Tgrt Haber
02 Kasım 2021 15:10

Taş kadayıfı nasıl yapılır? 2 Kasım MasterChef taş kadayıfı tarifi!

Türkiye’de ilgiyle takip edilen MasterChef yemek tarifleriyle sık sık gündeme geliyor. 2 Kasım MasterChef yarışmasında yapılacak taş kadayıfı tatlısı tarifi merak konusu oldu. Peki taş kadayıfı nasıl yapılır? Taş kadayıfı şerbeti nasıl hazırlanır? MasterChef taş kadayıfı hamuru püf noktaları nelerdir?

Taş kadayıfı nasıl yapılır? 2 Kasım MasterChef taş kadayıfı tarifi!
tatlı,,yemek tarifi,,masterChef,

Taş kadayıfı alışılmış tatlılardan sıkılanların tercih ettiği bir lezzettir. Çıtır çıtır lezzetiyle yiyenleri hayran bırakan taş kadayıf püf noktaları dikkate alındığında evde hazırlanması kolay bir tatlıdır.Türkiye’nin pek çok yerinde tüketilen taş kadayıfı fıstıklı ve cevizli olarak hazırlanabilir. İşte MasteChef 2021 yarışması ile tekrar gündeme gelen taş kadayıfı tarifi ve püf noktaları. 

TAŞ KADAYIFI HANGİ YÖREYE AİT? 

Antalya yöresinde çok sevilen ve tüketilen taş kadayıfı Türkiye’nin bazı bölgelerinde ''Arap kadayıfı'' ya da ''Yassı kadayıf'' olarak da bilinir. Taş kadayıfı Mersin, Malatya, Hayay Kahramanmaraş, Adana çevrelerinde bilinen bir tatlıdır. Her şehirde ufak farklılıklar bulunsa da genel manada taş kadayıfı tarifi birbirine benzer. 

TAŞ KADAYIFI MALZEMELERİ NELERDİR? 

Taş kadayıf Adana, Mersin, Hatay bölgelerinde bilinen şerbetli bir tatlıdır. Dışı çıtır içi yumuşacık taş kadayıfı doğru malzemeler kullanıldığında nefis olacaktır. 2 Kasım MasterChef fragmanında adı geçen taş kadayıfı birçok kişi tarafından araştırılıyor.  İşte taş kadayıfı malzemeleri: 

Taş kadayıfı hamur malzemeleri: 

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karbonat

İç için:

  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz veya fıstık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Taş kadayıfı nasıl yapılır? 2 Kasım MasterChef taş kadayıfı tarifi!

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kızartmak için:

  • 130 gram sıvı yağ

Üzeri için:

  • Ceviz veya fıstık 

MASTERCHEF TAŞ KADAYIFI NASIL YAPILIR? 

Tas kadayıfı hem bilinen tatlılardan farklı olması hem de lezzeti nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir tatlıdır. Dışı çıtır çıtır içi yumuşacık taş kadayıfı için tarifi uygularken dikkatli olmanız gerekir. İşte taş kadayıfı tarifi: 

  • Taş kadayıfı yapmaya soğumaya bırakmak için öncelikle şerbeti yaparak başlayın,
  • Tencerenin içerisinde suyu ve şekeri güzelce karıştırın,
  • Daha sonra kaynayan suyun içerisine limon suyunu da ekleyerek altını kapatın ve soğuması için bir kenara bırakın. 
  • Mayanın açılması için bir kasenin içerisinde maya, tuz, şeker ve ılık suyu mayayla beraber karıştırın. 10 dakika köpük köpük olana kadar bekletin.
  • Geniş bir kabın içerisinde irmik, un, süt, karbonatı güzelce çırpın. Ardından kasede çözünen mayayı da ilave edin. Üzerini kapatın mayalanması için.
  • 1 saat kadar beklettikten sonra tavaya yağı dökün ve kızmasını sağlayın.
  • Beklettiğiniz hamurdan dolu dolu 2 yemek kaşığı alarak tavada alt üst pişirin. Bu adımda yuvarlak olmasına özen gösterin. Tüm hamur için aynı işlemi yapın.
  • Ardından içine koyacağınız iç harcı kasede karıştırın. Kadayıfları ise az yağda kızartın.
  • Kızaran kadayıfın üst kısmına cevizli tarçınlı harçtan yerleştirin ve hamuru ikiye katlayın. Cevizli harç dışarı taşmayacak şekilde kenarlarını iyice bastırın.
  • Hazırladığınız tatlıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 180 derece 5 dakika beklettikten sonra üzerine şerbeti ilave edin.
  • İyice şerbeti çektikten sonra süslemek için çekilmiş ceviz serperek sunuma hazır hale getirebilirsiniz.

TAŞ KADAYIFI PÜF NOKTALARI 

Taş kadayıfı püf noktaları dikkate alındığında son daha lezzetli olacaktır. İlk olarak tatlının önceden hazırlanması taş kadayıfının hem daha lezzetli hem de daha hızlı hazırlanmasına neden olur. 
Tatlının hamur olmaması için kızardıktan hemen sonra şerbetlenmesi ve şerbetin sıcak olmaması, mümkünse buzdolabı soğukluğunda olması önerilir. 
Şerbetten çıkardığınız tatlıları üst üste dizmeyin. Üst üste gelen taş kadayıfı altta kalan tatlılar üsttekilerden akan şerbetle daha çok ıslanacağı için yumuşar. Bundan kaçınmak için tatlıları üst üste gelmeyecek şekilde bekletin. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...