Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Nisan 2021 15:45

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Hiç, bir adet sigara paketine neden 20 adet sigara konulur merak ettiniz mi? İşte konuyla ilgili detaylar…

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?
Sigara paketinde 20 dal sigara neden var,bir paket sigara kaç dal?,sigara paketinde neden 20 dal sigara,Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?,Tiryaki,bağımlı,sigara bağımlılığı,sigara tiryakiliği

İnsan sağlığına en büyük zararı hiç kuşkusuz sigara veriyor. Hatta ülkemizde kapalı tüm mekân ve alanlarda sigaranın yasaklanması, diyanet işlerinin sigara için “haram” diye fetva vermesi, sigarayı tüm kötülüklerin anası gibi görülmesi gibi konular sigara tüketiminin azalmasına nasıl katkı sağladı tam olarak bilemiyoruz.

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Ancak bunlara ilaveten yapılan başka bir araştırmaya göre insanların sigarayı bırakmaması için bir sigara paketine konulan 20 adet sigaranın sayının bile tesadüfü olmadığını gözler önüne seriyor…

Peki, bu nasıl oluyor? Bilim insanları yaptıkları araştırmada bir tiryakinin 45 dakikada bir dal sigara içtiğini gözlemliyor. Yani bir bağımlı 24 saatin, 16 saatlik dilimini uyanık olarak geçiriyor. İşte bu zaman zarfında bir tiryaki uyanık kaldığı süre içinde 20 dal sigaraya ihtiyaç duyuyor.

Bir sigara bağımlısının nikotin reseptörlerinin tekrar duyarlı hale gelmesi için ne kadar zaman geçmesi gerekiyor? İşte bu sorunun cevabına bilim insanları 45 dakika diyor.

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Yani duruma bakıldığında 1 paket sigara kullanan kişi ortalama 16 saat uyanık kalıyorsa 45 dakikada bir sigara kullanıyor ve toplamda tükettiği sigara sayısı ise 20 adet oluyor. Evet aslında sigara paketlerine 20 adet sigara konulmasının asıl nedeni her sigaranın bir uyarıcı görevi görmesi…

Bu şekilde sigara tiryakisi beynindeki nikotin reseptörlerini gün boyunca sürekli nikotine doymuş ve duyarsızlaşmış hale getirerek sigara isteği yaşamıyor. Fakat kronik sigara kullanımı devam ettikçe beyindeki nikotin reseptör sayısında artış oluyor ve sigara kullanıcısı aşerme yaşamamak için doz arttırma ihtiyacı duyuyor.

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Dünya insan popülasyonunun %20’sinin sigara içicisi olduğu istatiksel olarak biliniyor. Herhangi bir psikiyatrik hastalığa sahip olanların sigara kullanımı ve bağımlılığı ise daha yüksek seviyelerde.

Sigara tiryakiliği psikiyatrik hastalığı olan insan topluluklarında %50’lere kadar çıkabiliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, şizofreni ve bipolar bozukluk tanısı alan hastalarda ise sigara kullanımı yüzde 85 oranlarına kadar çıkıyor.

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Psikiyatrik hastalık tanısı konulmuş kişilerde sigara kullanımı ve bağımlılığının genel topluma göre yüksek olduğu gün gibi ortada iken psikiyatri polikliniklerine başvuran hastalarda sigara kullanımı nedendir bilmiyoruz ama kayıt altına da alınmıyor. Oysa sigara kullanıcılarının sadece %10’u sigarayı bırakmak için tedavi önerisi alıyorlar. Bu oranın bu kadar düşük olmasının tıp ve psikiyatri alanlarında sigara kullanımının göreceli olarak ihmal edilmesine neden olabileceği ise bir gerçek…

Sigara Paketinde Neden 20 Adet Sigara Var? Sizce Bu Tesadüf mü?

Tüm dünyada nikotin bağımlılığının tedavisi için psikoterapi ve psikofarmakolojik yöntemler etkin bir şekilde uygulanıyor. Nikotin bağımlılığının tedavisinde etkili olduğu gösterilen psikofarmakolojik ajanların başında nikotinin kendisi var, nikotin sakızı, nazal sprey ya da cilde yapıştırılan nikotin bantları mevcuttur. Nikotin bağımlılığının tedavisinde kullanılan ve kısmen etkili olduğu gösterilen diğer farmakolojik ajanlara bupropion, antidepresan ilaçlar ve bir opiat antagonisti olan naltrekson gösterilebilir.

Sağlıklı günler diliyoruz…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...