Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Haziran 2019 14:52

Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?

Halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabet, kişinin kan şekerini dengede tutamaması durumuna verilen addır. Şeker hastalığına davetiye çıkaran şey ise dengesiz beslenmeye bağlı, aşırı kilo, stres ve üzüntü en büyük etkendir. Bu makalemizde şeker hastalarının kullandıkları "şeker ilaç listelerini, şeker ilaçlarını, şeker düşürücü ilaçları kimlerin ne zaman ve nasıl kullanacağını" anlattık. Keyifli okumalar.

Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?
Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?,şeker ilaçları nasıl kullanılır?,,şeker ilaçları,,şeker düşürücü ilaçlar,

“Oral hipoglisemik ilaçlar” adı verilen ilaçlar şeker hastalarının ağızdan aldığı ilaçlardır. “Oral” kelimesi, ilacın ağızdan alındığını; “hipoglisemik” kelimesi ise ilacın kan şekerini düşürdüğünü belirtir.

Şimdi, şu soruların yanıtlarını gelin hep birlikte öğrenelim:

  • Şeker düşürücü hapları kimler alabilir?
  • Şeker düşürücü hapları niçin alırız ve vücuda nasıl etki eder?
  • Şeker düşürücü ilaçları ne zaman kullanırız?
  • Bu ilaçların tipleri nelerdir?
  • Diyabet hapları ne zaman etki etmez?

Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?

Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?

  • Mutlak insülin eksikliğine neden olan “Tip 1 diyabet” hastası değilseniz, diyabetinizi kontrolde tutmak için ağız yolu ile alınan şeker düşürücülere ihtiyacınız olabilir.
  • Şeker düşürücü ilaçlar “Tip 2 diyabet”te kullanılır. Tip 2 diyabetli kişiler kan şekerini normal seviyede tutabilmek için mutlaka insülin kullanmak zorunda değildir.
  • Tip 1 diyabetiniz varsa, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçların tedavinizde yeri yoktur.
  • Doktor bu hapları kullanmanız için yazmışsa, ilaçları ne zaman, ne kadar almanız gerektiğini ve nasıl etki yaptıklarını sorup öğrenmeniz gerekir.

Şeker Düşürücü İlaçları Ne Zaman Kullanırız?

  • Doktorun size yazdığı ilaçları belirlediği günde ve saatlerde verdiği tarife göre alınız. 
  • Kendi kafanıza göre ilaç miktarını yükseltmeyin, azaltmayın, değiştirmeyin.
  • Tokluk şekerini kısa sürede düşüren ilaçlar hariç!!! Şayet ilacınızı almayı unnutuysanız ve aradan 2 saatten daha az bir zaman geçmişse ilacınızı öyle alınız. Eğer 2 saatten fazla bir zaman geçmişse ilacı yutmayın. Doktorunuzu arayarak ne yapmanız gerektiğini sorunuz. Kesinlikle iki misli dozda ilaç almayınız.
  • Tokluk şekeri seviyesini düşürmek için verilen ilaçlar, yemeğin hemen öncesinde veya başında alınır.

Ağız Yoluyla Alınan İlaçların Etkisi Nasıl Olmalıdır?

İnsülin salgılatıcı ilaçlar: Bu grup ilaçlar pankreası uyararak şeker düşürücü hormon olan insülinin daha çabuk kana verilmesini sağlar. İnsülin kanımızda fazla miktardaki şekerin hücrelere taşınmasını ve enerji olarak kullanılmasını sağlar. İnsülin salgılanması artıran şeker düşürücü ilaç kullanmakta iseniz beraberinde alkol almayınız, çünkü ağır şeker düşüklüğüne yol açabilir. Ayrıca yüzde aşırı bir kızarıklık yapabilir.

Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?

Diyabet İlaçlarının Fayda Etmeme Sebepleri Nelerdir?

İlacın ilk kez alınmasından itibaren yetersiz kalması: Tip 2 diyabet tedavisinde ağız yolu ile kullanılan ilaçlar düzenli olarak alındıkları zaman kan şekerinin kontrol altında tutulmasını sağlarlar. Buna rağmen bazı hastalarda izahını tam olarak yapamadığımız bir mekanizma ile bu ayarlayıcı etki olamamaktadır.

İlaca başladıktan sonra oluşan yetersizlik: Bazı durumlarda ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçların etkisini bir süre sonra yitirdiği görülmektedir. Her yıl % 5-10 civarında hastada ilaca karşı etkisizlik görülebilmektedir.

  • Vücudun giderek daha az insülin üretmesi,
  • insülinin etkisinin azalması (direnç),
  • Araya giren ciddi hastalıklar, ağır stres durumları, ilaç yanıtsızlığına sebep olabilmektedir. Bu durumların düzelmesine kadar insülin uygulanması ve sebep ortadan kalktıktan sonra tekrar ağızdan kullanılan şeker düşürücü hapların verilmesi izlenecek en iyi yoldur. Bir ilaca karşı cevapsızlık oluşmuşsa doktorunuz, size bir başka grup şeker düşürücü ilaç önerebilir. Aynı gruptan başka ilaçların denenmesi çoğu kez sonuç vermez.

Siz diyabetli hastalarımızın yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi; ağızdan şeker düşürücü ilaçlar kullanmakta iken, bunun diyabet tedavisinde her şey olduğunu düşünerek beslenme ve egzersiz programlarınızı ihmal etmenizdir. Unutulmamalıdır ki modern tedavi yöntemlerine rağmen tip 2 diyabetin tedavisinde halen beslenme ve egzersiz en önemli tedavi metotlarıdır.

Şeker İlaçları Nelerdir? / Şeker Düşürücü İlaçları Kimler Kullanabilir?

Önemli UYARI!

  • Ağız yolu ile kullanılan şeker düşürücüler ile birlikte sağlıklı beslenme ve uygun egzersiz programının uygulanması, tip 2 diyabetin vazgeçilmez tedavi unsurlarıdır.
  • Her hastanın tedavisi bireyseldir. Hastalar sağlık sorunlarının önemine göre tek bir ilaç kullanabildikleri gibi; iki, üç veya daha fazla çeşit ilaç kullanabilirler. Bu durum ve gerekçeleri hastanın doktoru tarafından kendisine izah edilecektir.
  • Ağızdan kullanılan şeker düşürücü haplar asla insülin değildir.
  • Tip 2 diyabetik hastalarda yanlış olarak yerleşmiş bir kanı; kan şekerini düşürmek için yalnızca ağızdan alınan haplara ihtiyaçları olduğu, asla insülin kullanmamaları gerektiği, çünkü insülin kullanılırsa alışkanlık yapacağı yönündedir. Hastada göz, böbrek veya sinirlerde birtakım komplikasyonlar gelişmişse, ilk ilaç olarak insülin kullanılabilir. Doktorunuz size en uygun tedavi şeklini önerecektir.
  • Yüksek dozda, ağız yolu ile alınan şeker düşürücü hapların kan şekerini daha hızlı düzeltmediği, hatta kan şekerini çok hızlı düşürerek hayatı tehdit ettiği unutulmamalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...