Tgrt Haber
31 Temmuz 2019 14:22

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?

Peynir altı suyu proteini gezegendeki en popüler takviyelerden biridir ancak birçok sağlık yararına rağmen, zararlarından da bahseden bir çalışma vardır. Bazıları çok fazla peynir altı suyu proteininin böbreklere ve karaciğere zarar verebileceğini ve hatta osteoporoza neden olabileceğini iddia ediyor. Bu makalemizde, protein tozunun, yararları ve yan etkileri hakkında sizlere, bilgi vereceğiz.

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?
Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler,

Peynir altı suyu proteini gezegendeki en popüler takviyelerden biridir ancak birçok sağlık yararına rağmen, zararlarından da bahseden bir çalışma vardır. Bazıları çok fazla peynir altı suyu proteininin böbreklere ve karaciğere zarar verebileceğini ve hatta osteoporoza neden olabileceğini iddia ediyor. Bu makalemizde, protein tozunun, yararları ve yan etkileri hakkında sizlere, bilgi vereceğiz.

Protein tozu, mükemmel bir spor ve diyet yardımcısıdır. Peynir yapımında sütten ayrılan sıvı olan peynir altı suyundan yapılır. Peynir altı suyu daha sonra süzülür, rafine edilir ve peynir altı suyu, protein tozu halinde püskürtülerek kurutulur. Üç ana peynir altı suyu proteini türü vardır. Aralarındaki temel fark, nasıl işlendikleridir.

  1. Peynir altı suyu proteini konsantresi: Yaklaşık %70-80 oranında protein içerir. En yaygın peynir altı suyu proteinidir ve sütten daha fazla laktoz, yağ ve mineral içerir.
  2. Peynir altı suyu proteini izolatı: %90 oranında veya daha fazla protein içerir. Daha rafine ve daha az laktoz ve yağ içerir fakat aynı zamanda daha az faydalı mineral içerir.
  3. Peynir altı suyu proteini hidrolizat: Bu form önceden sindirilir ve vücudunuzun daha hızlı emilmesini sağlar.

Peynir altı suyu proteini, sporcular, spor meraklıları ve kas geliştirmek veya kilo vermek isteyen insanlar arasında popüler olarak kullanılır.

Araştırmalar; egzersizden kurtulmanıza, kas ve güç oluşturmanıza ve hatta iştahınızı azaltarak ve metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Peynir altı suyu proteini aynı zamanda eksiksiz bir protein kaynağıdır, yani bütün temel amino asitleri içerir. Vücudunuz, esansiyel amino asitler üretemez ama bunlara ihtiyaç duyar. Bu nedenle diyet yaparken yeterince almak için protein tozu kullanabilirsiniz.

Peynir altı suyu proteinini, suyla ya da seçtiğiniz bir içecekle karıştırarak alabilirsiniz.

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?

Protein tozu zararları neler?

Sindirim Sorunlarına Neden Olabilir

Bazı kişilerde, gaz, şişkinlik, mide krampları ve ishal gibi sindirim problemlerine neden olabilir ancak bu yan etkilerin çoğu laktoz intoleransı ile ilgilidir. Laktoz, peynir altı suyu proteinindeki ana karbonhidrattır. Laktoz intoleransı olan kişiler, vücudunuzun laktozu sindirmesi gereken laktaz enzimini yeterince üretmez. Dahası, laktoz intoleransı inanılmaz derecede yaygındır ve dünya genelinde insanların %75'ini bu sorunu yaşamaktadır. Laktoz intoleransı varsa, peynir altı suyu proteininde, izolat tozuna geçmeyi deneyin. Bu yukarıda bahsettiğimiz 3. Çeşit protein tozudur.

Peynir altı suyu proteini izolatı, peynir altı suyu proteini konsantrasyonundan çok daha az miktarda yağ ve laktoz ile daha rafine edilir. Laktoz intoleransı olan kişiler sıklıkla peynir altı suyu protein izolatını güvenle alabilirler. Alternatif olarak, soya, bezelye, yumurta, pirinç veya kenevir proteini gibi süt ürünü olmayan bir protein tozu da deneyebilirler.

Protein tozu kullanmak zararlı mı? Protein tozu zararları neler?

Bazıları Peynir Altı Suyu Proteinine Alerjik Olabilir

Peynir altı suyu proteini ineğin sütünden elde edildiğinden, inek sütüne alerjisi olan kişiler, buna alerjik reaksiyon gösterebilir. İnek sütü alerjisi yetişkinlerde çok az görülür çünkü inek sütü alerjisi olan kişilerin %90'ı üç yaşına kadar bu alerjiden kurtulmaktadır.

