Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Kasım 2019 10:24 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:00

Siyanür zehirlenmeleri nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Siyanür zehirlenme belirtileri

Siyanür zehirlenmeleri... Siyanür ile ölümlerin arttığı bu dönemde herkesin merak ettiği sorular var. Siyanür nedir? Siyanür nasıl kullanılır? Peki bu siyanür zehirlenmesi nasıl olur? Siyanür zehirlenmeleri nasıl anlaşılır? Siyanür zehirlenmelerinde neler yapılmalı? İşte tüm merak ettiğiniz soruların cevapları haberimizde...

Siyanür zehirlenmeleri nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Siyanür zehirlenme belirtileri
siyanür,siyanür zehirlenmeleri

Siyanür zehirlenmeleri... Siyanür ile ölümlerin arttığı bu dönemde herkesin merak ettiği sorular var. Siyanür nedir? Siyanür nasıl kullanılır? Peki bu siyanür zehirlenmeleri nasıl olur? Siyanür zehirlenmeleri nasıl anlaşılır? Siyanür zehirlenmelerinde neler yapılmalı? İşte tüm merak ettiğiniz soruların cevapları haberimizde...

SİYANÜR ZEHİRLENMESİ NEDİR, NASIL OLUR?

Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.

Tedavide amaç zehirli maddenin zehirsiz başka bir metabolite çevrilmesidir. Bunun için öncelikle hastaya sodyum nitrit verilir. Bu madde methemoglobin'e siyanür ile yarışmalı olarak bağlanır ve siyanür bu sayede methemoglobin'e bağlanamaz. Daha sonra verilen sodyum tiyosülfat ise siyanür ile reaksiyona girerek tiyosiyanat oluşturur. Bu madde vücut için toksik değildir ve böbreklerden atılır.

Siyanür zehirlenmeleri nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Siyanür zehirlenme belirtileri

SİYANÜR ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Siyanür çok hızlı hareket eder. Yani siyanür dakikalar içinde öldürme potansiyeline sahiptir. Toksik siyanüre maruz kalma belirtileri, maruz kaldıktan birkaç saniye ila birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir.

Belirtileri şöyle sıralanabilir:

- genel bir kırılganlık ve fiziki zayıflık hissi
- mide bulantısı
- baş ağrısı
- nefes almada zorluk
- bilinç kaybı
- kalp durması

Kişinin siyanür zehirlenmesinden ne kadar ciddi şekilde etkilenildiği, aşağıdakilere bağlıdır:

- doz
- siyanür türü
- ne kadar süre maruz kalındığı

Siyanür maruziyeti yaşamanın iki farklı yolu vardır. Akut siyanür zehirlenmesinin acil, genellikle hayatı tehdit edici etkileri vardır. Kronik siyanür zehirlenmesi zaman içinde daha az miktarda maruz kalmadan kaynaklanır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...