Tgrt Haber
24 Haziran 2019 15:54

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Sırt tutulması, sırt ağrıları, kadın ve erkekte omurga etrafındaki sırt kaslarının kasılması sonucu oluşur. İnsanın günlük yaşamanı oldukça etkileyen, huzursuzluğa yol açan yorgunluk hissi veren sırt tutulması, sırt ağrısı ciddiye alınmadığı takdirde başka hastalıkların tanı ve tedavisinin gecikmesine de yol açabiliyor. Makalemizde “sırt tutulması nefes alamama, sırt tutulması sıcak su, sırt tutulması hangi doktora gidilmeli, sırt tutulması kalp, sırt tutulması yakı, sırt tutulması kulunç, evde sırt tutulmasına ne iyi gelir” sorularınıza cevaplar aradık. Keyifli okumalar.

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir
sırt tutulması,,sırt tutulmasına ne iyi gelir,,sırt tutulması hastalık mı?,,sırt tutulması,sırt tutulması nefes alamama,,sırt tutulması sıcak su,,sırt tutulması hangi doktora gidilmeli,,sırt tutulması kalp,,sırt tutulması yakı,,sırt tutulması kulunç,

Kısaca, sırt kaslarının kasılması ve ardından gevşeyememesi sonucu sırt tutulması meydana gelir. Yani, sırtımızdaki kasların yarı kasılı kalması sonucu sırt tutulması yaşanır.

Sırt kaslarının kasıldıktan sonra gevşeyememesinin nedenini anlayabilmek için mekanizmanın nasıl çalıştığına bakalım. Öncelikle kasılma emrini ilk beyin verir. Beyin kaslara kasıl emri verdikten sonra kas hücresi kas liflerindeki kalsiyum moleküllerini hücre içerisine çağırır. Kalsiyum molekülleri hücredeki özel proteinlerle karşılaştığında aktin ve miyozin diye adlandırılan proteinleri harekete geçirerek proteinler birbiri üzerinde kayarak hızla kasılır. Bu durumda sırt kasları kasılmış olur. Çok ilginçtir kaslar kasılırken değil, gevşerken enerji harcadıklarından kas hücrelerindeki proteinler kalsiyum moleküllerinden kurtulduğunda kasılmadaki gibi içe doğru değil, dışa doğru kayarak kasın gevşemesine neden olur.

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Sırt Kaslarının Tutulmasının Sebebi Nedir?

Sırt kaslarının kasılı kalmasına yani gevşeyememesine birçok şey etken olabilir.

Bunlar;

  • MS ve benzer hastalıklar kasların kasılmasına neden olabilir. Kas demetinin beyin tarafından kasılı uyarısı alması sebebiyle sırt kasları tutulmuş olabilir.
  • Ani kramplara maruz kalmak sırt kaslarının kasılı kalmasına neden olabilir. Bu durumda kaslarda laktik asit birikmesi yaşanır.
  • Vücudun enerji eksikliğini karşılayamaması, kalsiyum moleküllerinin sağlıklı çalışamaması kas hücresinin düzgün çalışmamasına neden olabilir.
  • Kasların gevşemesinde kullanılan ATP (enerji molekülü) yetersizliği (aşırı kasılıp gevşeme sonrası, ya da ATP metabolizmasının bozulması)

Sırt Tutulmasının İlk Belirtileri Nelerdir?

Sırt tutulmasının ilk belirtisi bel kısmının üst tarafında yer alan kürek kemiklerinin altında ya da iki kürek kemiği arasında yaşanılan ağrıdır. Bu ağrı bel kısmına kadar derinlemesine hissedilen bir ağrıdır. Yer yer hafiflemiş olsada kas tutulmalarının vücutta yaşanacağını gösteren ilk belirti işte hissedilen bu ağrıdır. Sırt tutulması bir bölgeden başlayarak sırtın hemen hemen her tarafına yayılır. Bu yayılma kolların ve boyun bölgesinin hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına da yol açabilir.

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Sırt Tutulmasının Madde Madde Sebepleri?

Sırt tutulmasının en önemlileri arasında;

  • MS (Multiple Skleroz) hastalığı,
  • Bel ve sırt bölgesinin soğukta kalması,
  • Yanlış duruş pozisyonuna uzun süre maruz kalma,
  • Bazı ilaçların kas metabolizmasını bozması,
  • Ani ve ters hareketler,
  • şeklinde sıralayabiliriz.

MS Rahatsızlığı / Hastalığı Nedir? 

Beynin sırt kaslarına sürekli kasıl emri vermesi sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü MS hastalığının tedavisi uzun bir süreç ister. Hatta çoğu durumlarda ise ameliyat gerekir.

MS rahatsızlığından farklı olarak yaşanan tüm sırt tutulmalarında sorun kalsiyum metabolizmasının bozulmasıyla ilgilidir.

Yani yukarında saydığımız sebeplerden ilki dışındaki tüm sırt tutulmaları herhangi bir sebebe bağlı olarak kalsiyum metabolizmasının bozulmasıyla ilgilidir.

Örneğin, soğuk sıcak dengesizliği, cereyanda kalma, sırtın ıslanması gibi birçok olumsuz durumlar kalsiyumun kaslardan uzaklaştırılamamasını tetikleyebilir. Böylece kalsiyum kas hücrelerinde kalarak kaslar da kasılı kalır.

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Sırt Tutulmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sırt tutulması olmamak için sırtın öncelikle sıcak tutulması gerekir. Sıcak – soğuk teması sırt ağrısının veya tutulmasının daha da derinleşmesine yol açtığından kasların tutulmasını daha çok etkiler.

