Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Eylül 2019 16:41

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı çağın hastalıkları arasında en ön sıralarda yer alıyor. Üstelik bu hastalığın artık yaş aralığı da yok. Çocukluk çağından, gençlik çağına, gençlik çağından ihtiyarlık çağına kadar hemen hemen her yaş aralığında artık şeker hastalarını görmek mümkün.. Bu makalemizde “Şeker hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir?, Erkek, kadın ve çocuklarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir?, Şeker hastalığı belirtileri nelerdir?, Şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır?, Şeker hastalığı çeşitleri nelerdir?” gibi aklınıza takılan bir çok soruya cevap bulacaksınız. Keyifli okumalar diliyoruz.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir?,,Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?,,Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri nelerdir?,,Diyabet (Şeker Hastalığı) çeşitleri nelerdir?,,Diyabet (Şeker Hastalığı) tanısı nasıl konulur?,,Diyabet (Şeker Hastalığı) ted

Diabetes Mellitus adıyla bilinen ve Yunancada şekerli idrar anlamına gelen şeker hastalığı sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz düzeyi 70-100 mg/dL aralığındadır.

Şeker hastalığı ise kandaki şeker seviyesinin 70-100 mg/dL aralığının üzerine çıkması ile ortaya çıkar.  

Bu sinsi hastalığın nedeni insandaki insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, sebebiyle vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesine neden olur.

Hastalığın 2 tipi vardır Tip 1 ve Tip 2. En yaygın görülen tip 2 diyabettir. Genellikle 35-40 yaş üzeri insanlarda görülen tip 2 diyabette insülin hormonunu sağlayan reseptörlerin çalışmaması durumunda hormonlar duyarsızlaşır. Bu durumda kan şekeri insülin işini yapamaz ve dokulara taşınamayarak kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıkarak anormalleşir.

Tip 2 hastalarında görülen belirtilerde ağız kuruması, ani kilo kaybı, çok su tüketme, çok yemek yeme gibi belirtiler ortaya çıkar. Uzun süre kan şekerinin yüksek seyretmesi vücutta başta kardiyovasküler sistemin, böbreklerin ve gözlerin daha sonra tüm vücutta kalıcı hasarlara yol açar.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir?

Kanda şeker seviyesinin normalin üzerine çıkması, buna bağlı olarak idrarda şekere rastlanılmaması gerekirken, idrarda şekerin çıkması şeker hastalığı olarak bilinir.

Her 11 kişiden birinin diyabet hastalığına yakalandığı, her 6 saniyede 1 insanın şeker hasatlığı sebebiyle öldüğü ülkemizde şeker hastalığının farklı türevleri vardır.

Şeker Hastalığının (Diyabet) İlk Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının üç temel belirtisi vardır. Normalden fazla yemek yeme, yine yese de doymama hissi, sık sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi, aşırı su içme isteği ile birlikte ilk belirtileri:

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Flu, bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Deride kaşıntı ve kuruluk
  • Ağızda koku oluşumu

olarak sıralanabilir.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedenleri Nelerdir?

Şeker hastalığı nedenleri arasında ilk sırada genetik ve ikinci sırada ise çevresel neden olarak gösterilebilir.

Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak iki türü bulunan şeker hastalığına neden olan etmenler arasında kan şekerinin düzenlenmesinde görev alan insülin üretimini yapan pankreasın zarar veren virüsler ve vücut savunma sisteminin çalışmasındaki aksaklıklar gösterilebilir.

Bunun yanı sıra en yaygın olan şeker hastalığı Tip 2’nin nedenleri;

  • Obezite (aşırı kilo)
  • Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması
  • İleri yaş
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Stres
  • Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme

arasında gösterilebilir.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Çeşitleri Nelerdir?

Diyabet hastalığının türleri şu şekilde sıralanır:

İnsüline Bağımlı Diyabet (Tip 1): Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması veya hiç olmaması kaynaklı ve dışarıdan insülin alımının zorunlu olduğu diyabet hastalığı türü

Tip 2 Diyabet: Hücrelerin kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda görülen diyabet hastalığı türü.

Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): Yaşlılarda görülen, otoimmün kaynaklı Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türü.

Maturity Onset Diabetes (MODY): Genç yaşlarda görülen Tip 2 şeker hastalığı (diyabet) türü.

Gestasyonel Diyabet: Hamilelikte gelişen şeker hastalığı türü.

