Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Temmuz 2022 10:38 - Güncelleme : 26 Temmuz 2022 10:53

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Aşure gününde içeresinde bulunduğu Muharrem ayının ne zaman olduğu merak ediliyor. Bolluk ve bereket günü olarak atfedilen aşure günü için "Muharrem ayı ne zaman başlıyor? 2022 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayında oruç tutulur mu, yapılacak ibadetler nelerdir?" soruları gündeme geldi. İşte muharrem ayı ve aşure gününe dair merak edilenler…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?
muharrem ayı,aşure

Müslümanlar tarafından oldukça önemli olan muharrem ayına sayılı günler kala araştırmalar şimdiden başladı. Peygamberimiz aleyhissalatü vesselam’ın "Allah’ın ayı" olarak nitelendirdiği muharrem ayı içerisinde yapılması gerekenler merak ediliyor. Bu kapsamda "Muharrem ayı ne zaman başlıyor? 2022 Aşure günü ne zaman? Muharrem ayında oruç tutulur mu, yapılacak ibadetler nelerdir?" soruları gündemdeki yerini aldı, aşure günü için hazırlıklar şimdiden başladı. İşte muharrem ayı ve aşure gününde yapılması gereken ibadetler ve tarihleri...

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hicri takvime göre 1 Muharrem yılbaşı olarak kabul ediliyor. Şehrullahi'l-Muharrem olarak meşhur olan, yani Allah'ın ayı Muharrem olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Muharrem ayının 1'inci günü 30 Temmuz Cumartesi günü başlıyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Hicri takvime göre yılın ilk ayı kabul edilen Muharrem ayının 10’uncu günü Aşure Günü olarak idrak edilir.

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Aşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe denk geliyor.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır. Muharrem ayının onuncu günü “aşura” diye adlandırılır. Sami dinlerde özel bir yere sahip bulunan Aşure gününde Cahiliye Arapları da oruç tutardı. Tarihi kaynaklara göre milattan çok önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aşure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Muharrem ayındaki bugünün değerini ve kutsallığını, tarihler şöyle anlatıyor:

Aşure günü 10 peygambere verilen 10 ikram ve ihsan:

1. Hz. Musa’nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömüldüğü gün.

2. Hz. Nuh’un Cudi Dağı’nın üzerine gemisini demirlediği gün.

3. Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulduğu gün.

4. Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edildiği gün.

5. Hz. İsa’nın dünyaya gelip semaya yükseldiği gün.

6. Hz. Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gün.

7. Hz. Davud’un tövbesinin kabul edildiği gün.

8. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in doğduğu gün.

9. Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub’un görmeye başladığı gün.

10. Hz. Eyyûb’un hastalığından şifaya kavuştuğu gün.

MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU, YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Peygamberimiz aleyhissalatü vesselam, muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. (Müslim, Sıyam, 202-203; Nesâî, Kıyamü’l-leyl, 6)  Peki bu mübarek ayı nasıl değerlendirmeliyiz?

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Muharrem ayında oruç tutulur mu? sorusu en çok kafa karışıklığına neden olan konulardandır. Bu ayda oruç tutmak oldukça faziletlidir ancak dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır.

Peygamber Efendimiz (sallahu aleyhi ve sellem) “Muharrem ayından bir gün oruç tutan kimseye, bir gününe karşılık otuz günlük sevap vardır.” buyurarak bu ayda tutulan orucun önemine değinmiştir. Ramazan oruçlarından sonra tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçlardır. Muharrem ayının ilk 10 günü ya da 9, 10 ve 11. günleri oruç tutanlara kat kat sevap yazılır. Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. günleriyle birlikte oruç tutmamızı önermiştir.

  • Hz. Peygamber efendimiz, Peygamberlikten önce ve Medine’ye hicretinden sonra bu günde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır.
  • Ayrıca, Peygamberimiz, muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69)
  • Hanefî ve Malikî mezheplerinde muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir.
  • Şâfiîler ise bu ayın dokuz ve onuncu günlerinde oruç tutmayı müstehap sayar.
  • Hanefî mezhebine göre muharremin sadece onuncu günü oruç tutulması yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur.
  • Muharrem ayında tutulan oruç da Ramazan orucu gibi imsak vakti ile başlayıp akşam vakti girene kadar tutulur.
  • Muharrem ayında tutulan oruç da Ramazan orucu gibi imsak vakti ile başlanıp akşam vakti girene kadar tutulur.
  • Su içmeme şeklinde günlerce beklemek sünnette yoktur ve bidattır.

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde özel bir ibadet türü bulunmamaktadır. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir namaz da bulunmamaktadır. Fakat bu gün ve gecelerde kaza namazı kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, anlamak, zikir ve salavat ile meşgul olmak, uygun görülmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da; Muharrem ayı içerisinde tek gün oruç tutmak mekruh olarak kabul edilmektedir. Muharrem ayının yalnız onuncu günü oruç tutmak, yalnız cumartesi günleri oruç tutmak ve Nevruz ile Mihrican günlerinde oruç tutmak ya da bütün sene her gün oruç tutmak ve konuşmamak şartı ile oruç tutmak mekruh sayılmaktadır.

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Muharrem ayının ilk gecesi şu şekilde niyet ederek bir Tesbih Namazı kılınır:

"Yâ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-! ilâhîne, rızâ-i ilâhîne ve hidâyet-i ilâhîne mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızâ-i ilâhîne muvâfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilâhîne dûçâr edecek amellerden muhâfaza buyur."

Tesbih namazında şunlar okunur:

1. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî,

2. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âmene'r-Rasûlü... (Sûre-i Âl-i İmrân'ın ilk 2 âyeti de ilâve edilerek)

3. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Hüvellâhüllezî...

4. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 ihlâs-ı Şerîf.

Namazdan sonra istiğfâr edilir, salavât-ı şerife getirilir ve arkasından duâ yapılır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında kılınacak namaz:

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rek'atte bir selâm vererek 6 rek'at namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: "Niyet eyledim yâ Rabbi, senin rızâ-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veyâ herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise, bu hakkın ödenmesi için, Allâhü Ekber..."

1. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü'l-Kürsî, 11 İhlâs-ı Şerîf.

2. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.

3. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 El-hâkümü't-tekâsür, 11 İhlâs-ı Şerîf.

4. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.

5. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn, 11 ihlâs-ı Şerîf.

6. rek'atta: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra duâ edilir.

Hayır ve hasenat: Muharrem ayında ihtiyacı olanlara yardım etmeli, sadaka vermeye özen göstermeliyiz. Bu ayda yapılan hayır ve hasenata kat kat sevap yazılır.

İkram: Peygamberimiz bir hadislerinde; “Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.” buyurarak, bizleri Aşure gününde ve bu ayda –ailemizin rızkını zora sokmayacak şekilde- bol bol ikramda bulunmaya teşvik etmiştir.

Muharrem Ayı Ne Zaman Başlıyor? 2022 Aşure Günü Ne Zaman? Muharrem Ayında Oruç Tutulur mu, Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Dua: “Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerif okuyanları, Cenâb-ı Hakk lütfuyla ve keremiyle huzûruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir.” buyrulmuştur

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...