Sırtın sıcak tutulması için sıcak su torbası ve veya sıcak havlu nemi alacak kasların gevşemesini sağlayacaktır.

Ağrıkesiciler sinir sistemini baskılayarak beyin ve omuriliğimizin kaslarımıza yanlış sinyaller göndermesini engeller. Bazı durumlarda beyin ve omuriliğin kaslara gönderdiği yanlış sinyaller sırt tutulmasının şiddetini körükler.

Kas gevşetici ilaçlar kasların sinirsel ve metabolik olarak gevşemelerini sağlayan kimyasallardır. Bu ilaçlar bütün vücudumuzdaki kasların hareketlerini etkilerler. Gevşeyen kaslar kendini çabucak toparlar.

DİKKAT DİKKAT!

Kas gevşeticiler reflekslerin yavaşlanmasına sebep olur. Kas gevşetici kullanmış kişilerin otomobil kullanması kesinlikle tavsiye edilmez.

Kas tutulması için krem ve jeller o bölgeye doğrudan ulaşabileceğinden ve ağrı kesici özelliğinden dolayı da rahatlama sağlar.

DİKKAT DİKKAT!

Ağrıkesiciler ciddi mide rahatsızlıklarına neden olur. Kas gevşeticilerin yan etkilerinden birisi de sindirim sistemi rahatsızlıklarıdır. (Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık vb) Ağrı kesici krem ve jeller ise sürüldüğü bölgedeki bağ dokuya ciddi hasarlar verirler. Bu ilaçların bilinçsizce aşırı kullanılmaları daha büyük sıkıntılara kapı aralayacaktır.

Sırt Tutulmasının Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Öncelikle otururken dik oturmalıyız. Eğer uzun süreli oturacaksak sırtımızı destekleyerek oturmalıyız. Ve her yarım saatte bir yerimizden kalkıp en az iki dakika hareket etmeliyiz. Yataktan kalkarken ani hareketlerden kaçınmalıyız. Yatak sertliğimiz orta halli olmalıdır. Aşırı sert yataklar ve aşırı yumuşak yataklar sırt tutulmalarına davetiye çıkartan şeylerdir. Günlük hayatta da ani hareketlerden kaçınmak çok önemlidir. Bir şey taşıyacaksak onu belimizden bükülerek kaldırmak yerine dizlerimizden bükülerek kaldırmalıyız. Taşınacak şeylerin iki kola da eşit dağıtılması çok önemlidir. Sırtımız terli ya da ıslakken rüzgâra maruz kalmamalıyız. Eğer rüzgârda kalacaksak mutlaka sırtımızı uygun bir şekilde korumalıyız.

Sırt Tutulmalarında Yapılması Gerekenler

Sırt tutulması yaşanması halinde bir takım önlemler alarak bu durumdan kurtulmak mümkündür. Ancak öncelikli olarak yapmamız gereken ilk şey kesinlikle ihmal edilmeden uzman bir doktora muayene olmaktır. Sırt tutulması sorunundan şikâyetçi iseniz vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Doktorunuzu tavsiyeleri üzerine hareket etmek en doğrudur. Bunun yanı sıra sırt tutulmalarını önlemek adına bir takım ilaçları kullanabilir. Bu ilaçlar sayesinde büyük oranda sırt tutulmalarından kurtulmak mümkündür. Ancak bu ilaçları da ancak doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanabiliriz. Bununla birlikte bitkisel şifalı otlar sayesinde bu sorunu çözmemiz mümkündür. Birtakım bitkisel otlar ve karışımların uygulanması halinde sırt bölgesinde tutulmaların önlenmesi mümkündür. Ayrıca yapılacak olan fizik tedavi yöntemi sayesinde sorunun çözümü yapılmaktadır.

Sırt Tutulması Nedir / Sırt Ağrısı Nasıl Geçer? / Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Sırt Tutulması Egzersizler

Aslında tüm vücut için egzersiz yapılması kasların ve iskelet sisteminin çalışması oldukça önemli bir konudur. Fakat sırt tutulmasını önlemek için bir takım kültür fizik veya sportif faaliyetlerde bulunmak önemli.

Doktor tavsiyesi doğrultusunda yapılacak olan egzersizlerin etkisi yüksektir. Ayrıca ciddi manada rahatlama da sağlar.

Bu egzersizlerden bir tanesi omuz kısmını yukarı kaldırıp indirmek gerekir. Bu sayede omuz kasları açılarak gevşemesine yardımcı olacaksınız.

Yine sırt ve omuzun çevrilmesi egzersizi uygulamak için elleri böbreklerin üzerine koyarak kollar arasında yaklaşık olarak 90 derecelik açı yapılmasıdır.

Her iki kolu bu şekle getirdikten sonra beli ve bütün bedeni sağa ve sola doğru düz konumda çevirmek gerekir.

Çok fazla ileri noktaya gidilmeden yapılması gereken bu egzersizde hafif hareketler yapmak ve kendimizi zorlamamak oldukça önemlidir.

Bu sayede sırt bölgesinde yaşanan tutulmalar gevşetilmiş ve rahatlatılmış olunur.

Başka bir diğer yöntem ise yumuşak bir yerde yuvarlanma tekniğidir. Bu teknik sayesinde sırtta farklı bir takım ezilme ve yumuşamalar yanacaktır. Aynı zamanda göğüs bölgesine etki edecek olan bu hareket tüm vücudun gerilmeleri önleyip kasılmaları ortadan kaldıracaktır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İlker 3 Temmuz 2022 14:56

Bomboş bir haber

Sonraki Haber Yükleniyor...