Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Eylül 2022 15:09 - Güncelleme : 27 Eylül 2022 15:08

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı, burun içindeki sıvıların boşalmasına denir. Bu akışkan, sıvı şeklinde ve mukus kıvamında olabilir. Bu haberimizde: "Burun akıntısı neden olur? Burun akıntısı nasıl geçer?, Burun kaşıntısı ve hapşırma nasıl geçer?" gibi sürekli burun akıntısını doğal yöntemlerle nasıl yok edilebileceğini anlatacağız. Keyifli okumalar.

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?
sürekli burun akıntısı,sürekli burun akıntısı nasıl geçer,burun akıntısı tedavisi

Burun dokularını tahriş eden ya da buradaki iltihabi süreci uyaran herhangi bir şeyden burun akıntısı kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip, polen tarzı alerji yapan ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına neden olabilir.

Burun akıntısının daha az yaygın nedenleri arasında polipler, yabancı cisim, tümör veya migren benzeri baş ağrıları olabilir. Sürekli burun akıntısının nedenleri arasında:

  • Kronik ve akut sinüzit, 
  • Çeşitli alerjiler, soğuk algınlığı ve gribal durum
  • Burun spreylerinin aşırı kullanımı
  • Sapmış burun septumu
  • Kuru hava
  • Hormonal değişiklikler
  • Burna yabancı cisim kaçması
  • Tansiyon, disfonksiyon, depresyon, epileptik nöbet ve diğer bazı durumları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar
  • Burun polipleri
  • Alerjik olmayan rinit
  • Mesleki astım
  • Gebelik - hamilelik
  • Respiratuar sinsityal virüsü (RSV) 
  • Beyin omurilik sıvı kaçağı
  • Sigara ve çeşitli dumana maruz kalmak 

gibi sebepler neden olabilir.

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Genel de gribal bir enfeksiyon yoksa sürekli burun akıntısının yaşanması rahatsız edici ve utanç verici olabilir. Burun akıntısı, aslında burun içindeki doku ve kan damarlarına tepki gösterdiğinde kişiyi korumak için sıvı veya mukoza ürettiğinde burun akıntısı meydana gelir.

Bazı kimselerin, görünürde bir sebep olmaksızın sürekli olarak burun akıntısı vardır. Bu durum alerjik olmayan veya vazomotor rinit olarak adlandırılır. Belirtiler alerjilere benzese de, bağışıklık sistemi tarafından tetiklenmez.

Bazı kokular, ilaçlar, hava durumu değişiklikleri veya baharatlı yiyecekler gibi tetikleyici ajanlar nedeniyle kronik burun çekme, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikâyetleri vardır. Hapşırma veya göz tahrişi gibi diğer soğuk algınlığı veya alerji belirtilerinin yokluğu ile ayırt edilir. Vazomotor rinit belirtileri, kişi belirli koku veya parfümlerin yakınındayken, sıcaklık değiştiğinde, belirli duyguları hissettiğinde veya parlak ışıklara maruz kaldığında kötüleşebilir. Rahatsızlığın bilinen kesin bir tedavi yoktur. Bununla birlikte tetikleyicileri önleyerek, uygun ilaçları alarak ve tuzlu su çözeltileri ile burnu sık sık temizleyerek belirtiler yönetilebilir.

Burun akıntısını ne durdurur? 

Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Buhar banyosu yapmak

Sıcak buhar teneffüs etmek, burun akıntısını azaltmaya yardımcı olur. 

Sıcak bitki çayları içmek 

Sıcak bitki çayları burun akıntısı için çoğu zaman  soğuk içeceklerden daha yararlıdır. 

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Zerdeçal

Zerdeçal, burun akıntısı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorunu için faydalı etkilere sahiptir. Zerdeçal, güçlü bir antioksidan, anti inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Bu sebeple burun akıntısının yanı sıra soğuk algınlığı tedavisinde de etkili olur. 

Zencefil

Zencefil antioksidan, antiviral, antitoksik ve antifungal özellikleri içinde barındırdığı için sürekli burun akıntısına çok iyi gelir. Tuz serpilmiş çiğ zencefili günde 2 - 3 kez çiğnemek burun akıntısını hafifletir. Zencefili çay şeklinde tüketmek de burun akıntısına iyi gelir. 

Sarımsak

Antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olan sarımsak, burun akıntısı için birkaç bardak suda üç ya da dört diş kıyılmış sarımsak birkaç dakika kaynatılıp üzerine şeker eklenir ve karışım günde iki kez içilir.

Sürekli Burun Akıntısı Neden Olur?

Burun akıntısı nasıl geçer?

Akupresür

Sinüs ağrısı, tıkanıklığı ve ilişkili burun akıntısı hafif akupresür ile tedavi edilebilir. Burnunuzun etrafındaki alanda akupresür kullanmak, burun akıntısı, tıkanıklığı ve baş ağrısını hafifletebilir. Bu amaçla hafif bir basınç kullanarak burnun her bir köşesine 10 kez baskı yapılır. Aynı şey gözlerin hemen üstündeki alanda da yapılır. Sinüslerin rahatlaması için bu uygulama günde 2-3 kez tekrarlanır.

Sıcak uygulama

Yüz ve buruna günde birkaç kez ılık, nemli bir bez tatbik etmek akıntının geçmesine yardımcı olabilir.

İlaçlar

Doktor tarafından altta yatan nedene yönelik reçete edilen antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddeler içeren çeşitli ilaç ve spreyler burun akıntısının geçmesine yardım eder.

Tetikleyicilerden kaçınma

Alerjik ya da vazomotor rinite bağlı akıntıyı durdurmak için tetikleyici ajanlar tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...