Tgrt Haber
11 Kasım 2020 05:41

Onur Nedir? Gurur Nedir? Onur - Gurur Arasındaki Fark Nedir?

Bu dünya var olduğu günden beri hem onurlu hem de gururlu insanlar aynı güneşin altında aynı havayı solumaya devam ediyor... Günlük hayatta onur ve gurur kelimeleri arasındaki farkın ne olduğunu merak edenler Google'da bu iki kelimenin arasındaki farkı araştırıyor. Biz de bu makalede farklı anlamlar taşıyan iki kelimenin insan hayatına dair kattıklarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız... İşte tüm yönleriyle onur ve gurur arasındaki farklar...

Onur Nedir? Gurur Nedir? Onur - Gurur Arasındaki Fark Nedir?
onur,gurur,onur nedir,gurur nedir,onur ve gurur arasındaki fark,onur ve gurur arasındaki farklar,onurlu insanlar,gururlu insanlar,onur ne demek,gurur ne demek

Onur Ne Demek?

Onur Ne Demek?

Onur: Kelime aynı zamanda bir isim olarak kullanılmış ve dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Onur; “İnsanın kendine karşı duyduğu saygı, şeref, öz saygı, haysiyet, izzetinefis” ve “Başkalarının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer, şeref, itibar” olarak tanımlanmaktadır. 

Onur, fertlerin görüşleri ve değerlerinin toplum içerisindeki konumlarıyla ilgilidir. Kişinin, kendi değerleri ve başkalarıyla uyumu doğrultusunda, toplumda namus anlayışını yaşatır. İnsanlar ve kültürlerde değişik olarak ortaya çıkarken; kişinin prensipleri ve köklüce değişikliklerden ziyade, koşulları ve hırsları doğrultusunda da değişiklik gösterir. Kimileri bunu aşk gibi doğal bir his olarak karşılayabilirken kimileri de kendi ile ilgili bağlılıkları, bireysel kuralları ve karakterine bağlar.

Gurur Ne Demek?

Gurur Ne Demek?

Arapçadan dilimize geçmiş olan gurur kelimesi; ”Kişinin kendini beğenmesi, büyüklenme, benlik, kibir” ve “övünme” ile birlikte “kurum, çalım” anlamları taşımaktadır. Gurur kelimesi tamamen öznel bir kelimedir. Diğer taraftan sözlükte “aldatma, kandırma, aldanma, kapılma, gaflet, bilgisizlik” olarak da tanımlanan gurur kelimesi aynı zamanda bir ahlak terimi olarak; kişinin, manevî ve ahlâkî bakımdan değersiz sayılan şeylerin cazibesine kapılarak onlarla avunması. Böbürlenme, kendini beğenme anlamları da taşımaktadır.

Gurur duygusunu aşırı taşıyanlara ise magrur denilmektedir. Kendini bilme anlamında pozitif veya negatif olarak gurur tanımlanabilir. Gurur duygusunun her insanda doğruya kanalize edilmesi gerekir. Bunun yöntemi ise kişinin kendisini değil, asıl takdirin çevresinden gelmesini beklemeli ve mutlaka kendisini kıyas etmekten uzak durması gerekmektedir. Çünkü her kıyas hem kişisel hem de toplumsal bazda başta ayrımı daha sonra da şiddetin beslenmesini sağlar. Bunun için her insanın olgunlaşması ve aşırı gururdan uzaklaşması onun bireysel planda gelişimini hızlandıracaktır. 

Onur ve Gurur Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Onur insanlık ve insanın nefsi için ıslah edici ve faydalı,
  • Gurur genelde zararlı bir eylem ve hissiyattır.
  • Onur insanın kendine duyduğu saygı, şeref, haysiyettir.
  • Gurur ise kendini beğenme, büyüklenme ve kibir anlamına gelir.
  • Gurur insanı başkalarından üstün görme hatasına düşürebilir.
  • Gurur diğer adı ego olarak ta bilinir.
  • Gururu, gösterişi, davranışı ile kendini her şeyin üzerinde görür.
  • Gurursuzluk insanı kötü yapmazken onursuzluk insanı kötü yapar.
  • Gururla bireyler ve toplumlar kalkınıp büyüyemezken,
  • Onurlu bireyler sayesinde toplumlar kalkınıp gelişebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...