Tgrt Haber
16 Haziran 2021 15:45

Müsilaj nedir, nasıl oluşur? Deniz salyası müsilaj nerelerde görülür?

Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyası (müsilaj) temizleme çalışmaları devam ediyor. Akdeniz’inde deniz salyasına karşı risk taşıdığı belirtiliyor. Peki, müsilaj nedir, nasıl oluşur? Deniz salyası müsilaj nerelerde görülür? Deniz salyasının zararları nelerdir? Deniz salyasının insan vücudunda etkileri nelerdir? Müsilaj avlanmayı nasıl etkiliyor?

Müsilaj nedir, nasıl oluşur? Deniz salyası müsilaj nerelerde görülür?
Müsilaj,deniz salyası,Marmara denizi,Akdeniz,Balıkçılık,avlanma,müsilajın etkileri

Müsilaj, halk arasında deniz salyası olarak biliniyor. Marmara Denizi’ni tamamen kaplamasıyla gündeme oturan deniz salyası (müsilaj) bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor.

Balıkçıların kâbusu haline gelen deniz salyası (müsilaj) balıkçıların ağına yapışmasıyla avlanmalarını zorlaştırıyor. Vatandaşların yanı sıra hayvanların da yaşamını oldukça etkileyen deniz salyası (müsilaj) nasıl oluşur, nerelerde görülür, insan vücuduna etkisi var mı?

MÜSİLAJ NASIL OLUŞUYOR?

Müsilaj, biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşur. Müsilaj, halk arasında deniz salyası olarak belirtilen fitoplankton dediğimiz bitkisel canlıların aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitelerin artmasıyla oluşan sümüksü, yapışkan bir yapıdır.

Müsilaj nedir, nasıl oluşur? Deniz salyası müsilaj nerelerde görülür?

Suyun çok sıcak ve durgun olmasıyla meydana gelen deniz salyası (müsilaj) mevsimsel düzensizliklerden de kaynaklanıyor.

Marmara Denizi, endüstriyel ve evsel atıklara çok fazla maruz kalan bir deniz. Dolayısıyla bu durum denizlerdeki biyo çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.

MÜSİLAJ EN SON NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

İlk kez 2007-2008 yıllarında Marmara Denizi’nde görülen Deniz salyası (müsilaj) bugüne göre daha yoğun görülmüştü.

Son yıllarda yoğun olarak Marmara’da görülen müsilaj, bir dönem Ege’de de oluşmuştu. Ancak yıllardır özellikle Adriyatik denizinde, Akdeniz’de sürekli görülüyor.

DENİZ SALYASININ ZARARLARI NELERDİR?

Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içeriyor. Bunlar da solungaçla, nefes alan bazı canlılar için tehlikeli olabiliyor. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdikleri zaman, bu bölgeden uzaklaşırlar. Bu durum canlılarda ve biyo çeşitlilikte azalmaya neden olur.

Müsilaj nedir, nasıl oluşur? Deniz salyası müsilaj nerelerde görülür?

Konuya ilişkin olarak müsilajın insan vücudunda da zararlarının oluğunu belirten uzmanlar, müsilajın içerdiği mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt lezyonları oluşabileceğini ifade ediyor.

MÜSİLAJ NE ZAMAN, NASIL SONA ERECEK?

Deniz salyasının (müsilaj) sona erebilmesi için ilk önce hava koşullarının normal düzeye gelmesi gerekir. Meteorolojik olaylar genellikle anlık olaylardır. Bu tip yapıların artması ya da oluşması ise uzun ve sürekli olaylar sonucunda gerçekleşir. Dolayısıyla biyo çeşitliliğin azalması gibi olayların düzelmesi için çok uzun bir süreç gerekir.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Kartal, konuya ilişkin olarak deniz salyasının çok yoğun olduğu dönemlerde 2 yıl kadar sürdüğünü ancak bu seferki durumun çok uzun süreceğini düşünmediğini kaydetti.

Havaların normal seyrine dönmesiyle deniz salyası (müsilaj) olayının sona ereceği tahmin ediliyor.

MÜSİLAJ NEDENİYLE BALIK FİYATLARI ARTAR MI?

Balıkçıların kâbusu haline gelen deniz salyası (müsilaj) balıkçıların ağına yapışmasıyla avlanmalarını zorlaştırıyor.

Balıkların beslenememesinden dolayı balık sayısının azaldığı görülüyor. Dolayısıyla Marmara’da ağ ile balık avlayan balıkçıların, av oranında büyük bir düşüş yaşanıyor.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Kartal, konuya ilişkin olarak "Şu an Marmara Deniz'inde, özellikle Tekirdağ'da ve İstanbul Boğaz'ında bu durum balıkçılar için bir problem. Denizde uzun örümcek ağı gibi jel yapıda parçalar olduğunu düşünün. Bu avlanarak beslenen balıkların, beslenmesini de engelliyor. Bu yüzden deniz salyasının yoğun olduğu daha eski dönemlerde çok zayıf çelimsiz balıklar görüyorduk" ifadelerini kullandı.

Kartal, balık fiyatlarına ilişkin de "Örneğin 500 balıkçımız var Marmara'da avlanan. Bunlar normalde 500 kilo balık avlayacaksa şimdi ancak 50 kilo balık tutabiliyor. Balık fiyatları şu an zaten yüksek. Balık sayısı az olduğu için zaten buzhanelerdeki balıkları kullanacağız. Bu yüzden balık fiyatlarının daha fazla yükseleceğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...