Tgrt Haber
06 Ocak 2021 15:30

Müslüm Gürses Kimdir Nerelidir? / Müslüm Gürses Ne Zaman Vefat Etti?

Arabesk müziğin unutulmaz isimlerinden olan Müslüm Gürses, ölüm yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde birçok seveni tarafından hatırlanıp söylediği şarkılar sosyal medya da paylaşılıyor. Asıl adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Gürses'in söylediği şarkıların youtube gibi yerlerde milyonlarca dinleyicisi bulunuyor. Peki kimdir Müslüm Gürses? İşte tüm yönleriyle ünlü sanatçının biyografisi...

Müslüm Gürses Kimdir Nerelidir? / Müslüm Gürses Ne Zaman Vefat Etti?
Müslüm Gürses,Müslüm Gürses Biyografisi,Müslüm gürses nereli,müslüm gürses şarkıları,müslüm gürses muhterem nur,muhterem nur,muhterem nur müslüm gürses yaşı,müslüm gürses adana,Müslüm akbaş,Müslüm gürses eserleri,müslüm baba,Müslüm gürses hayatı

Aslen Urfalı olan ve maddi imkansızlıklar yüzünden Adana'ya göç eden Müslüm Gürses, sanat yaşamına 1962 yılında almış olduğu müzik dersleri ile başlamıştır. Aralarındaki yaş farkı çok olmasına rağmen sinema sanatçısı Muhterem Nur'a aşık olmuş ve onunla da dünye evine girmiştir.  

Söylediği şarkılarla arabesk müziğinin babası olarak bilinen Müslüm Gürses'in biyografisi...

Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses Kimdir?

Asıl adı Müslüm Akbaş olan ve 7 Mayıs 1953 tarihinde Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa'da dünyaya gülen Müslüm Gürses, dünya genelinde "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

Annesi Emine Hanım ile babası Mehmet Bey önceleri Tisa olarak bilinen ancak adı 1960'lı yıllarda Fıstıközü olarak değiştirilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı bir köyde tanıştı. 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde Emine Hanım ile Mehmet Bey'in ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapmaktadır. Ailenin Ahmet isminde bir çocuğu daha olmuştur. Daha sonra geçim derdinden Adana'nın Hürriyet Mahallesi'ne taşınmışlardır. 

Müslüm Gürses Kimdir?_

Müslüm Gürses, sanat hayatına 1962 yılında nota, usul üslup ve şan dersleri alarak başlamıştır. 1965 yılında küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söylemiş ve aynı zamanda halkevine de eğitim almaya devam etmiştir. Terzi çıraklığı ve kunduracılık da yapan Gürses, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıkıp şarkı söylemeye başlamıştır. İlkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılıp birinci olmuştur. Bu dönemlerde Akbaş olan soyadını “Gürses“ olarak değiştirmiştir.

Müslüm Gürses Kimdir

Müslüm Gürses ve Sanat Hayatı

  • Müslüm Gürses, 1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosu'nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söylemiştir.
  • 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başlamıştır.
  • İlk plağı 1968 tarihli Emmioğlu / Ovada Taşa Basma plağıdır ve Ömür Plak, Adana basımıdır.
  • İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: Giyin Kuşan Selvi Boylum / Hayatımı Sen Mahvettin ile Gitme Gel Gel / Haram Aşk.
  • Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Sevda Yüklü Kervanlar şarkısını içeren Sevda Yüklü Kervanlar / Vurma Güzel Vurma isimli 45'lik plağı çıktı.
  • Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek plaklarını çıkarmaya devam etti.
  • 1 Şubat 2006'da Gönül Teknem / Sen Olmayınca adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır.
  • Daha sonra Gürses’in yazar Murathan Mungan’la hazırlıkları 2 yıl süren ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” 18 Nisan 2006’da Pasaj Müzik etiketiyle yerini aldı.
  • Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi.
  • 6 Şubat 2009'da yine Pasaj Müzik firmasından çarpıcı bir albüm olan "Sandık" albümü ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.

Müslüm GürsesKimdir?

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı.

Müslüm Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...