Tgrt Haber
25 Haziran 2019 15:49

Şeker Hastaları Ne Yememeli / Şeker Hastaları Ne Yemeli

Halk arasında ki adıyla şeker hastası insanların diyabet tedavisinde beslenme tedavi süreci ile doğrudan ilişkilidir. Bu makalemiz de diyabetlilerin “ne yiyebilir?” “ne yiyemez?” sorularına cevaplar aradık. İşte, bir diyabetlinin alışveriş sepetinde olması gereken ve olmaması gereken besinler… Keyifli okumalar.

Şeker Hastaları Ne Yememeli / Şeker Hastaları Ne Yemeli
şeker hastaları nasıl beslenmeli,,diyabet hastaları nasıl beslenmeli,,şeker hastaları ne yememeli,

Şeker hastalığı, hem genetik hem de çevresel nedenler sonucu ortaya çıkan metabolik bir bozukluktur. Bu rahatsızlığın birçok çeşidi olmasına rağmen genel olarak ömür boyu devam eden, kronik bir rahatsızlık olarak biliniyor. Vücut için yeterli insülini üretemeyen ya da insülini olması gerektiği şekilde kullanamayan pankreas nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, beslenme düzenimizden de oldukça etkileniyor.

Yediğimiz içtiğimiz şeylerde yapacağımız minik değişiklikler şeker hastası olmamıza engel olabilir.

Şeker hastalığı yani diyabet o kadar yaygın bir rahatsızlık ki 14 Kasım da Dünya Diyabet Günü olarak biliyor ve herkesin şeker hastalığına karşı bilinçli olması amaçlanıyor.

Şeker hastası olanlar için hazırladığımız bu bilgilerin işinize yaracağını ümit ediyoruz. 

Doğrudan beslenme ile şeker hastalığına yakanma riskini sıfıra düşürmek istiyorsanız işte size madde madde tüyolar.

Şeker Hastaları Ne Yememeli / Şeker Hastaları Ne Yemeli

  • Beyaz undan yapılmış ekmekleri ağzınıza sürmeyin. Çünkü aşırı ve rafine karbonhidrat şeker hastası olmanızı en çok tetikleyen gıdadır. 
  • Ekmek yemezsem doymam, ekmeksiz olmaz diyenler ise üzülmesin, beyaz un yerine tam buğday unundan yapılan ya da tahıllı ekmeklerden az da olsa tüketebilirler.
  • Beyaz prinçle yapılmış pilav, sütlaç ya da dolma gibi yemeklerden ve tatlılardan uzak durun.
  • Piyasada esmer pirinç olarak satılan pirinci alternatif olarak değerlendirebilirsiniz. Ama yine de çok miktarda tüketmemelisiniz tabii.
  • Konserve olarak satılan sodyum eklenmiş sebzelerden vazgeçin

Bunun yerine ne yapmalı diyenler için önerimiz tabii ki taze sebze ve meyvelere yönelmeniz.

  • Turşu çeşitlerinin de sodyum oranı yüksek olduğu için pek tercih etmeyin
  • Reçel ve marmelat türü gıdalardan uzak durun. Bunun yerine şekersiz hazırlanan reçeller ya da doğal yollarla hazırlanan meyve pürelerini tercih edebilirsiniz.
  • Çok yağlı ve kızartılarak yapılan her türlü ete karşı temkinli olun, olabildiğince yememeye çalışın.
  • Sağlıklı bir hayat için hepimizin uzak durması gereken şeker hastalarının haşlanarak yapılan, ızgara ya da fırında pişirilen etlerden tüketebilirler. 
  • Tavuk, horoz, ördek, hindi, gibi kümes hayvanlarının etlerini derileriyle birlikte yemeyin. İlla da canınız çeikyorsa fırında ya da ızgara olarak az tüketebilirsiniz. 
  • Öğünleri atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin.
  • Öğünlerinizi atlamayın, ara öğün alışkanlığını bir an önce kazanın.
  • Bugüne kadar kullandığınız tariflerinizde değişiklikler yapmaktan korkmayın, şeker miktarını yarıya indirin.

Şeker Hastaları Ne Yememeli / Şeker Hastaları Ne Yemeli

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Günlük olarak alması gereken karbonhidrat, yağ ve protein dengesi iyi ayarlanmalıdır. Sadece proteine dayalı bir diyet ile kişi büyük zarar görebilir. 3 ana öğün ve 3 ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlere protein ve karbonhidrat bir arada alınmalıdır. 1 adet taze meyve ve ayran tüketimi gibi. Ana öğünlerinde mutlaka kalsiyum kaynağı tüketimi şekeri dengelemek adına çok önemlidir. Her öğünde az yağlı yoğurt veya ayran tüketimi önemlidir kan şekerini istikrarlı tutacak ani düşme veya yükselmeyi azaltacaktır.

 

Kuruyemişler: Sağlıklı yağ bulundurma açısından oldukça zengin olan kuruyemişler dengeli tüketildiği takdirde kan şekeri kontrolünü kolaylaştırıyor.

Balık: En sağlıklı protein kaynaklarından biri olan balık, Omega 3 deoposu olması bakımından sadece diyabet hastalarının değil herkesin tüketmesi gereken bir gıda.

