Tgrt Haber
25 Haziran 2021 13:26

'Sağlık ocağı randevu' nasıl alınır? Adım adım MHRS sağlık ocağı randevu işlemleri

Pandemi sürecinde rahat bir hizmet için sağlık ocağını tercih eden vatandaşların en çok sorduğu sorular; "Sağlık ocağı randevusu nasıl alınır? Aile hekiminden nasıl randevu alınır? Aile hekimi nasıl değiştirilir" oldu. MHRS sağlık ocağı randevu işlemleri ve diğer tüm soruların cevaplarını tek tek anlattık.

'Sağlık ocağı randevu' nasıl alınır? Adım adım MHRS sağlık ocağı randevu işlemleri
sağlık,randevu,aşı

Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektör şüphesiz ki sağlık hizmetleri oldu. Hastanelerin kapasitelerinin dolması ve yüksek riskli yerler haline gelmesi vatandaşın da sağlık hizmeti almaya korkmasına neden oldu. Büyük müdahaleler gerektirmeyen ancak aynı zamanda hekimin görmesi gereken durumların çözümü için birçok insan sağlık ocaklarını tercih etmeye başladı. Pek çok insan kayıtlı olduğu adresine göre belirlenen sağlık ocaklarından ve Sağlık Bakanlığı tarafından atanan Aile hekiminden hizmet alıyor.

Peki sağlık ocağına nasıl gidilir, sağlık ocakları randevusuz hasta kabul eder mi, aile hekimi hangi hastalıklarla ilgilenir?

SAĞLIK OCAĞI HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

2005 yılından itibaren Sağlık Ocağı olarak bilinen kurumlar, hizmet kapasitesi artırılarak Aile Sağlık Merkezlerine dönüştürüldü.

Bu değişikle birlikte hasta doktor ilişkisini iyileştirmek hedeflenirken aynı zamanda hastalıkların bölge bazlı takibi yapılmakta ve kişiye özel detaylı sağlık kontrolü sağlanmaktadır.

Aile hekimlerinin verdikleri sağlık hizmetleri ise şu şekilde;

  • Reçeteli ilaç kullanan hastalara uygun ilaçları yazmak
  • Vatandaşların genel sağlık durumlarını kontrol etmek ve düzenli muayene hizmeti vermek
  • Bulaşıcı hastalık ihtimaline karşı gelişmeleri takip etmek
  • Yaşlı, çocuk ve engelli bireylere gereken durumlarda evde sağlık hizmeti vermek
  • Gerektiğinde tahlil ve tetkikleri uygulama
  • Aşı takibini yapmak ve aşı takvimi belirlemek
  • Hamile olan vatandaşların hamilelik dönemi, öncesi ve sonrasında ihtiyaçlarını karşılamak
  • Hastalara bilmeleri gereken bilgileri aktarmak ve eğitimler vermek

'Sağlık ocağı randevu' nasıl alınır? Adım adım MHRS sağlık ocağı randevu işlemleri

AİLE HEKİMİ HANGİ TEDAVİLERİ UYGULAR?

Aile hekimlerinin tek bir dalda uzmanlıkları olmadığı için genel sağlık hizmeti verirler. Belirli yaş ve cinsiyet ayrımı olmayan Aile Hekimleri, sağlık sisteminin 1.basamağı olarak kabul edilir. Genelde kısa süreli ve ayakta tedavi yapan Aile hekimleri, gerek gördüğü durumlarda tahlil sonuçlarına ve hasta durumuna bakarak 2. veya 3.basamağa yönlendirebilirler.

Sağlık ocakları bölgelerinde bulunan gebelerin takibini yapmak, hamileliğe uyum süreçlerini değerlendirmek ve bebek bakımı konusunda eğitimler vermek gibi hizmetleri karşılar.

Aile hekimleri bulundukları sağlık merkezlerindeki tıbbi araç gereçlere bağlı olarak gerekli gördükleri tahlil ve tetkikleri uygulayabilirler.

Donanımına göre sağlık ocaklarının yapabildiği testler;

  • Kan tahlili
  • İdrar tahlili
  • Tansiyon ölçümü
  • Kolesterol testi
  • Böbrek testi
  • Kanser taraması
  • Kalp ve akciğer grafileri
  • Şeker ölçümleri
  • Vücut kitle endeksleridir.

SAĞLIK OCAKLARI HANGİ RAPORLARI YAZABİLİR?

Aile hekimleri sağlık durumunu kontrol ettikten sonra gerekli gördükleri ya da hastanın talep ettiği raporları verebilir.

Sağlık ocağının verebileceği raporlar şu şekildedir:

  • Asker raporu
  • Evlilik raporu
  • Genel sağlık raporu
  • İstirahat raporu
  • Ehliyet raporu

SAĞLIK OCAĞI RANDEVU ALMAK ZORUNLU MU?

Oturdukları adrese yakın bir sağlık ocağına bağlı olan vatandaşlar ihtiyaç duymaları halinde Aile hekimine başvurabilir. Adreslerinden uzakta sağlık merkezinden yararlanmak isteyen bireyler ‘’misafir hasta’’ şeklinde doktora görünebilir.

Aile hekimi öğrenme, değiştirme ve sorgulama gibi işlemleri ise E-devlet üzerinden gerçekleştirebilir.

Aile hekimine kolayca muayene olmak ve sırasız bir şekilde kontrole gitmek için Alo 182 hattı veya Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. Pandemi döneminde sosyal mesafeyi korumak için randevu almak belirli dönemlerde zorunlu hale getirilmiştir. Kısıtlama olmayan dönemlerde sağlık ocağı gişesinden sıra alarak muayene olabilirsiniz.

Tahlil ve tetkik sonuçları da aynı şekilde E-nabız veya E-devlet uygulamalarından kontrol edilmektedir.

Sağlık ocağı hizmet saatleri ise sabah 08.00 ve 17.00 saatleri arasındadır.

'Sağlık ocağı randevu' nasıl alınır? Adım adım MHRS sağlık ocağı randevu işlemleri

SAĞLIK OCAĞI COVİD-19 AŞISI YAPIYOR MU?

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ilk zamanlarda yalnızca hastanelere verdiği aşı iznini artık sağlık ocaklarına da açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı olmak isteyenlerin randevu alıp bağlı olduğu sağlık ocağına giderek aşı olabileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı bu uygulamayla birlikte aşılama uygulamasını hızlandırmayı amaçlıyor. Aşıya erişimi kolaylaştırmayı hedefleyen Bakanlık, hastanelerde oluşan aşı sıralarının da önüne geçiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gülcan Amanı 23 Temmuz 2023 21:24

İstanbul Zeytinburnu Sümer aile sağlığı merkezinden randevu almak istiyorum

ahmet fidan ehliyet degişimi iiçinrandevu alamıyorum saglık ocagından ehliyet raporu alamıyorum herkes sorun çıkarttıyor yardımcı ola birtane doktor yok uyumaya oturmaya devam edelim vatandaş eziyet ç18 Nisan 2022 17:54

saglık bakanlıgına ehliyet degişimi için saglık ocagından birtürlü saglık raporu sistemine giremedim doktora gittim yardımcı olmadılar karamürsel 2,nolu saglık ocagı

Sonraki Haber Yükleniyor...