Tgrt Haber
29 Haziran 2021 13:09

Psikoteknik belgesi zorunlu mu? Psikoteknik belgesi nedir?

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle 30 Haziran’dan itibaren ticarî araç sürücülerinin psikoteknik belgesinin olması zorunlu hale getirildi. Peki, Psikoteknik testi nedir, psikoteknik testi nasıl yapılır?

Psikoteknik belgesi zorunlu mu? Psikoteknik belgesi nedir?
psikoteknik belgesi,psikoteknik raporu,İçişleri Bakanlığı

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle 30 Haziran’dan itibaren ticarî araç sürücülerinin psikoteknik belgesi bulundurması gerekiyor. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle psikoteknik test raporu bulunmayan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Ayrıca araç kullanmalarına da izin verilmeyecek.

Psikoteknik testi, insan unsurundan kaynaklı trafik kazalarını asgariye düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılıyor. Ülkemizde trafik kazalarının yüzde 96'sının sürücü hatasından kaynaklı olması, psikoteknik testinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Türkiye'de psikoteknik merkezlerinin 15 yıldır faaliyette olduğunu söyleyen Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek, riskli sürücüleri tespit etmek ve bu sayede insan kaynaklı meydana gelen trafik kazalarını asgariye indirmek için uygulanan psikoteknik testi 30 Haziran 2021 itibariyle ticarî araç sürücülerine mecburi hâle getirildiğini açıkladı.

PSİKOTEKNİK CEZASI 2021 NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı, son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayımladı. Genelgede psikoteknik test raporu bulunmayan sürücülere cezai işlem uygulanacağı açıklandı. 1 Temmuz 2021 itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1181 TL cezai işlem uygulanacak.

PSİKOTEKNİK TESTLER NELERDİR?

Psikoteknik raporları, refleks, algı ve muhakeme gibi testleri ölçer. 1,5 saatlik test esnasında sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanır. Bu testler sonucunda riskli sürücüler tespit edilir ve bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmak amaçlanır.

PSİKOTEKNİK TESTİ NE ZAMAN ZORUNLU OLACAK?

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, bütün ticarî araç kullanıcılarının Türkiye'nin 847 noktasında yer alan merkezlere 1 Temmuz tarihine kadar bu belgeyi almak için sabah 08.00 ile 23.00'a kadar gidebileceklerini ifade etti. Kutlu, alınan değerlendirme sonucu, psikiyatri doktorunun onayından sonra e-nabız raporuna düşeceğini ve 01 Ocak tarihinden önce rapor alan sürücülerin mutlaka e-nabız uygulamalarından rapor sonuçlarını kontrol etmelerini istediklerini belirtti.

Psikoteknik belgesi zorunlu mu? Psikoteknik belgesi nedir?

Bu tarihten sonra alanların ise, mutlaka e-devlet üzerinden raporlarının kontrol etmeleri gerektiğini belirten Kutlu, bu rapor için sadece servis, şehirlerarası otobüs, toplu taşıma değil, taksi, şirket gibi, hatta herkesin bu testte tabi tutulması gerektiğini söyledi. Kutlu ayrıca sosyal hassasiyetin arttırılması gerektiğini belirterek ticarî araç sürücülerinin bu raporu almasının ardından bir yılda Türkiye genelinde trafik kazalarının yüzde 10 gibi bir azalmasını beklediklerini ifade etti.

Sadece ticarî araç kullanıcılarının psikoteknik raporu almasının yetmiyor. Vatandaşların oto kontrolü de yapmasını istediklerini söyleyen Kutlu, bu anlamda 3 Eylül 2021 tarihinde tüm servis şoförlerin meslekî yeterlilik belgesi almaları da zorunlu hâle geldiğini açıkladı. Bu raporu almadan önce ise psikoteknik raporu alma mecburiyeti olduğunu söyleyen Kutlu, ticarî araç kullanıcılarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar psikoteknik raporu almalarını istediklerini belirtti.

PSİKOTEKNİK BELGESİ 2021 NE KADAR?

Psikoteknik merkezlerimize gelen sürücülerin iyi bir şekilde dinlenmelerini, o şekilde gelmelerini istediklerini söyleyen Kutlu, gelmeden önce burada beklememeleri için muhakkak randevu almaları gerektiğini ifade etti. Kutlu, psikoteknik değerlendirme raporunun insanların korkacağı gibi 10 bin lira olmadığını ve sadece 200 liraya 5 yıllık rapor alındığını belirtti. Kutlu, konuyla ilgili olarak “Yıllık 40, aylık ise 3,5 liraya tekabül ediyor. Bu meblağın insan sağlığından daha önemli olduğunu düşünmüyoruz. Bizler hem kendi hayatını ve karşı tarafın da hayatını riske atmamış olacağız. Hiçbir şey candan kıymetli değildir” ifadelerini kullandı.

Kutlu, yapılan araştırmaya göre, trafik kazalarının yüzde 45'inin karar verme, yüzde 40’nın kabiliyet ve algılama, yüzde 13'ünün ise kritik refleksten kaynaklandığını anlattı. Kutlu son olarak, “Bizler sürücü kurslarına kaydolmadan önce psikoteknik değerlendirme testinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Hastane raporundan bu raporun daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü insan unsuru trafik kazalarında yüzde 96,7'dir. Biz bu oranı ne kadar indirebilirsek, trafik kazaları da o kadar azalacak ve can ile mal kaybı yaşanmayacaktır. Anne ve babalar çocuklarını sürücü kurslarına yazdırmadan önce mutlaka psikoteknik testine gitmelerini sağlasın” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...