Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2021 11:24

Siyatik ağrısı nedir? Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Genel de tek taraflı ağrı şeklinde genç erişkinlerde, ağır işlerde çalışanlarda ve egzersiz yapmayan kişilerde görülen siyatik; bacakta ağrı, güç ve his kaybıyla kendini gösterir. Bu haberimizde: "Siyatik nedir?, “Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?, Siyatik kendi kendine geçer mi?, Siyatik sporla geçer mi?, Siyatik siniri hangi bacakta olur?, Siyatik ağrısı nasıl olur?, Siyatik kendi kendine geçer mi?, Siyatik ağrısı ne kadar sürer?” merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz…

Siyatik ağrısı nedir? Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?
Siyatik ağrısı,Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?,Siyatik ağrısı ne kadar sürer?,Siyatik kendi kendine geçer mi?,Siyatik ağrısına hangi ilaç iyi gelir?,Siyatik sporla geçer mi

Siyatik adı verilen sinirlerde ilerleyen yıllar içinde yıpranma veya zarar görme nedeni ile karşılaşılan bu rahatsızlık ilk olarak 1400′lü yıllarda tespit edilmiştir. Siyatik ağrısı nedenlerini yaklaşık yedi asırdır araştıran uzmanlar çok fazla sebeple karşılaşmışlardır. Bu rahatsızlıkla karşılaşmanızın nedenleri arasında sinirlerin baskılanması, yıpranması, zarar görmesinin yanında omurga hastalıklarının etkilerinin de olduğu tespit edilmiş bulunmaktadır. Doğuştan gelen kemik hastalıkları da siyatiğin ilerleyen yıllarda karşınıza çıkmasına neden olacağı gibi kireçlenmeler, disk fıtıkları, omurga veremi, skolyozlar ve geçirilen farklı travmalar da bu rahatsızlıkla tanışmanıza neden olabilir. Şeker hastalığı, gut, sıtma rahatsızlığı yaşayanların kullandığı siyatik sinir çerçevesine şırınga edilen ilaçlarda bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir. Bu rahatsızlıkla karşılaşan hastaların yoğun bir ağrı yaşamaları mümkün olacağı gibi siyatikte belli bir noktada ağrı yerine bölgesel sıkıntılar baş gösterebilmektedir.

Siyatik ağrısı nedir? Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Siyatik belirtileri ağırlıklı olarak kalçada uyuşma, kramp, sertleşme, üst bacakta veya tüm bacakta görülebilen yoğun ağrı, aynı pozisyonda durunca sancı, kalçada uyuşma ile görülebilmektedir. Bu rahatsızlık diğer kas ağrıları ile sıklıkla karıştırılabilmekle birlikte size tavsiyemiz kesin teşhisin konulabilmesi için doktor muayenesine gitmeniz olacaktır. Siyatik ağrısı çeken kişilerin anlık yan pozisyonda kıvrılarak yatmaları genelde ağrının azalmasına neden olacağı gibi bu kesin çözüm olmayacaktır.

Siyatik ağrısı nedir? Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Siyatik tedavisinde rahatsızlığın gelişiminin en başından doktora açıklanması çok önemli olup uygulamaması gereken yönteme bu şekilde karar verilebilir. Siyatik tedavisinde ilk olarak yapılması gereken yatak istirahati olmakla birlikte doktorunuzun vereceği karara göre fizik tedavi, ilaç kullanımı veya hareketlerin kısıtlanması da izlenecek yöntemler arasında yer almaktadır. Çalışan kişilerin iş yaşamlarını direk etkileyen sorunlarla karşılaşmalarına neden olan siyatiğin tedavi aşamasında güçlendirme ve germe egzersizleri çok faydalı olacaktır. Bu rahatsızlıktan kurtulmanızda masaj, elektriksel uyarım, hidroterapi, akapunktur, ultrason da uzmanlar tarafından önerilebilir. Bu rahatsızlığa karşı ilaç tedavisinde B1 ve B2 vitamini enjeksiyonu, anti-inflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler ağrıların azalmasında ve tedavide kullanılabilir.

Şimdi siyatik hakkında merak edilen sorulara ve kısa kısa cevaplarına bakalım.  

Siyatik ağrısı nedir? Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Siyatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Siyatik, tedavisi olan bir hastalıktır; düzenli egzersiz, fizik tedavi, akupunktur, B1 ve B2 vitamin enjeksiyonu, kas gevşeticiler siyatik tedavisi için önerilen yöntemler arasındadır.

Siyatik ağrısına hangi ilaç iyi gelir?

Nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçlar siyatik tedavisinde en sık reçete edilen ilaçlardır. 

Siyatik kendi kendine geçer mi?

Yeni başlayan siyatik ağrısı bir süre sonra kendiliğinden yok olabilir. Ancak uzun süre devam eden ve kronik hale gelen ağrı çeken hastalara, kas gücü ve refleksler için fiziki muayene yapılır.

Siyatik sporla geçer mi?

Hafif dereceli siyatik ağrıları düzenli uygulanan egzersiz yardımıyla zamanla kendiliğinden geçebilir ancak ağrı birkaç haftadan uzun sürerse, muayene olunmalı ve gereken tedbirler mutlaka alınmalıdır. 

Siyatik ağrısı ne kadar sürer?

Siyatik ağrısı akut veya kronik olabilir. Akut ağrı 1-2 hafta içinde düzelir. Ağrı azaldıktan sonra da bir süre uyuşukluk hissedilebilir.

Siyatik sırta vurur mu?

Sırt, üst, orta veya alt sırta özgüdür. Siyatik, kalça, uyluk ve hatta bacağından yayılan daha dağınık bir ağrıdır.

Siyatik ağrısı kasığa vurur mu?

Siyatik ağrısı ile bel fıtığı sebebiyle bacaklara vuran ağrı ile çoğunlukla karıştırılır. Belimizden kimi zaman kalçaya, kimi zaman bacağa ve kasığa vuran ağrılar bizi çoğunlukla yanıltır. Çünkü bu ağrıların hemen %90'ını siyatik ağrıları oluşturur.

Siyatik sağda mı solda mı?

Siyatik sinir, insan vücudundaki en uzun ve en geniş sinirdir. Alt sırttan, kalçalardan aşağı ve bacakların altından aşağıya doğru dizin hemen altında biter.

Siyatik siniri hangi bacakta olur?

Vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinir, bel kemiğinin alt kısmından başlar ve bacağa kadar uzanır. Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır.

Siyatik geçer mi?

Hafif derecedeki siyatik ağrılar genellikle zamanla kendiliğinden geçer. Evde uygulanabilecek öz-bakım yöntemleri ile semptomları hafiflemez ya da ağrılar bir haftadan uzun sürerse, kötüleşir veya şiddetlenirse bir doktora görünün.

Siyatik hangi bitki iyi gelir?

Çarkıfelek bitkisinden hazırlanan bir bitki çayı sayesinde, siyatik ağrısını unutabilirsiniz. Kasları rahatlatma ve gevşetme özelliği olan çarkıfelek çayı, siyatik ağrısını yaşatan kasların gevşemesini sağlar. 2 gün arayla içeceğiniz çarkıfelek çayı, sizi ağrıdan kurtarabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...