Tgrt Haber
15 Kasım 2021 15:20

Şıhıl Mahşi tarifi, malzemeleri ve püf noktası! Kilis usulü şıhıl mahşi nasıl yapılır?

"Şıhıl Mahşi, yani dolmaların şahı olarak adlandırılan kabak dolması nasıl yapılır? MasterChef'in Kilis özel yeni bölümüyle birlikte gündemde yerini alan şıhıl mahşi tarifi ve malzemeleri " merak edilenler arasında yerini aldı. Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kabak, içinin oyulması ve kıymalı dolma harcıyla doldurulmasıyla bambaşka bir lezzete dönüşüyor. Şıhıl mahşi için ise bu karışıma; tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil gibi baharatlar eklemek gerekiyor. Genellikle, sarımsaklı yoğurtla servis edilen Şıhıl Mahşinin (kabak dolmasının) yapılışı, malzemeleri ve püf noktası haberimizde!

Şıhıl Mahşi tarifi, malzemeleri ve püf noktası! Kilis usulü şıhıl mahşi nasıl yapılır?
kabak dolması,yemek tarifi,masterchef,şıhıl mahşi,yemek

"Şıhıl Mahşi nasıl yapılır, gerekli malzemeler nedir?" sorularının cevabı MasterChef izleyicileri tarafından araştırılmaya devam ediyor. Dolmaların şahı olarak nitelendirilen, Kilis'in sevilen tatlarından Şıhıl Mahşi, birçok kişinin vazgeçemediği lezzetlerden biridir. Peki, sarımsaklı yoğurt ve salça sosuyla servis edilen şıhıl mahşi nasıl yapılır? Şıhıl mahşi tarifi, yapılışı ve malzemeleri haber detaylarında...

ŞIHIL MAHŞİ (DOLMALARIN ŞAHI KABAK DOLMASI) TARİFİ

Şıhıl Mahşi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 7-8 adet orta boy kabak
  • Sıvı yağ (kızartmak için)
  • 1/2 kaşık domates salçası
  • 1/2 çay bardağı su 
  • Tuz

Kabak Dolması İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gram orta yağlı kıyma (dana-kuzu karışık, tek çekim)
  • Pul biber
  • Maydanoz
  • Tuz
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • Çay kaşığının ucunda karabiber

Kabak Dolması Üzerine Dökülecek Sosun Malzemeleri:

  • 1 kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

 

  • Şıhıl Mahşi tarifi, malzemeleri ve püf noktası! Kilis usulü şıhıl mahşi nasıl yapılır?

ADIM ADIM ŞIHIL MAHŞİ (KABAK DOLMASI) YAPILIŞI

Kabaklar kabuklarının dışı ince çizgiler oluşucak şekilde kazınır, kabağın içi dolma oyacağı yardımıyla oyulur.

Hazırlanan kabaklar çok hafif tuzlanır, sıvı yağda çok hafif renk değiştirene kadar kızartılır.

Kızartıldıktan sonra, kağıt havlu üzerine alınan kabaklar soğumaya bırakılır. 

Adım Adım Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır?

  • Kıyma tencereye alınır ve üzerine sıvı yağ eklenir; orta ateşte kavrulurken önce suyunu salıp sonra çekince üzerine minik minik doğranan soğanlar eklenir.
  • Kıyma, kısık ateşte soğanla beraber dört dakika kadar daha kavrulur, üzerine domates salçası ilave edilir, 2 dakika daha kısık ateşte karıştırılmaya devam edilir. 
  • Elde edilen harcın üzerine tuz, karabiber ve pul biber eklenir, tekrar karıştırılır.
  • Haşlanmış nohut ve ince doğranmış maydanoz eklenir, harç ocaktan alınır.
  • Soğuyan kabakların içi kıymalı harçla doldurulur ve tek tek tencereye dizilir.
  • Son olarak, tencereye su, tuz ve domates salçası sosu dökülür.
  • Tencere ocağa alınır, orta ateşte kaynaması beklenir; kısık ateşte kabaklar hafif yumuşayana kadar pişirilir. 
  • Pişen dolmalar dinlendirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilerek servis edilir. 

Püf Noktası: Kabakları çok kızartırsanız rengi koyulaşır ve bu da dolmaların kötü görünmesine sebep olabilir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...