Tgrt Haber
05 Şubat 2021 13:58

Nefesin kokması neden olur? Ağız kokusu nasıl giderilir?

İnsanların hayatını olumsuz yönde etkileyen ağız kokusu, rahatsızlık verici sağlık sorunlarından biridir. Özellikle sosyal hayatta muhatap olunan kişiye sıkıntı verebilen ağız kokusunun; kötü ağız hijyeninden, altta yatan bazı hastalıklara kadar bir çok nedeni olabilir. Bu haberimizde: Ağız kokusu nedir?, Nefesin kokması neden olur?, Ağız kokusu nasıl giderilir?, Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?" gibi birçok konuya açıklık getirmeye çalışacağız. Sağlıklı günler diliyoruz.

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?
Ağız kokusu nedir,,Nefes kokması,,Nefesin kokması neden olur?,,Ağız kokusu için evde neler yapılabilir?,,Ağız kokusu gidermek için ne kullanmalıyız?,,Hangi vitamin eksikliği ağız kokusu yapar?,,Evde ağız kokusu testi,,Evde ağız kokusu Giderme,,Ağız kokusu

Ağız kokusu veya nefesin kokması günümüzde hemen hemen herkesin başına gelen ve sosyal yaşamda kişinin kendini kötü hissetmesini sağlayan, insanı psikolojik olarak huzursuz eden ve güvenini kaybetmesine yol açan bir durumdur. 

Sosyal hayatı etkilemesinin yanı sıra evlilikleri de riske sokar. Ağızdaki çirkin kokuya kısaca halitosiz denir. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlamak zordur fakat ağız kokusu başka hastalıkların habercisi olabilir.

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız kokusunu kısaca Patolojik, Fizyolojik, Psikosomatik diye üçe ayırabiliriz.

Patolojik ağız kokusu: Gerçek halitosis diye adlandırılabilir. Patolojik durumlar arasında ağız mukozası iltihabı, bademcik iltahabı, diş çürüğü, diş eti iltihabı, ülserleşmiş tümörler gibi ağız hastalıkları, yemek borusu ya da mide ile ilgili rahatsızlıklar, bazı akciğer hastalıkları, şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi metabolizma hastalıkları yer alır. Böyle bir rahatsızlığı olan hastalar diş hekimine ağız kokusundan rahatsız oldukları için başvurmazlar ki genelde farkında bile değildirler. Bu durumun bir şekilde üstesinden gelmişler ve ya kabullenmişlerdir.

Patolojik ağız kokusu kendi arasında 3’e ayrılır.

a- Hasta kendisi ağzının koktuğunun farkına varır ve kokuyu kabullenir. Fakat Halitosisten farklı bir şikayetle doktora başvurur. Bu tip Hastaların %24.1’i diş hekimine müracaat eder ve tedavi olurlar.

b- Kokuyu hastanın kendisi değil yakınları tespit eder. Bu tip hastaların %50’si diş hekimine gider.

c- Ağız kokusu, hastanın kendisinin ve ya yakınlarının tespiti değil şüphesidir. Bu tip kokularda hastada aralıklı yakınmalar olur ve büyük bir kısmı diş hekimine gider.

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?

Fizyolojik ağız kokusu: Her sağlıklı bireyde sabah uykudan uyandığında sindirim kanalında biriken gaz veya dil sırında üreyen bakteriler yüzünden ağız kokusu görülebilir. Sürekli olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları yapmak, sakız çiğnemek ve dilin yüzeyini fırçalamak kokuya çözüm olabilir. Beslenme sonrasında nefeste görülen kokuda fizyolojik ağız kokusudur.

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?

Psikosomatik ağız kokusu: Bu tip hastalar kokudan şikayet etmelerine rağmen aslında gerçek bir halitosis (ağız kokusu) yoktur. Böyle hastaları patolojik halitosisten ayırmak güçtür. Diş hekimi ve psikiatr iş birliğiyle tedavi edilmeleri gerekir. Bu tip hastaların bir kısmında koku değil koku korkusu (Halitofobi) vardır. Bunlar genellikle narin, duygulu, disiplinli ve içe dönük kişilik taşırlar.

Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?

  • Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda,
  • Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),
  • Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),
  • Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),
  • Karaciğer yetmezliği,

Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri bize ağız kokusu olarak geri döner.)

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Nefesin kokması neden olur?  Ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız Kokusunu engellemek ve ya aza indirmek için kendinizce bazı önlemler alabilirsiniz.

Öncelikle dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun, ağızda var olan protez ve köprüleri kontrol ettirin, diş ipini hayatınıza sokun, sakız çiğneyin.

İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz.

Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır, daha fazla su için, asla burnunuz tıkalı uyumayın, bu durum ağzı ve boğazı kurutacağından, bakterilerin üremesi için ideal bir ortam meydana getirir. Azalan tükürük salgısı duruma eşlik edince ağız kokusu kaçınılmaz olur. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız, lokmaları iyi çiğneyin, sigaradan uzak durun.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...