Tgrt Haber
10 Ekim 2020 13:46

Sultan Abdülhamid Han Kimdir II. Abdülhamid Han'ın Hayatı ve Ölümü

2020 yılı dizi sektörüne damgasını vuran Payitaht Abdülhamid dizisi birçok okuyucumuz tarafından seyrediliyor. Biz de bu yazımızda Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid Han'ın kim olduğunu, ne zaman doğduğunu, neler yaptığını, nasıl vefat ettiğini konu edinen bilgilendirme yazısı yazdık. Bu yazımızda Sultan II. Abdülhamid Han'ın kimdir?, Sultan Abdulhamid'in hayatı ve ölümü, Sultan Abdulhamid'in gerçekleştirdiği projeler nelerdir" gibi merak edilen tüm sorulara cevaplar vermeye çalıştık. İşte, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid Han'ın hayatı ve tahtta kaldığı yıllarla ilgili ayrıntılar...

Sultan Abdülhamid Han Kimdir II. Abdülhamid Han'ın Hayatı ve Ölümü
Sultan Abdulhamid,II. Abdulhamid,Sultan abdulhamid kimdir,Sultan Abdulhamid&tt2;in hayatı,Sultan Abdulhamid Nasıl Vefat Etti,Sultan Abdulhamid Tahta Ne zaman Çıktı?,II. Abdülhamid Han&tt2;ın hayatı,II. Abdülhamid Han tahta kaç yıl kaldı?,Osmanlı İ

21 Eylül 1842 yılında dünyaya gelen Sultan Abdülhamid Han, kültüre ve eğitime yaptığı katkıları ile tanınıyor. Yıkılmak üzere olan Osmanlı Devleti’ni uyguladığı politikalarla 33 yıl ayakta tutmayı başarmış bir padişah olan Sultan II. Abdülhamid Han ilk Osmanlı anayasası olan Kanun-ı Esasî'yi ilan eden hükümdar olarak tarih sayfalarına geçmiştir.

Sultan Abdulhamid Kimdir?

Sultan Abdulhamid Kimdir? 

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı olarak tahta geçen Sultan II. Abdülhamid, 113'ncü İslam halifesi ve Sultan Abdülmecid'in oğludur. 22 Eylül 1842 yılında hayata gözlerini açan Sultan II. Abdülhamid han, 10 Şubat 1918 yılında vefat etmiştir.

Henüz 10 yaşındayken, annesinin ölümüyle beraber II. Abdülhamid’in bakımını Sultan Abdülmecid'in diğer eşi Piristû Kadın Efendi üstlenmiştir. Hiç çocuğu olmayan Piristû Kadın Efendi II. Abdülhamid’i kendi çocuğu gibi büyütmüştür. II. Abdülhamid’in babasının ölümünden sonra tahta geçen amcası Sultan Abdülaziz, kendisiyle diğer çocuklarında olduğu gibi yakından ilgilenmiştir.

Yıl 31 Ağustos 1876'yı gösterdiğinde padişah ilan edilen Sultan II. Abdülhamid Han, bunun öncesinde amcasının tahtan indirilişine ve ağabeyi V. Murat'ın Çırağan Sarayı’na hapsedilmesine de tanık olmuştur. 23 Aralık 1876 yılında ise ilk Osmanlı anayasası Kanun-ı Esasî'yi ilan eden II. Abdülhamid Han, yıkılmak üzere olan Osmanlı Devleti'ni uzun yıllar ayakta tutmayı başarmış siyasi deha Osmanlı Sultan'ı olarak bilinmektedir. 

Sultan II. Abdülhamid’in kendisini öldürmek isteyenleri bağışlaması, dünya siyaset tarihinde ender rastlanan bir olaydır. Diğer taraftan, kültüre önem vermiş ve eğitim konusunda hizmet verecek birçok okul yaptırmıştır.

Güzel Sanatlar Akademisi, Ticaret ve Ziraat Okulları kuran Sultan II. Abdülhamid, ilk ve orta dereceli okullar, dilsiz ve kör okulları, kız meslek okulları yaptırmış, her vilayette liseler, kazalar da ise ortaokullar kurdurtarak,eğitim hayatını köylere kadar ulaştırmıştır.

İstanbul’da Şişli Etfal Hastahanesi’ni ve Dârülaceze’yi kendi şahsi parasıyla yaptıran Sultan Abdulhamid, Hamidiye adı verilen içme suyunu borularla İstanbul’a getirtmiştir. Karayollarını Anadolu içlerine kadar uzatan Sultan Abdülhamid, Bağdat’a ve Medine’ye ise demiryolları döşetmiş büyük şehirlere ise atlı tramvay hatları yaptırmıştır.

Sultan Abdulhamid Han Nasıl Vefat Etti?

II. Abdulhamid Han'ın 31 Mart ayaklanmasıyla tahttan indirilmesi gerçekleştirilirken, 3 sene boyunca Selanik'teki Alatini Köşkü'nde ev hapsinde tutulmuştu. Yıl 1912'yi gösterdiğinde ise Beylerbeyi Sarayı'na getirilmişti. Altı sene sonra yani 10 Şubat 1918 yılında ise İstanbul’da vefat eden II. Abdülhamid, Divanyolu’nda bulunan Sultan II. Mahmut Türbesi'nde defnedilmiştir.

Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid Zamanında Gerçekleşen Projeler 

Sultan II. Abdülhamid Han'ın tahtta olduğu dönemde gerçekleştirmiş olduğu birçok proje var.

İşte o projeleri liste halinde şu şekilde sıralayabiliriz. 

- İlk kız okulları II. Abdülhamid döneminde açılmıştır.

- Tahta çıktığı sene 250 olan rüştiye sayısı 1909'da 900'e, 6 olan idadi sayısı 109'a çıkarmıştır.

- 1877 senesinde İstanbul’da bulunan modern ilkokul 1905 senesine gelindiğinde 9 bine ulaşmıştır.

- II. Abdülhamid, Abdüllatif Suphi Paşa'nın ilk defa bir kız sanat okulu açma projesine açıkça destek vermiştir.

- Sirkeci ve Haydarpaşa garları II. Abdülhamid döneminde yapılmıştır.

- Hicaz Demiryolu II. Abdülhamid döneminde yapılmıştır. Bu projeyle alakalı yapılan her şey yerli girişim ile olmuştur.

- 1877 yılında Posta Telgraf Teşkilatı bir bakanlık haline getirildi ve 1900 senesinde PTT’de ilk defa bir ‘havale kalemi’ devreye girmiştir.

- 1901 senesinde Şehir Postaları kurulmuştur.

- 1876 senesinde Avrupa’da kullanılmaya başlanan telefon, 1881 senesinde Türkiye’ye getirilmiş ve sınırlı sayıda olsa da kullanıma sunulmuştur.

- 1899 senesinde günümüzde hala faaliyette olan Şişli Etfal Hastanesi II. Abdülhamid tarafından kurulmuştur.

- II. Abdülhamid 25 Mart 1906 tarihli fermanı ile Okmeydanı'nda bulunan Darülaceze'nin kurulmasını sağlamıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...