Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Mart 2019 09:16

Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur? Kalça Ağrısını Gidermenin Püf Noktaları

Kalça ağrısı son dönemlerin popüler hastalıklarından biri. Özellikle yaşlılarda ve aşırı kilolu insanlarda görülen sol ve sağ kalça ağrısının giderilmesi için birçok kişi yanlış egzersizlerin ve yanlış tedavi yöntemlerinin kurbanı oluyor. Bu makalemizde sağ ve sol kalça ağrısının neden oluştuğunu, kalça ağrısının nasıl oluştuğunu, kalça ağrısının basit tedavi yöntemlerini ve kalça ağrısının nasıl tedavi edildiği hakkında basit fakat önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız.

Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur?  Kalça Ağrısını Gidermenin Püf Noktaları
Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur? Kalça Ağrısını Gidermenin Püf Noktaları,sol kalça ağrısı,sağ kalça ağırısı,sol kalça ağrısı tedavisi

Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur?

Birçok insanın karşı karşıya kaldığı hastalıkların başında sol ve sağ kalça ağrısı gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre son 60 yılda doktora gitmenin en yaygın nedenlerinden birisi de kalça ağrısı şikâyetidir.

Kalça insan vücudundaki en büyük ekleme sahip bölgedir ve her hareketimizde bu bölgeyi kullanmak zorunda kalırız. Sol ve sağ kalça ağrısının en önemli nedenlerinden biri de kemikler arasındaki eklemleri korumak için tampon etkisi yapan ve sürtünmeyi engelleyen kıkırdak tabakanın incinmesinden kaynaklanır.

Genellikle kalça ağrısının bir sonraki aşaması ya yıpranmaya ya da aşınmaya bağlı kırılmalardır. Bunun en önemli nedenleri arasında aşırı kilo, aşırı oturma eylemi ve yaşlılık gösterilmektedir.

Diğer taraftan duruş bozukluğu, yürüme ve oturma şekli, hem majör hem de minör kalça ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.

Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur?  Kalça Ağrısını Gidermenin Püf Noktaları

Oturuş ve Duruş Bozukluğu Kalça Ağrısı Yapar Mı?

Kas ve eklemleri en çok oturuş ve duruş bozukluğu etkiler. Oturduğunuz sandalyenin şekli, giyilen topuklu ayakkabılar ve bazı ters fiziksel ani hareketler kalça ağrısına neden olabilir.

Sağ ve Sol Kalça Bursiti

Kemikleri, tendonları, ve kasları destekleyen içi sıvı ile dolu keselerin şişmesini içeren iltihaplı duruma Bursit denir. Diz, omuzlar ve kalçalar gibi büyük eklemler etrafında yer alan küçük keselere ise bursa denir.

Eklemlerin hareketi sırasında sürtünmeyi azaltmakla görevli olan Bursa keseleri sürekli travmaya maruz kaldıklarında kalça ağrısının tekrarlanmasına sebep olurlar.

Osteoartrit Nedir? Kalça Ağrısının Sebebi Olabilir Mi?

Kemiklerin ve eklemlerin iltihaplanması sonucu Osteoartrit meydana gelir. Kalça kıkırdaklarının aşama aşama bozulması sonucu karşımıza çıkar. Genel de el, diz ve kalçayı etkilemektedir. Her ne kadar çeşitli ilaçlarla bu ağrı dindiriliyor olsa da kesin olarak bir tedavisi yoktur.

Osteoartrit ise genel de kalçanın ön eklemlerinde görülür.

Sol ve Sağ Kalça Ağrısı Neden Olur?  Kalça Ağrısını Gidermenin Püf Noktaları

Kalça Çatlakları Tedavi Edilebilir Mi?

Öncelikle bilinmesi gereken şey kalça çatlakları vakalarına hemen tıbbı müdahale gerektiğidir. Çünkü hareketliliği kalıcı olarak etkileyeceği gibi, ömür boyu sağlığınızı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Bu tarz sağlık sorunları genel de yaşlandıkça ortaya çıkar. Bunun nedeni vücudun besin maddelerini emme güçlüğü çekmesi ve istelek sisteminin gücünü gün geçtikçe kaybetmesidir.

