Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Haziran 2019 12:47

Soğuk Terleme Nedir? / Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Genellikle düşük kan basıncı, enfeksiyon sonucu oluşan toksik şok sendromu, sıcak çarpması gibi sebepler soğuk terleme nedenleri arasında yeralmaktadır. Bu makalede “Soğuk terleme nedir? Soğuk terlemenin nedenleri nelerdir? Soğuk terlemenin tedavisi var mı?” gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Keyifli okumalar.

Soğuk Terleme Nedir? / Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Soğuk terleme,soğuk terleme nedenleri,soğuk terleme tedavileri

Kalp krizinin de bir habercisi olan soğuk terleme genellikle; avuç içlerinde, ayaklarda ve koltuk altlarında meydana gelir. Tabii ki her soğuk terlediğinizde bu kalp krizinin habercisi olduğu anlamına gelmez. Soğuk terleme esnasında, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı, üşüme gibi birçok sebeplerle birlikte meydana geliyorsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmenizde fayda var.

Yapılan bazı fiziksel aktivitelerden sonra her insanda soğuk terleme görülebilir. Soğuk terleme şayet geceleri ortaya çıkıyorsa daha kötü hissettirebilir.

Soğuk Terleme Nedenleri Nelerdir?

Soğuk terleme nedenlerinin birçok sebebi olabilir fakat genel olarak:

  • Kalp krizi
  • Düşük kan şekeri seviyesi
  • Migren
  • Menopoz
  • Antibiyotikler

başlıca sebepler olarak gösterilebilir.

Soğuk Terleme Nedir? / Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Soğuk Terleme İçin Neler Yapılabilir?

Soğuk terleme için yapılacak ilk şey;

  • stres ve anksiyeteyi azaltmak,
  • yaşınıza göre uykunuzu almanız ve yatak odasının ısısının doğru ayarlanması,
  • yatak ve yastık nevresimleri değiştirilebilir, evde daha rahat şeyler giyinilebilir, odanızda değişiklikler yapabilirsiniz
  • doktorunuzdan izin almadan ya da ona danışmadan rast gele ilaç kesinlikle kullanmayın,
  • yapmış olduğunuz diyet soğuk terlemenizi tetikliyorsa yediğiniz gıdaları gözden geçirin,
  • çok sık soğuk terleme yaşıyor bununla birlikte farklı semptomlar var ise hemen hiç vakit kaybetmeden doktorunuza görünün,
  • yine aynı şekilde göğüste sıkışıklık, aşırı yorgunluk hissi, baş dönmesi ve mide bulantısı, solum güçlüğü çekiyorsanız hemen uzman bir doktora gidip görünmeniz gerekmektedir.

Birçok hastalığın anası olan stres soğuk terlemenin nedenleri arasında gösterilebilir. Vücudun stres karşısında gösterdiği tepki ile soğuk terleme olup olunmadığı hemen anlaşılabilir.

Bu durumlar doğal tepkiler olarak karşımıza şu şekilde çıkar:

Acı, Sancı ve Dayanılmaz Ağrı
Vücutta meydana gelmiş bir kesik, ezik, çatlak ya da migren gibi aşırı ağrılı sancılı durumlar, soğuk terlemeye neden olabilir.

Stres, Kaygı ya da Korku
Her insanın ruh dünyası ve fiziki yapısı farklı farklıdır. Bazı insanlar, korku ve kaygı yaşadıklarında vücutları bu durumda bir tepki vermezken, bazı insanlarda korku ve kaygı stres ile birlikte soğuk terlemeye neden olabilir.

Soğuk Terleme Nedir? / Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Anemi Hastalığı Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Anemi rahatsızlığı kanda hemoglobinin (solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein) yeteri kadar bulunmamasından meydana gelir. Bu durumda oksijen azlığı nefes darlığını tetikler, beyin ise daha fazla oksijene gereksinim duyacağı için vücut strese girerek soğuk terlemeye neden olabilir.

Düşük Kan Şekeri Soğuk Terleme Yapar Mı?
Genelde hipoglisemi ve diyabet hastalarında ortaya çıkan bir durumdur. Düzenli ve iyi beslenememe sonucu kanda bulunan glukoz seviyesinin düşmesi sonucu baş dönmesi, titreme, bulanık görüş ve soğuk terlemeye meydana gelir.

