Tgrt Haber
20 Ağustos 2019 10:33

Şambali tatlısı nasıl yapılır, Pratik Şambali tatlısı tarifi ve yapımı

Yemeklerden sonra misafirlerinize ikram edebileceğiniz hem lezzetli hem de tatlı mı tatlı bu tarifi denemek ister misiniz? Sizlere şambali tatlısının en pratik tarifini vereceğiz ve aynı zamanda klasik tarifni de paylaşacağız. Bu tatlı kaymak ile servis edilebilir. Kaymak oldukça fazla yakışmaktadır. Bunun yanı sıra üztü çiğ, soyulmuş badem ile veya fındık ile süslenebilir. Bademleri 2-3 dakika suda kaynatarak kabuklarını alabilirsiniz.

Şambali tatlısı nasıl yapılır, Pratik Şambali tatlısı tarifi ve yapımı
şambali tatlısı nasıl yapılır,,şambali tatlısı yapımı ve tarifi,,şambali tatlısı yapımı,

Yemeklerden sonra misafirlerinize ikram edebileceğiniz hem lezzetli hem de tatlı mı tatlı bu tarifi denemek ister misiniz? Sizlere şambali tatlısının en pratik tarifini vereceğiz ve aynı zamanda klasik tarifni de paylaşacağız. Bu tatlı kaymak ile servis edilebilir. Kaymak oldukça fazla yakışmaktadır. Bunun yanı sıra üztü çiğ, soyulmuş badem ile veya fındık ile süslenebilir. Bademleri 2-3 dakika suda kaynatarak kabuklarını alabilirsiniz.

Şambali tatlısı

Pratik şambali tatlısı tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 silme çay kaşığı karbonat
  • Yarım kase soyulmuş badem

Şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • Çeyrek limonun suyu

Hazırlanışı

  • İrmiği, toz şeker, karbonatı ekleyin spatula yardımıyla karıştırın.
  • Sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  • Orta boy bir fırın tepsisini yağlayın. Tepsi çok büyük veya küçük olmamalıdır. 26 – 30 cm arasında çapı olan bir tepsi tercih edebilirsiniz.
  • Karışımı tepsiye dökün. Düz bir yüzey olacak şekilde tepsinin üzerini düzeltin.
  • 2 saat üstü kapalı olarak beklemeye alın.
  • Bu arada suyu ve şekeri bir tencereye alarak şerbeti hazırlamaya başlayın.
  • Şeker iyice eridikten sonra, orta ateşte su iyice kaynaya kadar ocakta tutmaya devam edin.
  • Çeyrek limonu içine de sıkıp kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.
  • Bekleyen irmik tepsisini alın ve keserek şeklini verin. Dilediğiniz gibi kesebilirsiniz.
  • Üzerini bademlerle süsleyin.
  • Fırını 170 dereceye ayarlayın ve önceden ısıtın.
  • Tepsiyi bu fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
  • Piştikten sonra dilimlediğiniz çizgilerden bıçakla bir kere daha geçerek tatlıyı tekrar dilimleyerek şerbetin her yerine geçmesini sağlayın.
  • Şambali tatlısı piştikten sonra sıcakken, şerbeti de ılık iken bunları birleştirin ve tepsiye şerbeti dökün.

Klasik Şambali Talısı Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 avuç kavrulmuş fıstık

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su

Hazırlanışı

  • Şeker, yoğurt ve sıvı yağı çırpın.
  • İrmiği, karbonatı ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya deva edin.
  • En son 1 su bardağı unu azar azar ilave ederek çırpmaya devam edin.
  • Yağlanmış fırın kabına harcı döküp yayın. Ve düzgün bir şekilde yerleştirin.
  • Üzerine 2 ye ayrılmış kavrulmuş fıstıkları yerleştirin
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin.
  • Şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra içine birkaç damla limon damlatın ve bir iki dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Şambalinin keki piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Sonra dilimleyin.
  • Şerbeti iyice ılıttıktan sonra kekin üzerine yavaş yavaş kepçe yardımıyla dökün.
  • Tatlının üzerine uygun bir kapak kapatıp birkaç saat bekletin. Böylece şerbeti daha iyi çekecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...