Tgrt Haber
02 Ocak 2021 02:04

Mutasyon Nedir? Mutasyon Virüs Nedir? Koronavirüs Mutasyonu Tehlikeli mi?

Koronavirüs mutasyonu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de gündeminde güncelliğini koruyor. İlk kez İngiltere'de ortaya çıkan ve bulaşıcılığı ve etkisi yüksek olduğu belirtilen koronavirüs mutasyonu ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı. Bazı ülkelerde varyant görülmesinin ardından Türkiye'de de koronavirüs mutasyonu taşıyan 15 kişinin ülkemize giriş yaptığı bildirildi. Diğer taraftan İngiltere'ye uçuşlar ise durduruldu. Daha önce yapılan araştırmalara göre mutasyona uğrayan koronavirüsün, yaklaşık yüzde 70'ten daha fazla bulaşıcı ve etkili olduğu açıklanmıştı. Mutasyona uğrayan virüs ile ilgili tüm bilgiler.

Mutasyon Nedir? Mutasyon Virüs Nedir? Koronavirüs Mutasyonu Tehlikeli mi?
Mutasyon nedir?,,Mutasyon Virüs Nedir?,,Koronavirüs Mutasyonu Tehlikeli mi?,,Fahrettin Koca&tt2;nın Mutasyon Açıklaması,,Koronavirüs mutasyonu,

Koronavirüs mutasyonu ile ilgli açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca; Koronavirüsün mutasyonunun Türkiye'de görülüp görülmediği ile ilgili sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yapınca mutasyon virüs te merak konusu oldu. Bakan Koca'nın yaptığı açıklamada İngiltere'den uçuşların durdurulduğunu ve Türkiye'de 15 kişide mutasyon virüsü olduğu tespit edildiğini bildirdi. Kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen tüm değişime mutasyon deniyor. Mutasyon ise üçe bölüme ayrılıyor. Uzmanlar virüsteki antijenik yapı değişikliğinin aksine iyi yönde de olabileceğini de beyan ediyor.

Mutasyon Nedir? Mutasyon virüsü  

Fahrettin Koca'nın Mutasyon Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere kaynaklı mutasyon virüslerden Türkiye'de 15 kişide tespit edildiğini ve yurda girdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Mutasyon Virüs

Bakan Koca yaptığı bu açıklamada, "İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde bu ülkeden yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmiş ve kontrol altına alınmıştır. İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştur" dedi.

Mutasyon Nedir? Mutasyon Virüs Ne Demek?

Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 Sözlüğü'nde yayımladığı bilgilere göre mutasyon;

Mutasyon Nedir? Mutasyon Virüs Ne Demek?

  • Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.
  • RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.
  • Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Mutasyona Uğrayan Koronavirüs Tehlikeli mi? 

Virüslerin hemen hepsinde bir mutasyona uğrama ihtimali her zaman vardır. Buna tıp dilinde "varyant değiştirme’ denir. Bazı virüslerde ise değişim daha yüksek olur. Influenza ve koronavirüsün mutasyonu kısa sürede gerçekleşebiliyor. Fakat antijenik değişimi olumsuz yönde de değerlendirmemek gerekir. Yani virüs antijenik yapısını değiştirmiş ve daha çok ölüm olacak, daha hızlı yayılacak diye korkmaya, endişe duymaya da gerek yoktur. Çünkü bazen virüslerdeki antijenik yapının değişimi düşünülen veya korkulanın aksine iyi yönde gelişmelere de sebep olabiliyor. 

Mutasyona Uğrayan Koronavirüs Tehlikeli mi?

Yapılan bir çok çalışmalarda ve açıklamalarda, yeni saptanan virüsün bulaştırıcılığının evet yüksek olduğu biliniyor olsa da pozitif hastalar arasında meydana gelen fataliteye yani ölüme neden olmasına veya ağır hastalık tabloları oluşma ihtimalinin daha az olduğu bilgisi veriliyor.

Yani yapılan açıklamanın aksine bunun iyi bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Mutasyona uğramış olan koronavirüsün daha hızlı bulaşması mutasyon virüsün daha kötü olduğu anlamına gelmiyor. Burada herkesin dikkat etmesi gereken şey daha çok pozitif hastaların hastalığı ağır geçirip geçirmediği ve ölümü sebep verip vermediği önemli bir yer tutuyor.
Kısaca;

  • Mutasyon virüs, hızlı yayılıyor olsa da pozitif olan hastalar daha çabuk iyileşebilir.
  • Mutasyon virüs, toplumdaki bağışıklığın artmasını sağlayabilir.

Vücut Mutasyon Virüse Nasıl Tepki Verir?  

Vücut Mutasyon Virüse Nasıl Tepki Verir?

Mutasyon virüsün değişiminde hastalık yapma yeteneği düşük bir antijenik yapı değişikliği geçirmişse vücut da pozitif hastalık durumunda bunu daha hafif bir şekilde atlatacaktır. Koronavirüsle 2020 yılında enfekte olduk fakat 2021 itibariyle yeni bir antijenik yapıda virüs çıktı, onu da alabiliriz ve yeniden enfeksiyon geçirebiliriz. Yani yeniden hasta olabiliriz. Vücut ilk nasıl tepki verdiyse yine aynı tepkiyi verebilir. Burada mutasyonun aslında ne olduğu önemlidir. Şayet virüs hastalık yapma yeteneği yüksek bir hale dönüştümüşse bu elbette daha ağır geçiririz demektir. Fakat hastalık yapma yeteneği düşük bir hale dönüştüyse ikinci enfeksiyonumuzu ya da ilk kez geçiriyorsak daha hafif bir şekilde geçirebiliriz.
Burada herkesin dikkat etmesi gereken mutasyon virüsün nasıl bir mutasyon geçirdiği, hangi antijenik yapısının değiştiğidir. 

Aşılar Mutasyon Virüse Karşı Etkili Olabilecek mi? 

Aşılar Mutasyon Virüse Karşı Etkili Olabilecek mi?

Dünyanın tamamında aşı yapımı sadece virüsün yaptığı tahribata göre yapılır. Bilim insanları ancak bildiği ve karşılaştığı virüsün yapısına göre antikor üretebilirler. Yani yapısı veya suçu belli olmayan herhangi bir şeye karşı aşı yapılması mümkün değildir. Amerika, İngiltere, Rusya, Almanya ve Çin’in aşı çalışmaları yaptığını yaptıkları bu aşıları dağıtmaya başladıklarını artık hepimiz biliyoruz. Geliştirilen bu aşılar insanları virüslere karşı koruyacaktır. Ancak Almanların ve Çin’in ürettiği, bize de ulaşan üretim aşamasını bitirip dağıtım aşamasına geçen aşıların yeni çıkan virüse karşı etkili olmasını düşünmek ise mümkün değildir. Dağıtımı yapılan aşıların mutasyon virüse karşı bizleri koruması da mümkün değildir. Aşının her yıl yapılmasının tek nedeni ise antijenik yapısını değiştirmesi ile ilgilidir. Örneğin bir önceki yılın aşısı bu yıl vücutta virüse karşı etkili olmayacaktır.
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...