Genç yaşlarda da başımıza gelebilecek olan kalça çatlağının birçok sebebi olabilir.

Diz Röntgeni Tendinit Nedir? Kalça Ağrısına Sebep Olur Mu?

Kasları kemiğe bağlayan tendonların iltihaplanması sonucu Tendinit oluşur.
En çok dirsek, diz ve kalçada görülür. Genellikle sporcu hastalığı da denilir. Tendinitten genellikle sporcular ve yüksek düzeyde fiziksel egzersiz yapanlar etkilenir.  Tendinit sağ ve sol kalçada oluştuğunda ilyak kasının tendiniti olarak adlandırılır. Rahatsız edici ve ani patlama hissine sebep olur. Bazı hareketleri yaparken de şiddetli ağrıya neden olur.

Siyatik Nedir? Kalça Ağrısına Sebep Olur Mu?

Siyatik siniri vücudumuzdaki en büyük sinirdir. Siyatik sinirindeki rahatsızlıklar genelde iltihaplardan kaynaklanır. Siyatik siniri zarar gördüğünde sırtımızın alt kısmından kalçaya ve bacağın arkasına kadar uzanan şiddetli ağrıya neden olur.

Siyatik başka hastalıkların belirtisi sayılmaz. Bel fıtığı, spinal stenoz ve dejeneratif disk hastalığı ile aynı kategoride tutulur.

Siyatik rahatsızlığı genel de kalça ağrısı başta olmak üzere, ayak ve bacaklarda karıncalanmaya neden olur. Bu bölgelerdeki ağrılar veya rahatsızlıklar devam ediyorsa tıbbi müdahale ve fizik tedaviye başvurmak gerekir.

Sol ve Sağ Kalça Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, bacakların üzerinde duramama ve çeşitli hareketleri yapamama bu hastalığın en belirgin özellikleri!

Kalça ağrısı nasıl tedavi edilir?

Sol ve Sağ kalça ağrısı insanı bazen canından bezdirebiliyor. Çünkü hemen hemen yaşamın her evresinde ve hareketinde kullandığımız kalça bölgesi en çok da yaşlı insanlarda görülüyor. Kalça ağrısının bazı semptomları karın ve bel altına kadar uzanabilir. Bu durumda bir insanın gündelik işlerini yapabilmesi mümkün değildir.

Kalça ağrılarının tek bir tedavi şekli yoktur ve teşhise göre tedavi de değişir.
   Ağrıyı azaltmak için ne olursa olsun dinlenmek önemlidir. Dinlenme döneminde bisiklete binmek, merdiven çıkmak, koşmak gibi aktiviteler yapılmamalıdır.
   Ağrıyan bölgeye sıcak ya da soğuk uygulama yapılacaksa teşhise bağlı olarak yapılmalıdır. Örneğin, düşme veya darbeye bağlı incinme anında ilk 24-48 saat içinde soğuk uygulamalar yapılır. İltihaplı romatizmalarda, eklemde sıcaklık ve şişlik varken soğuk uygulama iyidir. Fakat basit kas tutulmalarında, yumuşak doku incinmelerinde erken dönemi geçirdikten sonra sıcak uygulama iyi sonuç verir.
    Egzersizler en az fizik tedavi ve ilaç tedavisi kadar etkilidir. Egzersizler sadece tedavi edici değildir aynı zamanda ağrının sıklığını da azaltır.
   İlaç tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
    Kilo vermek kalçaya binen yükleri azaltarak eklemi rahatlatır.
    Baston, yürüteç gibi cihazlar, ekleme binen yükü azaltmada ve dengeyi sağlamada yardımcı olur.
    Kalça eklemi ileri derecede yıpranmış ve ağrı yakınması başka türlü giderilemeyen hastalarda, cerrahi girişim gerekir. En sık yapılan ameliyat ise kalçaya protez koyulmasıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yusuf 3 Eylül 2023 18:35

Benim belim ağrıyor bir de ayağıma ayağıma vuruyor Sebebini öğrenebilir miyim oturup kalkamıyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...