Tgrt Haber
27 Haziran 2019 11:52

Safra Kesesi Ağrısı / Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kendisi küçük ama çok çok önemli bir organ olan safra kesesi, armut şeklinde ve vücuda alınan tüm yağları sindirmekle görevli önemli bir organımızdır. Bu makalemizde boyundan büyük işler yapan safra kesesinin vücudumuzdaki görevini, yerini, ağrı sebeplerini, ağrılara neyin iyi geldiğini, doğal tedavi yöntemlerini yazdık. Keyifli okumalar.

Safra Kesesi Ağrısı / Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?
safra kesesi ağrısı,safra kesesi ağrısına ne iyi gelir?,safra kesesi için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?,safra çamuru,safra taşı,safra kesesi ağrısı nerede oluşur?,safra kesesi ağrısına iyi gelmeyen gıdalar nelerdir?

Safra kesesi, temelde yağlı gıdaları sindirmek için karaciğer tarafından üretilen sıvıları saklamaya yarayan organımızdır. Safra yolları diye adlandırdığımız yani karaciğerden safra kesesine ve safra kesesinden sindirim kanalına nakledilen kanallar bazen çamur ya da safra taşlarıyla tıkandığı zaman bu kanallarda iltihaplanma yaşanır bu da durumda kişi sancılı ağrı yaşayabilir.

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Safra kesesinde yaşanan ağrıların birçok farklı nedeni olabilir. Safra taşı olan birçok kişi ağrı ya da sancı da hissetmeyebilir. Safra kesesi ağrısını uzman doktorlar teşhis ederler eldeki verilere göre de tedavi yöntemleri uygularlar.

Safra kesesi ağrısının nedenlerine kısaca şöyle bir göz atalım.

Kanal tıkanıklığı (Biliyer kolik): Karnın sağ üst kısmındaki bölgede aniden ve hızla artan ağrı ve sancıdır. Safra kanalı tıkanan kişilerde bel ağrısı, bulantı ve kusma gibi durumlar meydana gelir. Yaşanılan ağrı bir gün sürebilir ve yaklaşık 1-5 saat arası ağrıların azalmaya başladığı gözlemlenmiştir.

Safra kesesi doku iltihabı (Kolesistit) ve Akalkuloz Kolesistit: Karnın sağ üst kısmında, sırtta ve sağ omuzda sürekli bir ağrı hissedilir. Ağrı bölgelerine baskı yapıldığında abdominal hassasiyet, terleme, mide bulantısı ve kusma, ateş, titreme ve şişkinlik oluşur.

Pankreatit: Safra kesesi, pankreas borusunu tıkadığı zaman karnın üst kısmında şiddetli bir ağrı meydana gelir. Bununla birlikte pankreatit yani pankreasta iltihaplanma meydana gelir. Semptomları; karın ağrısı, yemek sonrası daha şiddetli ağrı, mide bulantısı ve kusma ile kendini gösterir.

Kolanjit (Biliyer sistemin enfeksiyonu): Belirtileri, ateş, karın ağrısı, sarılık ve hatta düşük kan basıncı (hipertansiyon) ve bilinç kaybına neden olur.

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi ağrılarının en belirgin semptomu; bulantı ve kusmadır. Diğer taraftan ağrı ve sancılarla birlikte;

  • Terleme (diyaforez),
  • Zayıflık,
  • Hafif sersemlik
  • Nefes darlığı

gibi çok ağrıya cevap olarak ortaya çıkan semptomlar alt karındaki maksimal ve abdominal şişkinlik, baş ağrısı ve anormal bağırsak hareketleri olan ağrılar belirtiler arasında yerini alır.

 

Safra Kesesi Ağrısının Tedavisi Nasıl Olur?

Safra kesesi tedavisinde çeşitli tıbbi seçenekler vardır. Bu tedaviler ağrılı olduğu için yaşanan atakları sakinleştirmede morfin kullanılır.

Tıbbi tedaviler ise şöyledir:

  • Oral safra tuzu tedavisi (% 50 etkili)
  • Ursodiol (örneğin Actigall)
  • Çözülme
  • Litotripsi (şok dalgaları)

Safra kesesinin çalışmasını engelleyen safra taşlarının ameliyatla alınması en kesin tedavi yöntemidir. Ülkemizde en çok laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir.

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Var Mıdır?

Safra kesesi tedavisinde tıbbı tedavi seçenekleri olduğu gibi bitkisel ve doğal tedavi yöntemleri de mevcut.

Tuzlu su ile tedavi yöntemi

Tuzlu su tedavisi safra kesesini sakinleştirmek için kullanılan bir yöntemdir.

Epsom tuzu denilen tuzdan bir kaşık, bir bardak sıcak su ile eriyene kadar karıştırılır.

Gece yatmadan önce bir bardak bu tuzlu su içildiği zaman safra kesesini rahatlatacak dinlenmenize yardım edecektir.

Pancar

Pancar safra kesesi ağrılarını nasıl hafifletecek diye düşünüyor olabiliriz. Evet, pancar safra taşlarının yaptığı ağrıları seyreltmeye yarar. Bunun için tek yapmanız gereken pancarı yıkadıktan sonra çiğ yemektir. Yine dilerseniz pancar suyu da aynı işlemi görür.

