Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ekim 2018 11:22

PCT Düşüklüğü Nedir PCT Düşüklüğü Belirtileri ve PCT Yüksekliği Hangi Hastalık

PCT Düşüklüğü Nedir PCT Düşüklüğü Belirtileri PCT bir çeşit kan sayım testidir. PCT tiroid C- hücreleri tarafından üretilir. PCT prokalsitonin olarak da bilinir. 116 amino aside sahip olan bir proteindir. Tiroid bezinde, akciğerde ve bağırsaklarda üretilir.

PCT Düşüklüğü Nedir PCT Düşüklüğü Belirtileri ve PCT Yüksekliği Hangi Hastalık
PCT

PCT nedir kısaca bir çeşit kan sayım testidir. PCT tiroid C- hücreleri tarafından üretilir. PCT prokalsitonin olarak da bilinir. 116 amino aside sahip olan bir proteindir. Tiroid bezinde, akciğerde ve bağırsaklarda üretilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, enflamasyon açısından bilgilenmek için PCT değerinin bilinmesi önemlidir. PCT sadece bir enfeksiyonun olma ihtimalini öngörür. Bu bir biyolojik göstergedir. PCT değerinin bilinmesi için yapılan testler tanı konması anlamında birçok detay verir. PCT aynı zamanda  hastalıkları izlemede ve tedavi konusunda uzmanlara gerekli tedavi yöntemi konusunda bilgi verir. Aynı zamanda PCT değeri cerrahi işlem sonucu oluşan yaralanmalarda, vuruk sebebi ile oluşan yaralanmalarda, hastalıklar, viral ve pnömoni benzeri bakteriyel enfeksiyonların gelişimini tespit etmek için gereklidir. PCT seviyesi enfeksiyon sebebiyle artış gösterebilmektedir. PCT yani Prokalsitonin tek başına istenebileceği gibi farklı testler ile birlikte de istenebilir. PCT değerinin normal aralıklarda olması oldukça önemlidir. Kanda normal değer 0.05 ng / ml'den daha düşüktür. Ama septik şok ya da sepsis hastalarda bu olağan değerler 1000 ng / ml ye kadar çıkabilmektedir. PCT değeri hastalığın ciddiyetini gösterir. 

PCT Yüksekliği Nedir PCT Yüksekliği Belirtileri Nelerdir

PCT değeri normal olması gereken aralıklar haricinde farklı aralıklarda olabilir. PCT değerinin sağlıklı bir bireyde yüksek olması pek karşılaşılan olası bir durum değildir. Eğer kanda PCT yüksekliği varsa bu bazı hastalıkların habercisi olabilir. Kandaki PCT değeri yüksekliğinin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında peritonit kemik iliği kanseri, böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid kanseri, bazı ilaçların yan etkisi, kan zehirlenmesi, zatürre, menenjit, multiorgan yetmezliği sayılabilir. Bu sebeplere ilaveten yanıklar, cerrahi işlemler, travmalar, kanser ve organlara ulaşabilen oksijen miktarını azaltabilecek tıbbi sorunlardan kaynaklanmayan şok da PCT yüksekliğinin sebepleri arasındadır.

PCT Düşüklüğü Nedir PCT Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir

PCT düşüklüğü ise kandaki düşük PCT seviyesi minör bir bakteriyel enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu durum ile karşılaşıldığında enfeksiyonun lokal olmasına ve daha vücudun diğer bölgelerine yayılmamış olması olarak yorumlanır.

Eğer PCT yüksekliği veya PCT düşüklüğü söz konusu ise tedavi için hekim olarak dahiliye uzmanına görünmeniz gerekecektir. Hekiminiz durumunuza göre size uygun olan tedaviyi uygulayacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...