Tgrt Haber
19 Ekim 2019 15:15

Orkide nasıl bakılır sulanır, Evde orkide bakmanın püf noktaları

Çiçeklerin prensesi denen orkide için en iyi bakımı yapmaya ne dersiniz? Bu özel bakıma ihtiyaç duyan çiçeğin nazik ve bilinçli bir şekilde bakımını yaparsanız, uzun süre çiçekler açacak ve evlerinize güzellik katacaktır. Orkideler tropik bitkilerdir.

Orkide nasıl bakılır sulanır, Evde orkide bakmanın püf noktaları
Orkide nasıl bakılır sulanır, Evde orkide bakmanın püf noktaları,

Çiçeklerin prensesi denen orkide için en iyi bakımı yapmaya ne dersiniz? Bu özel bakıma ihtiyaç duyan çiçeğin nazik ve bilinçli bir şekilde bakımını yaparsanız, uzun süre çiçekler açacak ve evlerinize güzellik katacaktır. Orkideler tropik bitkilerdir. Ziraat Mühendisi Erkan Şamcı ’nın orkide bakımı hakkında verdiği bilgileri sizinle paylaşacağız. Orkidenin çiçek sapları, çiçeklerini kaybettikten sonra bazen kurur veya bazen de kurumaz hatta yeni sürgünler çıkarmaya başlar.

Orkide çiçeklerini çıkardığı gibi, aynı zamanda kendi dallarından kendi yavrularını da oluşturabilir. Yani bazen bir dalın kenarından, saksının dibinde büyük yaprakların minikleri çıkabilir. Bunlar orkide yavrularıdır.
Orkide nasıl bakılır sulanır, Evde orkide bakmanın püf noktaları
Orkideler nasıl bakılır?

Orkideler, doğrudan güneş ışığını sevmez. Bu yüzden direk güneşe maruz kaldıkları pencere önü veya balkonlardan uzak tutun.
Orkide için en uygun yer, bir güneşlik arkasında kalmasıdır. Burada hem güneşin direk ışınlarına maruz kalmaz hem de güneşin direk ışınlarına maruz kalan bir perdenin arkasında fazlaca güneş isteğini karşılar.
Orkidelerin çiçekleri döküldüğünde, onu sadece çubuklara bağlanmış dal olarak görürsünüz işte burada o dalları aşağıdan başlayarak 3. Boğuma kadar sayıp, 3. Boğumun hemen üstünden kesin. Çubuklara ihtiyaç kalmayacağı için onları da çıkartın.

Orkideleri, şeffaf saksılar içinde büyütün. Minik şeffaf saksıyı beyaz saksıların içine koyarak yapılan sulamada, orkidenin kökleri çürür.

Orkide nasıl bakılır sulanır, Evde orkide bakmanın püf noktaları

Orkideyi asla ikinci bir saksıya koymayın ve şeffaf bir saksı kullanarak köklerinde ışık almasını sağlayın.
Havasız ve kapalı ortamlarda çok tutmayın. Hafif rüzgârlı balkonda veya gün içinde açtığınız bir camın önünde muhafaza edebilirsiniz.
20-25 derece sıcaklıklarda, sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Dolaylı ışık severler.
Özellikle yazın batı pencereleri bile yakıcı olabilir.
Uzun ömürlü ve dayanıklı bir çiçektir.
Doğal yaşam ortamında, ağaçların gövdelerine tutunarak, havanın oksijenini alarak büyür yetişir. Bu yüzden, diğer çiçeklerden farklı olarak hava alma imkanı olan köklerdir. İkinci bir saksıya konulan orkide ise suyun içinde tutulduğunda nefes alamayarak ölmesine neden olur.
Orkideye verdiğiniz suyun, saksının altından çıkması gerekmektedir.
Orkideye üstten su verebildiğiniz gibi, alttan da su verebilirsiniz. Bunu da geniş kaba su koyarak yapabilirsiniz. Bu tabağa, delik olan orkide saksısını batırın ve birkaç saniye sonra çıkartın.
Çok kuru evlerde, yine geniş bir kap içine taşlar doldurun ve delik orkide saksını üzerine oturdun. Bu şekilde nemlenmiş ama kökler de suya maruz kalmamış oalcaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...