Tgrt Haber
26 Kasım 2021 12:15

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron varyantı aşılara karşı dirençli mi?

Dünyanın koronavirüs pandemisi ile mücadelesi devam ederken varyant haberleri gelmeye devam ediyor. Delta, Beta ve Mu varyantlarının ardından 32 kez mutasyon geçirmiş Omicron varyantı endişeye yol açtı. Peki Omicron varyantı nedir, aşılara karşı dirençli mi? Omicron varyantı belirtileri neler, kaç kişide görüldü? Kısıtlamalar gelecek mi?

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron varyantı aşılara karşı dirençli mi?
varyant,koronavirüs,Covid-19,dünya sağlık örgütü,omicron varyantı

İlk kez 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 2 yılda tüm dünyayı etkisi altına aldı. 2021 yılında aşı çalışmalarının başarı ile tamamlanmasının ardından rahatlayan ülkeler bu sefer de koronavirüs varyantları ile karşı karşıya geldi. Son günlerde Avrupa’da endişeye yol açan B.1.1.529 varyantı Türkiye’de de korkuya neden oldu. 32 kez mustasyona uğradığı bilinen Omicron yani B.1.1.529 varyantı hakkında bilmeniz gerekenlerin hepsi haberimizde yer alıyor. 

OMICRON VARYANTI NEDİR? 

Bilim insanları, 32 kez mutasyona uğramış Omicron varyantı hakkında vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasına yol açabileceği yorumunu yaptı. Varyant ilk olarak 11 Kasım'da Güney Afrika ülkesi Botsvana'da görüldü. Omicron varyantı dünyada 57 ülkede görülen ve hızla yayılan B.1.1.529 için uzmanlar ciddi risklere yola açabileceğini ifade etti. 

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı'nda Covid-19 direktörü Dr Meera Chand, virüslerin doğasında sık sık mutasyona uğramak olduğunun altını çizerken yayılım hızının yakından takip edilmesi gerektiğini altını çizdi. Güney Afrika'daki Salgın Tepki ve Yenilik Merkezi'nin direktörü Prof Tulio de Oliveira, B.1.1.529 hakkında "olağandışı bir mutasyon kümesi" olduğunu ve bunun dolaşımdaki diğer varyantlardan "çok farklı" olduğunu söyledi. Varyantının Delta ve Beta gibi diğer varyantlardan çok daha hızlı yayıldığı iddia ediliyor. 

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron varyantı aşılara karşı dirençli mi?

AŞILAR OMICRON VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ? 

Omicron varyantı hakkında henüz çalışmalar devam ederken 32 kez mutasyona uğraması hakkında uzmanlardan açıklama geldi. 

Varyant ile ilgili en büyük endişe, bu virüsün şu anda Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 orijinal kökünden farklı olması. Bu durum koronavirüs aşılarına karşı dirençli olabileceği anlamına gelirken Güney Afrika'daki KwaZulu-Natal Üniversitesi'nden Prof Richard Lessells varyant hakkında "Bu virüsün bulaşabilirliği, insandan insana yayılma kabiliyetini artırabileceği ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin bazı kısımlarını dolaşabileceği endişeleri bulunuyor'' dedi. Uzmanlar Pfizer/ BioNTech koronavirüs aşılarının üçüncü dozunun yeni varyanta karşı etkili olduğunu açıkladı. 

FAHRETTİN KOCA: OMICRON VARYANTINA KARŞI 3.DOZ AŞI ETKİSİ 

Omicron varyantı ile ilgili gelişmeler devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca öenmli açıklamalarda bulundu. Koca ‘’Omicron varyantı Avrupa’dan sonra ülkemizde de, özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladı. Bu varyant ek bir kişisel tedbir gerektirmiyor. Hastaneye yatışlarda belirgin bir artış yok. Maske, mesafe ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz’’ dedi. Bakan kalabalık şehirlerde görülen yeni vakaların yüzde 10’dan fazlasının Omicron kaynaklı olduğunu ifade etti. 

OMICRON VARYANTI KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ? 

Omicron varyantı haberleri gelmeye devam ederken Dünya Sağlık Örgütü, şu ana kadar 57 ülkede bulunduğunu belirterek, enfeksiyondan kaynaklanan hastaneye yatış oranının muhtemelen artacağı konusunda uyardı. DSÖ Sağlık Acil Durumları Direktörü Michael Ryan, yeni varyantın aşı korumalarından tamamen kaçınmasının "çok düşük ihtimal" olduğunu söyledi. 

Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron varyantı aşılara karşı dirençli mi?

Cambridge Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Ravi Gupta, laboratuvarındaki çalışmanın ardından, B.1.1.529'daki mutasyonlardan ikisinin enfektiviteyi artırdığını ve antikor tanımayı azalttığını söyledi. Gupta, "Mevcut mutasyonlara dayanarak kesinlikle önemli bir endişe gibi görünüyor. Ancak, Omicron varyantı hakkında en önemli şey ne kadar bulaşıcı olacağıdır. Çünkü esas olarak Delta varyantını yönlendiren şey budur. Bağışıklık kaçışı varyantların yayılmasının en önemli faktörüdür” ifadelerine yer verdi. 

OMICRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Omicron varyantı hakkında gelişmeler ve ülkelerin kısıtlama haberleri devam ediyor. Vatandaşlar belirtiler hakkında araştırma yapmaya başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron belirtileri Covid-19'a benzerdir. Bunlar:

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

Omicron varyantı hakkında araştırmalar devam ederken İngiltere'de yapılan bir araştırma bilinen semptomlarının yanı sıra yeni bir belirtiyi ortaya çıkardı. Araştırmacılar, Omicron varyantının semptomlarının güncellenmesini talep etti. Buna göre varyanta yakalanan hastalarda geceleri şiddetli terlemeler görüldü. Omicron varyantı belirtilerine gece terlemelerinin yanı sıra burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma ve boğaz ağrısı da eklendi. IncellDx adlı bilim şirketinin yaptığı çalışma kapsamında koku veya tat kaybının daha az bildirildiğine işaret edildi. 

TÜRKİYE'DE OMICRON VARYANTI VAR MI?

Omicron varyantı ile ilgili gelişmeler devam ederken ''Türkiye’de Omicron varyantı kaç kişide görüldü? Koronavirüs kısıtlamaları tekrar gelecek mi?'' soruları gündeme geldi. İlk olarak Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüsün yeni mutasyonu Türkiye'de iki ilde tespit edildi. Bakan Koca yaptığı açıklamada İstanbul'da 1 İzmir'de ise 5 kişide Omicron varyantının tespit edildiğini açıkladı. 6 vakanın hastaneye ihtiyaç duymadığını belirten Bakan Koca, "Son derece belirtileri hafif, ayaktan takip edilen, herhangi bir sorunu olmayan hastalar" ifadelerini kullandı. Fahrettin Koca Omicron varyantı hakkında ''Hızlı yayılan Omicron varyantı karşısında ülkemizdeki durum da Avrupa’daki duruma benzerlik göstermeye başlamıştır. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’dan fazlası artık Omicron kaynaklı. Omicron karşılaştığımız ilk varyant değil. Ve önemli bir veri, bize zaten sağduyu telkin ediyor: Bu yeni varyantın, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artmadığını gördük. Toplam vakalar içindeki oranı belirgin olduğu halde!'' açıklamalarına yer verdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...