Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Haziran 2020 13:02

Tanzanit Taşı Nedir / Tanzanit Taşı'nın Özellikleri ve Faydaları

Doğada nadir bulunan Tanzanit taşının bileşenlerinde; kalsiyum, silisyum, alüminyum, hidrojen, oksijen, magnezyum, manganez, krom, titanyum, sodyum, vandayum, stronsiyum, demir ve su bulunmaktadır. Sadece içeriğindeki bileşenlerinden dolayı da değil rengi de gözalıcı bir güzelliğe sahip olan bu taşlar, son dönemlerde merak konusu oldu. Bu makalede "Tanzanit taşı nedir? Tanzanit taşının özellikleri nelerdir? Tanzanit taşının faydaları nelerdir? Tanzanya’da ortaya çıkan Tanzanit taşının değeri nedir?" gibi merak edilen sorulara cevaplar vermeye gayret göstereceğiz. Keyifli okumalar diliyoruz.

Tanzanit Taşı Nedir / Tanzanit Taşı'nın Özellikleri ve Faydaları
tanzanit taşı nedir?,tanzanit taşının özellikleri,tanzanit taşının faydaları,Tanzanit taşı nerede bulunur,tanzanit taşının değeri

Tanzanya’lı yerel bir madenci olan Saniniu Laizer dünyanın en değerli madenlerinden biri olarak kabul edilen tanzanit taşından iki adet buldu.

Tanzanit taşı nedir

Ülkede şimdiye kadar çıkarılan en büyük taşlar arasında yer alan bu taşların toplam ağırlığı 15 kilo civarında. Bulduğu bu taşlarla bir servet kazanan Tanzanyalı madenci Saniniu Laizer, 3,4 milyon dolar yani yaklaşık olarak: 23 milyon 300 bin Türk Lirası para kazandı.

Tanzanit taşı nedir

Tanzanit Taşı Nedir?

Çok değerli bir taş olarak karşımıza ilk kez 1967 yılında Tanzanya'da keşfedilen bu taş Zoisit taşının en az bulunan alt türleri arasında yer alır. Bu taş sadece bu bölgeye özgüdür ve başka bir bölgede bulunması sözkonusu değildir. Fakat, saydam Zoisitin belirli bir sıcaklıkta ısıtılmasıyla da tanzanit taşı pekala oluşturulabilmektedir.

tanzanit taşı nedir

Doğadaki saf haliyle bu taş hem saydam hem de yarısaydamdır. Taşın bileşenleri arasında ise; Kalsiyum, Alüminyum, Silisyum, Oksijen ve Hidrojen ile çok az miktarlarda olmak üzere Demir, Manganez, Magnezyum, Krom, Titanyum, Sodyum, Vanadyum, Stronsiyum ve Su elementleri bulunur.

Taşın üç farklı esas renk tonu buluyor. Güneş ışığında bakıldığında mavi ve mor arasında yanar döner bir renk karışımı ortaya çıkıyor. Dünyanın en nadir değerli taşları arasında gösterilen tanzanit ülkenin sadece kuzey bölgesinde çıkartılıyor ve bu madenlerin önümüzdeki 20 yıl içerisinde tamamen tükeneceği düşünülüyor.

Tanzanit taşı nedir

Tanzanit taşının gözalıcı: yeşil, kırmızı, mor ve mavi tonlarından süs eşyası ve takı yapımında kullanılıyor. Taşın fiyatı, yine o taşın hem renginin özelliğine hem de berraklığına bakılarak fiyat verilebiliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...