Tgrt Haber
09 Aralık 2019 16:49

Sezaryen doğum nasıl olur sonrasında riskleri nelerdir kimler sezaryen yaptırmalı

Sezaryen doğum, doğum esnasında, ameliyathane ortamında, anestezi uzmanı eşliğinde, anestezi alarak, ilk olarak karna sonrasında da rahme atılan kesik ile bebeğin çıkartılmasına denir.

Sezaryen doğum nasıl olur sonrasında riskleri nelerdir kimler sezaryen yaptırmalı
sezaryan doğumu nasıl olur,,Sezaryen doğum nasıl olur sonrasında riskleri nelerdir kimler sezaryen yaptırmalı,

Sezaryen doğum, doğum esnasında, ameliyathane ortamında, anestezi uzmanı eşliğinde, anestezi alarak, ilk olarak karna sonrasında da rahme atılan kesik ile bebeğin çıkartılmasına denir.

Elbette doğum şekli, doğuma anına kadar olan hamilelik sürecinde yapılan çeşitli muayeneler ile belirlenebilir. Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olamadığı durumlarda tercih edilir. Bir gebe için sezaryen doğum kararı verilebilmesi için ilk olarak göz önünde tutulan kriterler annenin ve bebeğin sağlık durumudur. Tüm bunların yanı sıra vajinal doğum için girilen ameliyathanede, doğumun seyri değiştiğinden, doğum şekli normal doğumdan sezaryen doğuma dönüştürülebilir. 

Öncelikle anne adaylarının, çevresel faktörlerden etkilenerek vajinal doğumdan vazgeçip sezaryen doğumu tercih ettikleri görülmektedir. Şu iyi bilinmelidir ki her kişinin, gebelik dönemi ve doğum anı kendine özeldir ve birbirine benzerlik göstermiş gibi görülse de aslında annenin genetik faktörlerden tutun da fiziki nedenlere kadar birçok nedenden hepsi farklılık göstermektedir.

Sezaryen doğum, öncelikle doktorun gösterdiği yol ile belirlenmelidir. Anne adayı şunu bilmelidir ki ağrı kesici bazı epidural yöntemlerle doğum ağrıları azaltılabilir. Sezaryen doğum ise tamamen bir cerrahi operasyondur ve tıp hekimleri bu yöntemi çok fazla tercih etmemektedir.

Sezaryen doğum nasıl olur?

Önce bu cerrahi operasyona hazır olabilmek için elden ve koldan bir adet damar yolu açılır. Bu damar yolu ile operasyon sırasında ve sonrasında anne adayına verilecek bazı ilaç ve sıvılar enjekte edilir.

Eğer sezaryen bir operasyondan önce spinal veya epidural denilen ağrı kesici yöntem denenecekse belinizden bu anestezi uygulanır. Ardından mesaneye idrar boşaltımı için sonda yerleştirilir.

Anne adayı, ameliyat masasına alınır ve karnından aşağısını kendisi ve başucundakiler görmeyecek şekilde bir örtü ile kapatılır.

İlk aşamada karın bölgesinden başlayarak dizlere kadar olan kısma antibakteriyel bir solüsyon ile silme işlemi yapılır. Karnın hemen alt bölgesine 15 cm’ye kadar uzun bir kesi işlemi yapılır. Her karın katı tek tek geçilerek kesi işlemi buralara da yapılır. Karın boşluğuna gelindiğinde rahim bölgesine bir kesi daha uygulanır. Bu işlemden hemen sonra bebek hızlı bir şekilde anne rahminden çıkartılır. Bebeğin göbek kordonu kesilir ve bir çocuk hastalıkları uzmanı veya bebek hemşiresine teslim edilir.

Bebek doktoru veya hemşiresi, bebeğin ilk muayenesini yaparak bebeğin sağlık durumunu kontrol eder.  Eğer bir problem yok ise bebeği babası ile beraber bebek odasına gitmesi için yönlendirir. Aksi durumlarda ise bebek, özel bakım ünitesine alınır.

Diğer tarafta annede bulunan ve halk arasında bebeğin diğer eşi olarak adlandırılan bebek plasentasını çıkartarak kesikleri hızlı bir şekilde kapatmaya başlar.

Kimler sezaryen doğum yaptırmalı?

  • Eğer bebeğe veya plasentasına bağlı anlık sorunlar varsa
  • Bebeğin doğum yoluna giriş şekli bebeğin başının önce gelmesinin aksi yönde gerçekleşmesi durumlarında
  • Bebeğin 4 kg veya daha büyük olması durumlarında
  • Bebeğinin eşi olarak bilinen plasentanın bebekten önce gelerek doğum yolunu kapattığı durumlarda
  • Bebeğin eşi olan plasentanın doğumdan önce ayrılarak, annede kanamaya yol açması durumlarında
  • Annenin geçirdiği rahim ameliyatları varsa
  • Annenin leğen kemiklerinin dar olması durumlarında
  • Annede buluna ve doğum kanalının tıkanmasına yol açan miyomların olması durumlarında
  • Annenin genital bölgesinde bulunan uçuk, siğil veya enfeksiyon durumlarında
  • Doğum süresinin çok uzun sürmesi durumlarında sezaryen doğum gerçekleştirilebilir.

Sezaryen doğum sonrasında riskleri nelerdir?

  • Süt gelmesinde gecikme
  • Tekrar hamile kalma olasılıklarında düşüş
  • Bebeklerde görülebilen bağışıklık sisteminde zayıflık
  • Annede, yumurtalık tümörlerinde meydana gelmelerin artması
  • Regl düzensizlikleri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...