Tgrt Haber
26 Eylül 2019 17:12

Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır? Rahim kanseri evreleri tedavisi

Rahim kanseri, meydana geldiği bölge itibari ile rahim ağzı kanserinden ayrılır. Rahim kanseri, rahmin içinde bulunan dokuyu kaplayan yerdeki hücrelerde meydana gelir. Rahim ağzı kanseri ise, döl yolu olan vajina ile rahmin birbirine bağlandığı kısımda meydana gelir.

Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır?  Rahim kanseri evreleri tedavisi
Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır? Rahim kanseri evreleri tedavisi,

Rahim kanseri, meydana geldiği bölge itibari ile rahim ağzı kanserinden ayrılır. Rahim kanseri, rahmin içinde bulunan dokuyu kaplayan yerdeki hücrelerde meydana gelir. Rahim ağzı kanseri ise, döl yolu olan vajina ile rahmin birbirine bağlandığı kısımda meydana gelir.

Rahim kanseri çoğunlukla ileri yaşlarda oluşum gösterir. 40 yaşın altındaki kadınlarda, rahim kanseri olanlar genellikle %3 gibi bir oranı kapsar. %97 lik kısmı genellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda meydana gelir. Ayrıca bu kadınlarda da en büyük kısmını menepoza girmiş olan kadınlar kapsar.

Bu yüzden menapozdan sonra yaşanan kanamaları önemseyerek doktora gitmek gerekmektedir. Bu kanamalar rahim kanseri riski taşıyabilir bu oran genellikle %20 dir.

Tüm bunların yanı sıra rutin kontroller veya rahimde meydana gelen özellikle 40-50 yaş arası kadınlardaki aşırı kanamaların kontrollerinde de rahim kanseri bulgusuna rastlanabilmektedir.

Rahim kanseri belirtiler

  • Kan olmayan aşırı vajinal akıntı
  • Zor veya ağrılı idrara çıkma
  • İlişki sırasında ağrı
  • Pelvik bölgede ağrı ve/veya kitle
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Sık idrara çıkma
  • Karın ağrısı
  • Vajinada bir kitle
  • Sürekli tuvaletiniz varmış gibi şiş hissetmek

Rahim kanseri evreleri tedavisi

Evreleri

  1. Evre; sadece rahimle sınırlı evredir.
  2. Evre; kanser servikse gelmiştir.
  3. Evre; vajina, yumurtalıklar ve/veya lenf düğümlerine yayılmış evredir
  4. Evre; akciğerler veya kemikler gibi uterustan uzakta bulunan üriner mesane, rektum veya organlara yayılmış kanser

Tedavisi

Tedavi seçenekleri ve önerileri, kanserin türü ve evresi, olası yan etkileri, genel sağlığınız, yaşınız ve kişisel tercihleriniz dahil, tedavinin doğurganlık adı verilen çocuk sahibi olma yeteneğinizi etkileyip etkilemeyeceği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Uterin kanseri, 1, cerrahi, radyasyon terapisi, kemoterapi ve hormon terapisi dahil olmak üzere tedavilerin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. Tedavilerin kombinasyonları sıklıkla önerilmektedir, ancak bunlar kanserin evresine ve özelliklerine bağlıdır.

Her tedavinin amacı ve tedaviyi görürken, bu tedaviden neler beklediğiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Bu tür konuşmalara “paylaşılan zamanda karar verme” denir. Paylaşılan zamanda karar verme, siz ve doktorlarınızın, bakımınızın amaçlarına uygun tedavileri seçmek için birlikte çalıştığı zamandır. Paylaşılan zamanda karar verme rahim kanseri için özellikle çok önemlidir çünkü farklı tedavi seçenekleri vardır.

Cerrahi operasyon

Cerrahi, tümör ve bir operasyon sırasında kenar boşluğu adı verilen çevre dokuların çıkarılmasıdır. Tipik olarak rahim kanseri için kullanılan ilk tedavidir.

Histerektomi

Kanserin boyutuna bağlı olarak, cerrah ya basit bir histerektomi (rahim ve rahim ağzının çıkarılması) ya da radikal bir histerektomi (rahim, rahim ağzının, vajinanın üst kısmı ve yakındaki dokuların çıkarılması) gerçekleştirecektir. Menopozdan geçen hastalar için, cerrah tipik olarak hem fallop tüplerinin hem de yumurtalıkların çıkarılması olan iki taraflı bir salpen-ooforektomi gerçekleştirir.

Lenf düğümü kaldırma

Histerektomi ile aynı anda, cerrah, kanserin uterusun dışına yayılıp yayılmadığını tespit etmek için tümörün yakınındaki lenf düğümlerini çıkarabilir. Bu, sentinel lenf bezi biyopsisi veya lenfadenektomi adı verilen bir prosedürle yapılabilir. Sentinel lenf nodu biyopsisi, histerektomi sırasında uterusa bir boya enjeksiyonu ve boyanın toplandığı az sayıda lenf nodunun çıkarılmasını içerebilir. Bu işlem rahim kanserinde, lenfadenektomiden daha yaygın hale gelmiştir. Bir lenfadenektomi veya lenf nodu diseksiyonu, bir grup lenf nodunun çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...