifte, Miraç Kandilinde oruç tutmanın sevabı şöyle ifade edilmektedir:

"Recep'te bir gece vardır ki onda amel edene, yüz senelik haseneler yazılır. O, recebin bitmesine üç (gece) kaladır. Recebin 27. günü oruç tutana, altmış ay orucunun sevabı yazılır. O gün, Nebi'ye (sallallahu aleyhi ve sellem)  Cibril'in risaleti ilk getirdiği gündür."

  • Rivayete göre, Recep'in 27. gününün sadakası ve orucu vardır:

"Her kim Recep'in yirmi yedinci günü oruç tutup, o gün sadaka verirse, Allah-u Teâlâ orucuna karşılık o kişiye, bin hasene ve iki bin köle azadı (sevabı) yazar."

Miraç Kandili'nde hangi dualar okunur, yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç Kandili'nin önemi...

MİRAÇ KANDİLİNDE (GECESİNDE) NE YAPILMALI?

  • Miraç Kandili gecesinde dua ve ibadet etmekden önce, lekelenen kalpleri tevbe ve istiğfar ile temizlemek gerekmektedir.
  • Kalpleri Allah sevgisi, insan sevgisi ve vatan sevgisi ile doldurarak iyi bir kul, olgun bir mü’min olmaya gayret göstermek ve bunları içtenlikle benimsemek de oldukça önemlidir. 
  • Kalp ve zihinlerdeki fitne, fesat, gıybet, isyan, iftira, dargınlık, kırgınlık telafi edilmeli, ruh bu gibi kötülüklerden arınmalıdır. Miraç gecesinde af ve barış için çaba sarf edilmelidir. 
  • Miraç gecesinde; kaza namazı, nafile namazı kılınabilir. Gündüzünde oruç tutulabilir. Kur’an-ı Kerim okumak, tevbe istiğfar ve dua etmek, salâtü selâm getirmek, yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım ederek sevindirmek, ihtiyaç sahiplerine sadaka vermek de imkanı olanlar için yapılması gerekenler arasındadır.

Miraç Kandili'nde hangi dualar okunur, yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç Kandili'nin önemi...

MİRAÇ GECESİNDE OKUNACAK DUALAR

  • Allah’ım! Doğru söyleyen bir dil ve teslim olmuş bir kalp lütfetmeni istiyorum.” (Tirmizi, Daavat, 23)
  • “Ya Rabbi! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” (İbn Mace, Dua, 5)
  • “Allah’ım! Senden senin sevgini ve beni sana yakın kılacak herkesi sevmeyi bana nasip etmeni niyaz ediyorum.” (Tirmizi, Daavat, 73)
  • “Allah’ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle.” (İbn Mace, 57)
  • “Ey kalpleri evirip çeviren Allahım! Kalbimi dininde sabit kıl.” (Tirmizi, Daavat, 124)
  • “Allahım! Zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınırım.” (Nesai, İstiaze, 14)
  • “Allah’ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla.” (Buhari, Daavat, 60)
  • “Allah’ım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, ihtiyarlık düşkünlüğünden ve kabir azabından sana sığınırım. Allah’ım! Bana sana karşı gelmekten sakınma duygusu kazandır.Nefsimi günahlardan arındır, çünkü onu en iyi arındıracak olan Sensin.Nefsimin sahibi ve efendisi sensin.Allah’ım! Faydasız bilgiden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul olmayacak duadan sana sığınırım.” (Müslim, Zikir, 73; Nesai, İstiaze, 13, 65)

Okunması gereken dualardan önce kişinin iç huzurunda arınması, tövbe etmesi ve kalpten inanması önemlidir. Miraç gecesinde, dua etmek isteyenler istediği her duayı okuyabilir, burada önemli  olan içten bir duruluk ile Allah'a dua ve ibadet etmektir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...