Kırmızı meyveler: Özellikle Tip 2 diyabet hastaları için antioksidan ve lif deposu olan kırmızı meyveler insülin üretmeye yardımcı olurken Tip 1 diyabet hastaları için de kan şekerini dengeleme açısından oldukça önemli.

Kıvırcık lahana: Brokoli gibi kıvırcık lahana da çok düşük karbonhidrat değerine sahip olmasıyla bilinen bir sebze. Antioksidan deposu olan bu besini herkesin tüketmesi gerekiyor.

Avokado: Omega 3 deposu olan avokado kalp ve tansiyon rahatsızlıkları için anahtar besinken diyabette de kan şekerini dengeliyor.

Yoğurt: Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan ve içinde bulundurduğu yüksek miktarda kalsiyum miktarıyla günlük yemek alışkanlığında muhakkak olması gereken yoğurdun Tip 2 diybaet riskini azalttığı ortaya çıktı.

Çay: Uzmanlar şekersiz olmak kaydıyla yeşil çay ya da siyah çayın her gün tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Yoğun miktarda antioksidan içermesi sayesinde ise kan şekerni ayarlamaya yardımcı.

Keten tohumu: Sağlıklı yağ, lif ve protein deposu olan keten tohumu diyabetle savaş için aranan besin.

Elma: Kolesterol ve kalp rahatsızlığı yaşayanlar için aranan besin olan elma, kan şekerini dengelemesiyle diyabetle savaşmak için de gizli silahlardan biri.

Sarımsak: Sarımsak kanser rizkini azaltırken kolesterolü dengeler ve kan basıncını düzene sokar. Bu nedenle diyabetle savaşta muhakkak tüketilmesi gereken besinlerden biri.

Ispanak: Lifli yeşil yaprakları sayesinde diyabet hastaları için uzmanlar tarafından muhakkak öneriliyor.

Bitter çikolata: Az şekerli, bol kakaolu bitter çikolata zengin antioksidan kaynağı olması bir yana insülin direncini de azaltıyor.

Kuşkonmaz: Türk mutfağında kendine yeni yeni yer edinmeye çalışan kuşkonmaz, insülin üretimini arttırdığı için özellikle Tip 2 diyabet hastalarına öneriliyor.

Tarçın: Tarçın, tatlı ihtiyacını giderebilecek iyi bir baharat. Ayrıca araştırmalar, tarçının kan şekerini dengelediğini kanıtladı.

Yulaf: Lif deposu olan yulaf şekerin içinde bulunan yüksek karbonhidratı dengeleme konusunda uzman.

Tatlı patates: Patatesin aksine tatlı patates, insülin direcini azaltıyor, kolesterolü düşüryor ve kan şekerindeki artışı önlüyor.

Baklagiller: Lif deposu olan baklagiller, sadece diyabet hastalarının değil aslında herkesin haftada en az iki kez tüketmesi gereken besin grubunda. Düşük karbonhidrat değerine sahip bu besinler, kandaki şeker oranını dengeliyor.

Brokoli: Brokoli için 'diyabet hastaları için var olan bir sebze' demek hiç de yanlış olmaz. Diyabetle doğal olarak savaşan bu sebze kan şekerini dengelerken günlük C vitamini ihtiyacını da karşılıyor.

Şeker Hastaları Ne Yememeli / Şeker Hastaları Ne Yemeli

Şeker Hastaları İçin Bir Haftalık Diyet Listesi Örneği

Dikkat bu liste tamamen örnek teşkil etsin diye yapılmıştır. Herkesin bu süreci farklı sürdürdüğü bilinen bir gerçek. Ve bu liste sadece bir örnektir.

Kahvaltı: 

1 adet haşlama yumurta veya yağsız tavada omlet

1-2 dilim az yağlı beyaz peynir

Mevsim yeşillikleri

6 adet az tuzlu zeytin veya 2 adet ceviz

2-3 dilim tam buğdaylı ekmek

 

Ara Öğün:

1 porsiyon meyve

1 bardak az yağlı ayran

 

Öğlen: 

Zeytinyağlı sebze veya bakliyat yemeği

2-3 dilim kepekli ekmek

1 kase az yağlı yoğurt

Bol yeşillik ile yapılmış Salata

 

Ara öğün:

1 dilim az yağlı beyaz peynir

1 dilim tam buğday ekmeği

 

Akşam:

120 -180 gram et tavuk balık yağsız

2 bardak ayran veya 1 kâse yoğurt

Bol yeşillikli Salata

1-2 dilim tam buğday ekmek

 

Gece:

1 bardak yarım yağlı süt veya yoğurt

1 porsiyon meyve

Bu diyabet diyet listesi bilgilendirme amaçlıdır mutlaka diyetisyeninize danışmanız önerilir.

Hiç bir şey canınızın sağlığından daha kıymetli ve önemli değildir. Bu nedenle vücudunuzun neye nasıl tepki verdiğini ve hastalığınızın seyrini en iyi doktor bilir. Dediğimiz gibi sağlıktan önemlisi hiç bir şey yok ve aman bunu ihmal etmeyin.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz en iyisinden, en güzelinden..

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...