Kanal D ekranlarında yayınlanan Gelinim Mutfakta yarışmasında günün yemeği Sömelek köfteydi. İzleyicilerden büyük beğeni toplayan köftenin nasıl yapıldığı ve tarifi en sık araştırılan konular arasında yerini aldı. Yarışmayı yakından takip eden izleyiciler, sömelek köftenin nasıl yapıldığını ve püf noktalarını internet üzerinden araştırmaya başladı. Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sömelek köfte nasıl yapılır? İşte Sömelek köfte tarifi, malzemeler ve püf noktaları!
Kanal D ekranlarının sevilen yarışması Gelinim Mutfakta’da günün yemeği olan Sömelek köfte tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:
Kahramanmaraş yöresine ait olan ve mutfakların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Sömelek köftenin yapılışı oldukça kolaydır. Öncelikle bulgur, sıcak suyla ıslatılır ve yarım saat boyunca üzeri kapalı olarak bekletilir. Şişmiş olan bulgurun içine köftelik malzemelerin hepsi eklenerek macun kıvamına gelene kadar çok iyi bir şekilde yoğrulur. Ardından serçe parmak kalınlığında şekillendirilir. Şekillendirme aşamasına gelindiğinde bir kabın içine temiz su koyulur ve köfte harcının ele yapışması durumunu önlemek için ara ara eller ıslatılır. Bu köftelere daha kolay şekil verilmesini sağlayacaktır.
Daha önceden ocağa alınmış olan ve kaynamaya başlayan suyun için şekillendirilmiş köfte harçları atılarak 6-7 dakika haşlanır. Ayrı bir tencere içinde eritilmiş olan tereyağında salça kavrulur. Su ve baharatlar eklenince pişmiş olan köfteler bu sosun olduğu tencerenin içine alınır. Tencere alt üst edilerek köftelerin sosu çekmesi sağlanır. Daha sonra servis tabağına alınarak, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve servis edilir. Sömelek köfte hazır. Afiyet olsun…
Her lezzette olduğu gibi Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan Sömelek Köftenin yapılışında da bazı püf noktalar bulunmaktadır. Öncelikle kullandığınız malzemelerin tazeliğinden emin olmanız gerektiği gibi, köftelik bulgurun suyu iyi bir şekilde çekmiş olmasından emin olmalısınız. Kullandığınız dana kıymanın iki kere çekilmiş olması da köftenin kıvamı açısından oldukça önemlidir.
Köfte harcınızın macun kıvamı almasına özen göstermelisiniz. Bu vereceğiniz şeklin daha kolay bir olması için oldukça önemlidir. Tereyağında kavurmuş olduğunuz salçalı sosun, pişirmiş olduğunuz köftelere eşit miktarda dağıldığından emin olmalısınız. Sarımsaklı yoğurt isteğe göre kullanılmaktadır. Fakat oldukça lezzet vermektedir.