Yukarıdaki şeker hastalığı türlerinin dışında halk arasında “gizli şeker hastalığı” olarak adlandırılan pre-diyabet dönemi, Tip 2 diyabet oluşumunun öncesinde kan şekerinin diyabet tanısı koymak için yeterli yükseklikte seyretmeden hafif bir yükseklik eğiliminde olduğu, doğru tedavi ve diyet ile birlikte diyabet oluşumunun önüne geçilebildiği veya yavaşlatılabildiği döneme verilen addır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) Tanısı Nasıl Konulur?

Şeker tanısı için iki temel testten biri açlık kan şekeri ölçümü diğeri ise şeker yükleme testidir.

Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi 70-100 mg/DL arasındadır.

Açlık kan şekerinin 126 mg/DL'nin üzerinde olması, diyabet tanısının koyulabilmesi için yeterlidir. Bu değerin 100 ila 126 mg/DL arasında olması durumunda hastaya OGTT uygulanarak tokluk kan şekeri ölçümü yapılır. Öğün başlangıcından 2 saat sonra kan şekerinin ölçülmesi sonucunda kan glukoz seviyesinin 200 mg/DL'nin üzerinde olması diyabet hastalığının, 140-199 mg/Dl aralığında olması gizli şeker adı verilen pre-diyabet döneminin göstergesidir.

Diğer taraftan son 3 aylık kan şekerini yansıtan HbA1C testinin %7'den yüksek çıkması diyabet olduğunuzu gösterir.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Şeker Hastalığı (Diyabet) Tanısı Nasıl Konur?

Ani başlayan Tip 1 türü şeker hastalığı belirgin bulgularla ortaya çıktığı için çocuklarda da tanısında herhangi bir güçlük çıkarmaz.

Diğer tüm tanılarda olduğu gibi çocuklarda da: aşırı su içme, idrara çok çıkma, ani ve aşırı kilo kaybı gibi belirgin ip uçları tanı için yeterlidir.

Çocuğun kan şekeri testlerinde değerin 200’ün üzerinde olması tanı için yeterlidir.

Eğer, çocuğun klinik bulgularla kan şekeri tanısı konulamıyorsa erişkinlerde olduğu gibi açlık kan şekerine bakılır. 126 miligramın üzerindeki açlık kan şekeri sonucunun tekrarlanan ölçümlerde de elde edilmesi halinde çocuğa diyabet tanısı konur. Şayet bu testlerden de emin olunamıyorsa bu sefer çocuğa şeker yükleme testi yapılır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklara Şeker Yükleme Testi Riskli Midir?

Çocuklarda şeker yükleme testi en son yapılan testlerden biridir. Çünkü çocukların bünyesi yaşlılara göre daha belirgin ve net tanılarla kendini gösterir.

Diğer taraftan, çocuklarda şeker yükleme testinin zarar yoktur.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Yaş Aralığı Kaçtır?

Genellikle çocuklarda şeker hastalığı çıkmasını halk şaşkınlıkla karşılasa da ubgün özellikle 10-14 yaş aralığındaki çocuklarda maalesef diyabet yani şeker hastalığı kendini gösterebilmektedir. Diyabet sinsi ve dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Bu sebeple özellikle çocuklarda tüm yaşamı boyunca yani çocukluk çağlarının tamamında potansiyel birer şeker hastası olabileceğini aklımızdan çıkarmamız gerekmektedir.

Çocukların Şeker Hastası Olduğunu Nasıl Anlarız? Çocuklarda Şeker Hastalığı Bulguları Nelerdir?

Çocuklarda da yetişkinlerde de diyabetin bulguları aynıdır.

  • Sık sık idrara çıkma,
  • Çok su içme,
  • İştahın artması, çok yeme isteği,
  • Ağız kuruluğu,
  • Ağızda tatsızlık

belirtiler arasındadır.

Çok yeme isteğine karşın çocuklarda şayet kilo kaybedilmesi yaşanıyorsa bu Tip 1 diyabet türü şeker hastası olduğunun göstergesidir.

Vücutta insülin hormonunun bulunmaması durumunda ilerleyen zamanlarda yağ kaybı yaşanır ve ilerleyen safhalarda ise çocuklarda kas dokusu kaybı bariz bir şekilde görülür.

Genel de okul çağlarında olan şeker hastası çocuklarda;

  • isteksizlik,
  • görmede azalma,
  • yorgunluk,
  • kız çocuklarında genital bölgede mantar enfeksiyonu

şeklinde ortaya çıkar.

