Aslen Urfalı olan ve maddi imkansızlıklar yüzünden Adana'ya göç eden Müslüm Gürses, sanat yaşamına 1962 yılında almış olduğu müzik dersleri ile başlamıştır. Aralarındaki yaş farkı çok olmasına rağmen sinema sanatçısı Muhterem Nur'a aşık olmuş ve onunla da dünye evine girmiştir.
Söylediği şarkılarla arabesk müziğinin babası olarak bilinen Müslüm Gürses'in biyografisi...
Asıl adı Müslüm Akbaş olan ve 7 Mayıs 1953 tarihinde Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa'da dünyaya gülen Müslüm Gürses, dünya genelinde "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.
Annesi Emine Hanım ile babası Mehmet Bey önceleri Tisa olarak bilinen ancak adı 1960'lı yıllarda Fıstıközü olarak değiştirilen Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı bir köyde tanıştı. 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde Emine Hanım ile Mehmet Bey'in ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapmaktadır. Ailenin Ahmet isminde bir çocuğu daha olmuştur. Daha sonra geçim derdinden Adana'nın Hürriyet Mahallesi'ne taşınmışlardır.
Müslüm Gürses, sanat hayatına 1962 yılında nota, usul üslup ve şan dersleri alarak başlamıştır. 1965 yılında küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söylemiş ve aynı zamanda halkevine de eğitim almaya devam etmiştir. Terzi çıraklığı ve kunduracılık da yapan Gürses, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıkıp şarkı söylemeye başlamıştır. İlkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılıp birinci olmuştur. Bu dönemlerde Akbaş olan soyadını “Gürses“ olarak değiştirmiştir.
Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı.
Müslüm Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.