İnek sütü alerjisinin belirtileri,

  • Kurdeşen,
  • Kızarıklık,
  • Yüz şişmesi,
  • Boğaz,
  • Dil şişmesi ve
  • Burun akıntısı veya tıkalı burun olabilir

Bazı durumlarda, bir ineğin süt alerjisi, hayatı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksiyi tetikleyebilir fakat belirtiğimiz gibi yetişkinlerde çok nadir görülür. Bununla birlikte yetişkinlerdeki inek sütü alerjisi ciddi sonuçları da doğurabilir. Ayrıca, protein tozu alerjisi, laktoz intoleransı ile karıştırılmamalıdır. Çoğu alerji, vücut bir proteine ​​karşı immün yanıt ürettiğinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bir intolerans, enzim eksikliğinden kaynaklanır.

Kabızlık ve Beslenme Eksikliklerine Neden Olabilir mi?

Kabızlık peynir altı suyu proteininin normal bir yan etkisi değildir. Laktoz intoleransı, bağırsak hareketini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir.

Bununla birlikte insanlar düşük karbonhidratlı bir diyet uyguladığından sadece protein tozunu fazla aldığında da lif azaldığından kabızlık meydana gelebilir. Meyve ve sebzeler dışkı oluşturmaya yardımcı olan ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eden mükemmel bir lif kaynağıdır.

Kabızlık başladıysa meyve ve sebze tüketiminize dikkat edin ve bunları attırın.

Bütün yiyeceklerin peynir altı suyu proteini ile değiştirilmesinin bir başka riski de besin yetersizliği riskinizi arttırabilmesidir. Sebze ve meyveler, besin bakımından zengindir ve optimal sağlık için gerekli çeşitli mineralleri içerir. Bunların alımını kestiğinizde, vücudunuz bu minerallerden yoksun kalır. Bu nedenle, protein tozu alırken dengeli bir diyet ile yemeye devam etmek önemlidir.

Peynir altı suyu proteini böbreklerinizi zedeleyebilir mi?

Yüksek proteinli bir öğün yemek, böbreklerin içindeki basıncı artırabilir ve normalden daha fazla kan süzmelerine neden olabilir ancak bu yüksek proteinli yemeğin, böbreklere zarar verdiği anlamına gelmez. Aslında, çalışmalar bunun normal bir bedensel cevap olduğunu ve genellikle endişe edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Bununla birlikte fazla protein almanın insanların böbreklerine zarar verdiğine dair kanıtlanmış bir araştırma yoktur.

Örneğin, proteinlerin böbrekler üzerindeki etkileri üzerine yapılan 74 araştırmanın ayrıntıları incelendiğinde, sağlıklı insanlarda protein alımını sınırlamak için bir neden olmadığı sonucuna varılmıştır.

Bununla birlikte, yüksek proteinli bir diyetin böbrek hastalığı olan insanlar için zararlı olabileceğine dair kanıtlar olduğu söyleniyor. Araştırmalar, böbrek hastalığı olanlarda yüksek protein içeren bir diyetin böbrekleri daha fazla yoracağından, böbreklere daha fazla zarar verebileceğini göstermiştir.

Mevcut bir böbrek rahatsızlığınız varsa, protein tozunun size uygun olup olmadığını doktorunuza danışın.

Karaciğerinize zarar verebilir mi?

Yapılan araştırmalar sonucu, protein tozunun karaciğere zarar verdiğini gösteren hiçbir sonuç yoktur.

Aslında, karaciğer kendini onarmak ve yağları karaciğerden uzaklaştırmaya yardımcı olan moleküller olan lipoproteinlere dönüştürmek için proteine ​​ihtiyaç duyar.

11 obez kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, 60 gram protein tozu almanın, karaciğer yağını dört haftada yaklaşık %21 oranında azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir ayrıca, kan trigliseritlerinin yaklaşık %15 oranında ve kolesterolün yaklaşık % 7 oranında azaltılmasına yardımcı olduğu da tespit edilmiştir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurarak belirtmeliyiz ki, tıpkı böbreklerde olduğu gibi karaciğer rahatsızlığı olan birinin fazla protein tüketmesi, karaciğerini yorabilir. Bu yüzden karaciğer hastalarının doktora danışmadan kullanmamaları tavsiye edilir.

Peynir altı suyu proteini osteoporoza neden olabilir mi?

Protein ve kemikler arasındaki ilişki bazı tartışmalara yol açmıştır. Çok fazla proteinin, kalsiyumun kemiklerden sızmasına ve içi boş ve gözenekli kemiklerle karakterize bir hastalık olan, osteoporoz riskini artırabileceğine dair bazı endişeler vardır. Bu çalışma, daha yüksek protein alımını tespit edebilen idrar testlerinin daha asidik hale getirdiğini ortaya koydu. Buna karşılık, vücut, tampon olarak hareket etmek ve asidik etkileri nötralize etmek için kemiklerden daha fazla kalsiyum salar.

Bununla birlikte, yeni araştırmalar vücudun, bağırsaktan kalsiyum emilimini artırarak kalsiyum kaybının etkilerini önlediğini göstermiştir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...