Düşük Tansiyon Soğuk Terleme Yapar Mı?
İnsan normal kan basıncı 120/80 mm Hg aralığındadır. 90/60’a hatta bundan daha da aşağıya düştüğü zaman düşük tansiyon oluşur. Düşük tansiyon genel de yetersiz beslenme, susuzluk, kan kaybı baş dönmesi, cildin nemlenmesini ve soğuk terleme oluşmasına neden olur.

Şok Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Hayati organlara ve beyne kan akışı çok düşük olduğu durumlarda vücut şok yaşar. Genellikle bir kaza sonucu hayati tehlikeye yol açan durumlarda, kesici ve delici aletlerin vücuda zarar vermesi sonucu soğuk terleme şokun etkisiyle meydana gelir.

Menopoz Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
40 yaş üstü kadınlarda meydana gelen adet döngüsünün son bulması durumlarında; uykusuzluk, ağrı, sızı, sancı, baş dönmesi ve soğuk terleme meydana gelir.

Migren Soğuk Terlemeye Neden Olur Mu?
Migren, kronik baş ağrısı yapan bir hastalıktır. Aşırı baş ağrısı, stres ve diyet gibi nedenlerden sebebiyle meydana gelebilir. Bununla birlikte mide bulantısı, baş dönmesi ve soğuk terleme yapar.

İlaçlar - Antibiyotikler
Soğuk terleme alınan antibiyotik ve bazı ilaçlar sonucu da ortaya çıkabilir. Antibiyotikler ve tansiyon ilaçları soğuk terleme yapabilir. Bazı reçetesiz ilaçlar ve bitkisel gıda takviyeleri de soğuk terlemeye sebep olur.

Kalp Krizi
Kalbe giden damarların tıkanması sonucu kalp krizi yaşanır. Göğüs ağrısı, aşırı terleme, kol ağrısı oluşan kalp krizi ile kan akışı azalınca soğuk terlemeye neden olabilir.

Diğer Sağlık Durumları
Soğuk terlemeye titreme, baş dönmesi, güçsüzlük, dolaşım sistemi bozuklukları, grip, virüs enfeksiyonu ve bağışıklık sistemi hastalıkları neden olabilir.

Soğuk Terleme Nedir? / Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Evde Soğuk Terleme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde veya iş yerlerinde soğuk terlemeyi durdurmaya yönelik bazı önlemler alınabilir.

  • Stresten uzak durun, kendinizi rahatlatacak etkinliklerin içinde olun.

  • Koşma, nefes egzersizleri, ılık duş gibi aktivitelerin içinde olun.
  • Panik ve kaygıya neden olacak olayların içinde sakinliğinizi korumaya çalışın.
  • Yatak odanızın ısısını ayarlayın, rahat kıyafetler giyin. Uyuduğunuz yatağın rahat olmasına, yastığın nefes alıp vermenizi etkileyecek kadar yüksek ve düşük olmamasına dikkat edin, çarşafları sık sık değiştirin.
  • Odada uykunuzu kaçıracak ışık, saat, bilgisayar gibi aletleri bulundurmayın.
  • Beslenmenize dikkat edin. Tıka basa yemek yemekten uzak durun. Düşük kan şekeriniz varsa, öğün atlamadan gün içerisinde besin tüketin. Yatmadan önce şeker içeren besinlerden kaçının.
  • Üretken olun, kitap okuyun, bulmaca çözün, sizi kaygıdan uzaklaştıracak, kafanızı dağıtacak etkinler yapın.

İlaçla Müdahale
Soğuk terleme durumlarında doktorunuza danışmadan herhangi doğal ya da kimyasal bir ilaç asla kullanmayın. Bunun yerine, kendinizi rehabilite edecek terapi yöntemleri, kaygı giderici etkinlikler hastalığı kontrol etmenizde işinize yarayabilir. Unutmayın soğuk terlemeye sebep olan veya olabilecek tüm sorunları uzman bir doktordan başkası tedavi edemez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Serdar Sert 4 Mart 2023 05:54

Teşekkürler. Diğer gazeteler gibi lafı geveleyip uzatmadan verilecek bilgiyi vermişler. Allah razı olsun.

Sonraki Haber Yükleniyor...