Omega 3

Omega-3 yağ asitlerini barındıran her besini herkesin tüketmesi gerekir. Yağ asitleri, kolesistit belirtileri açısından ya da safra taşları için doğal tedavi için gerçekten harika sonuçlar verir. Omega-3 yağı balıklarda bulunur ve genellikle basitçe balık yağı olarak bilinir en iyi omega-3 ise somon balığındadır.

Enginar

Enginar en doğal safra kesesi ağrı kesicisidir. Enginarın kanseri önleme kalp sağlığına iyi geldiği ve kan basıncını düşürme gibi faydalarının yanında, karaciğer sağlığını iyileştirme, sindirim sorunlarına, iskelet sistemini besleme metabolik ve beyini güçlendirme gibi bir çok yararı da bulunur. Kafeoilkinik asitler içeren yaprağıyla enginar, safra akışını etkili bir şekilde artırmaya yardımcı olan doğal ve sağlıklı bir yiyecektir.

C vitamini

Birçok beslenme uzmanı, C vitaminin safra taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olduğunu söylemektedir. Şayet safra kesesi atakları yaşıyorsanız, her gün 200 mg C vitamini alabilirsiniz.

Elma sirkesi

Safra kesesi ağrısını hafifletmek için en iyi doğal gıdalardan biridir. Pektin bileşeni sayesinde safra kesesi ağrısının azaltılmasına yardımcı olur. Pektin vücuttaki toksinleri emmeye sistemden atılmasına yardımcı olur.

Karbonat ve limon

Karbonat ve limon bazik bir çözeltiye sahip olduğu için ve safra da bir alkalin akışkan olduğundan ve sindirim sisteminizdeki asitli ortamın yok olmasına yardımcı olur. Çoğu insan, karbonat ve limon suyunu içtikten 10-15 dakika sonra safra kesesi ağrısından kurtulduğunu dile getirmiştir. Bir bardak suya bir çay kaşığının yarısı kadar karbonat, bir çay kaşığı limon suyu ekleyebilir ve gönül rahatlığıyla içebilirsiniz.

Zerdeçal ve bal 

Zerdeçal ve bal, safra kesesi ağrısını hafifletmekte yardımcı olan inanılmaz maddelerdir. Zerdeçal, safra kesesindeki safranın daha çözünür hale getirilmesine yardımcı olan aktif bir bileşik olan kurkumini içerir. Bal herhangi bir enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilecek antiseptik bileşiklere sahiptir. Bu karışımı hazırlamak için, bir çorba kaşığı zerdeçal tozuna bir çorba kaşığı bal ekleyip, karıştırın ve tüketin.

Hintyağı 

Isıtılmış yağa batırılmış bir bezi direkt olarak midenizde veya safra kesesine koymak safra kesesi ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Hint yağı birçok ağrının ve iltihabın rahatlamasında etkilidir. Daha iyi sonuç almak için hint yağına belenmiş bezin üzerine sıcak bir kompres uygulamanızdır. Yaklaşık yarım saat kadar safra kesesi ağrısı yaşadığınız yerde bu tamponu bekletin.

Papatya çayı

Papatya çayı düzenli olarak tüketildiğinde safra kesesi ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Papatya çayı, safra kesesi ağrısını yatıştırmada düzenli olarak tüketildiğinde etkilidir. Yine, nane çayı da safra kesesi ağrısına iyi gelir. 

Sebze suyu

Safra kesesi ağrılarını hafifletmek için sebze suyunu tercih edip kızarmış ve yağlı gıdalardan uzak durarak kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Özellikle pancar kökü, salatalık ve havuçtan oluşan karışık sebze suyu safra taşı için iyi bir çözümdür. Pancar kökü karaciğeri temizlemeye ve safra kesesini güçlendirmeye yardımcı olur. Salatalık yüksek su içeriği karaciğer ve safra kesesi detoksifıkasyon için mükemmeldir. Havuç C vitamini ve bağışıklık sistemi için iyi olan diğer besin açısından zengindir. Sebze suyu ile safra kesesi taşlarından ve çamurundan kurtulmanız da mümkün. Tek yapmanız gereken sebze suyunu içmeyi alışkanlık haline getirmek olacaktır.

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Taşı Olanlar Ne Yemeli? Ne Yememeli? Ne Yemeli?

  • Safra kesesinde taşınız varsa elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik gıdalar tüketilmelidir.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
  • Bakliyat ürünleri tüketilmelidir.
  • Her öğünde mutlaka sebzeye tüketilmelidir.

Peki, Ne Yememeli?

Safra kesesi rahatsızlığından mustaripseniz mideyi yoracak tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir.

  • Asitli, yağlı ve ağır yemeklerden uzak durun.
  • Tam yağlı süt ürünlerinden çok az tüketilmeli.
  • Kızartmalardan uzak durun.
  • Hazır gıdalardan uzak durun.
  • Hamur işi poğaça, börek, gibi yiyeceklerden uzak durun.
  • Kremalı soslar, mayonez gibi fast food ürünlerinden uzak durun.
  • İşlenmiş sucuk, salam ve sosis gibi ürünler ve üzgünüm ama pizzadan da uzak durun.
  • Hayvansal yağlar da safra kesesini uzun bir süre ağrıtan gıdalar arasında yer alır. Bu sebeple hayvansal gıdaları yerken de iyice düşünün.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...