06 Şubat 2020 11:14
Pretzel tarifi, Pretzel nasıl yapılır ve Pretzel yapımı ve hazırlanışı
Amerika’da oldukça meşhur olan ve genellikle sokaklarda satılan, diğer adı ise Alman simidi olarak bilinen pretzelin en güzel tarifini sizler için araştırdık. Pretzel dışı, az çiğneme ile hemen eriyen, içi pofuduk bir yumuşaklığa sahip, lezzeti efsane bir tattır. Şeklini verdikten sonra karbonatlı su ile haşlamanın nedeni ise piştiğinde dışının daha parlak, çıtır çıtır ve içinin de yumuşacık olmasını sağlamasıdır.
Amerika’da oldukça meşhur olan ve genellikle sokaklarda satılan, diğer adı ise Alman simidi olarak bilinen pretzelin en güzel tarifini sizler için araştırdık. Pretzel dışı, az çiğneme ile hemen eriyen, içi pofuduk bir yumuşaklığa sahip, lezzeti efsane bir tattır. Şeklini verdikten sonra karbonatlı su ile haşlamanın nedeni ise piştiğinde dışının daha parlak, çıtır çıtır ve içinin de yumuşacık olmasını sağlamasıdır.
Pretzel yanına mutlaka hardal veya peynir sosu servis edilir.
Hardal veya peynir sosu ile nefis bir pretzel tarifi
Hamuru için;
- 4,5 veya 5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
Üstüne sürmek için
- Erimiş tereyağı (50 gram kadar)
- İri taneli deniz tuzu veya kaya tuzu
Hazırlanışı
- Bir yoğurma kabına, 1,5 su bardağı ılık suyu, yarım su bardağı ılık sütü ve kuru mayayı döküp, maya çözülüp köpürene dek bekleyin.
- Başka bir kabın içine de 4 su bardağı unu, 2 tatlı kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı şekeri alıp karıştırın. Bu aşamada unun tamamını ilave etmeyin ki kontrollü olabilelim.
- Mayalanması için bir kenara ayırdığınız mayayı kuru malzemeleri birleştirdiğiniz unlu karışım ile birleştirin ve 20 dakikaya yakın yoğurun. Yoğurma esnasında kalan yarım su bardağı unu da ekleyin ve daha fazlasına ihtiyaç var mı hamurunuzun durumuna göre karar verin. Eğer ihtiyaç var ise yarım veya bir su bardağı daha un ilave edin. Hamurunuz ele yapışmayacak bir hamur olmalıdır. Bundan sonra da hamuru dinlenmeye bırakın. Ortalama bir saat yetebilir. Hamur şişip iki katına çıkana kadar dinlendirin.
- Hamurunuz dinlendikten sonra biraz daha yoğurun sonra da 9 eşit parçaya bölün. Her bir bezeyi 90 cm uzunluğunda olacak şekilde ve 4 cm kadar çapı olacak şekilde rulolar hazırlayın. Sonra bu rulolara pretzel şeklini verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiyi dilerseniz yağlayın dilerseniz de yağlı kâğıt kullanın.
- Önceden fırınınızı 260 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
- Bir tencereye 4 su bardağı suyu ve 3 yemek kaşığı karbonatı ekleyin ve tuzu eriyene kadar karıştırıp suyu kaynatın. Kaynayan suya hazırladığınız pretzelleri atıp 30 ila 35 saniye kadar suyun içinde tutun ve böylece haşlayın.
- Haşlanan tüm pretzelleri fırın tepsisine alın ve üzerlerine erittiğiniz 50 gram kadar tereyağını sürün. Ardından deniz tuzunu serpin. Tuz yerine susam da serpebilirsiniz. Rendelenmiş kaşar peyniri bile olabilir.
- Önceden ısıttığınız fırında, pretzellerin üzeri altın sarısı olana kadar pişirin.