Bu çağlardaki çocuk şeker hastalarında öğretmenlerin ve ebeveynlerin çok dikkatli olmaları yaşanılan değişiklikleri fark edebilmesi için doktor kontrolüne girmeleri önemli bir detaydır. Çünkü insülin eksikliği çocuklarda bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde çöküklük, derin ve hızlı nefes alma, ağızda aseton kokusu gibi diyabet komasına doğru gidişin belirtileri arasında yer alır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çocukların ve Gençlerin Şeker Hastalığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde tip 1 diyabetin oluşumu maalesef hala önlenemiyor. Diyabetin sebebi halen araştırılmaktadır.

Tip 2 diyabet başlangıçta önlenebilir. Zira çoğu zaman şişmanlığa ve hareketsizliğe bağlanmaktadır. Eğer egzersiz yapıp normal kilo ile perhiz yapıldığında hastalığın oluşmadığı birçok hasta üzerinde gözlenmiştir.

Dünyadaki birçok ülkede diyabetten korunmak için gerek kamu, gerek çocuğa ve ebeveynlere büyük iş düşmektedir.

Buna göre,

  • Öğrencilere ve topluma sağlıklı yaşam ve sağlıklı çevre eğitim ve programları,
  • Okullarda öğrencilere meyve sebze yemeyi özendirmeye yönelik çalışmalar,
  • Şekerli içecekleri azaltmaya yönelik aktivitelerin yapılması,
  • Bazı vücut kitle indeks ölçümü yapılan çocukların aileleriyle durumu tartışıp çözümler aranması,
  • Tüm yurtta hayat boyu sağlıklı yaşamı öğretmek için yeni çalışmalar,
  • Bilgilendirici okul veya ders programları,
  • Şeker hastalığı ile ilgili televizyon ve radyo programları

yapılmalıdır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tip 1 Diyabetli (Şeker Hastası) Çocuk Hastalar Büyüdüklerinde Evlenip Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

Şeker hastalığı (diyabet) üremeye, çoğalmaya engel değildir. Tip 1 diyabetli çocukların büyüdüklerinde evlenmelerinde ve çocuk sahibi olmalarında hiçbir sakınca yoktur. Tip 1 diyabetli ister kız ister erkek çocuklar normal ve başarılı bir yaşam sürebilirler. Ülkemizde sağlıklı, başarılı ve çocukları olan binlerce Tip 1 diyabetli insan vardır.

Tip 1 Diyabetli (Şeker Hastası) Çocukları Şeker Hastası Olur Mu?

Tip 1 diyabetli bireyler anne-baba oldukları zaman çocuklarında diyabet görülme riski vardır ama bu risk çok düşüktür.

Örneğin Tip 1 diyabetli bir erkeğin çocuğunda diyabet olma ihtimali %5’tir. Yani Tip 1 diyabetli 100 babadan 5’inin çocuğunda diyabet görülme ihtimali vardır.

Tip 1 diyabetli kadınlarda ise bu risk % 2’dir.

Zaten toplumda oldukça az rastlanan Tip 1 diyabet için bu oranlar son derece düşük bir riski gözler önüne sermektedir.

Sonuç olarak, Tip 1 diyabetli kadın ve erkeklerin çocuk sahibi olmalarının önünde hiçbir engel yoktur.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir / Erkek, Kadın ve Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastası Çocuklar Spor Yapabilir Mi? Sporcu Olabilir Mi? Önerilen Sporlar Nelerdir?

Başta egzersiz daha sonra spor, diyabet tedavisinin en büyük parçasını oluşturur. Şeker hastalarının derin dalış ve paraşütle atlama gibi sporlar hariç tüm spor dallarında uğraşı içinde olabilirler.

Tip 1 diyabetli çocukların günde en az 30 dakika yürüyüş, yüzme, futbol, voleybol gibi sporları tedavinin bir parçası olarak yapabilirler.

Haftada beş gün günde bir, toplamda 5 saat süren egzersiz yapılması şeker hastası çocuklara çok iyi gelir.

Burada dikkat edilmesi gereken tek şey çocukların yapılan bu egzersizlerden hoşlanmasını sağlamak lazımdır. Yapılan egzersizler çocuk için bir rutin haline gelirse unutulmamalıdır ki bunun faydadan çok zararı olacaktır.

5 gün boyunca çocuklar her gün farklı spor dallarına yönlendirilmeli ve mümkünse bisiklet, voleybol ve yüzme gibi spor aktivitelerine yer verilmelidir.

Spora başlamadan önce çocuğun kan şekerinin ölçülmesi düşükse egzersiz öncesinde biraz karbonhidrat alımı gerçekleştirilebilir. Yine uzun süren egzersizlerden sonra hastada hipoglisemi görülebilir. Örneğin iki saat futbol oynayan diyabetli bir çocukta gece hipoglisemi gelişebileceğinden, insülin dozlarının azaltılması yerinde olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...