Tgrt Haber
04 Şubat 2021 17:38

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Ülkemizde en çok tüketilen beyaz dediğimiz tavuk eti, içerdiği vitaminlerle insan sağlığı için oldukça önemli. Tavuk eti, yeni dokuların yapımı, sağlığın devamı ve vücudun onarımı için bu anlamda hayati önem taşıyor. Sağlığın devamı için büyük yararları olan tavuk eti alırken nelere dikkat etmeliyiz? Aldığımız tavuğu nasıl pişirmeliyiz? Tüm detaylar haberimizde...

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?
tavuk eti,,beyaz et,,tavuk alınırken nelere dikkat edilmelidir?,,Tavuk Nasıl Pişirilmeli,,tavukda bulunan vitamin ve mineraller nelerdir?,,tavuktaki vitaminler,,tavuk vücudumuzda ne işe yarar,,tavuğun sağlığa faydaları,,tavuk etinin sağlığa faydaları,

Gerek fiyatı, gerekse içerdiği bolca vitaminler yüzünden ülkemizde en çok tüketilen tavuk eti, insan sağlığı açısından büyük yarara sahip. Peki tavuk alırken nelere dikkat etmeliyiz? Ve aldığımız tavuğu nasıl pişirilmeliyiz? Tavukta bulunan vitamin ve mineraller nelerdir? Şimdi bunların cevaplarını vermeye çalışalım... 

Tavuk eti sağlık açısından :

  • protein kaynağı, çocukların gelişim dönemlerinde ve anne adaylarının beslenmesi için önemli bir besindir.
  • kalp dostudur, koroner kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
  • barındırdığı vitaminler ile de her yaş grubu için vücut gelişimine yardımcı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. 

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Aldığınız ürünün mutlaka markalı ve ambalajlı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ürünün mutlaka son kullanım tarihine bakılmalıdır.
  • Ürünün tezgahta veya soğuk hava deposunda saklanma koşullarının uygun olup olmadığını sormalısınız. 
  • Günlük kesilen tavuk olup olmadığını sorup günlük kesilen tavukları tüketmeye çalışın.

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Yukarıda saydığımız maddelere dikkat ederek almış olduğunuz tavuk etini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabına koymanız gerek. Dondurulmuş tavuk almışsanız ve hemen pişirmeyecekseniz o zaman ambalajıyla birlikte buzdolabına koyarak -18° kalacak şekilde bozulmadan 6 ay süre saklayabilirsiniz.

Diğer taraftan buzu çözülen tavuk tekrar dondurulmamalıdır. Maalesef ülkemizde bu konuda çok hatalar yapılıyor. O nedenle yiyebileceğiniz kadarını alıp geri kalanı çözülmeden tekrar dondurucuya koyulmalıdır.

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Tavuk çözüldü ve artık pişirme aşamasına geçeceksiniz. Bunun için öncelikle tezgah, eller, kesme tahtası, bıçak çok iyi yıkanmalıdır. Sonrasında haşlama olarak tüketmek sağlık açısından da iyi olacaktır. Tavuk etinin tam pişmiş olması önemlidir. Önerilen süreye göre suyu berraklaşana kadar haşlanmaya devam edilmelidir.

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Fırında kızartma yapmak isterseniz, tavuğun kendi yağında pişmesi daha iyi olacaktır. Bunun için fırın poşeti içine tavuğu koyarak fırına öyle atın. Eğer tavuk nar gibi kızarsın diyorsanız da, tavuğu pişmeye yakın fırından çıkartılıp üstüne tereyağı veya ballı su sürün ve tekrar fırına atın. Böylece mükemmel bir kızarmış tavuk eti hazırlamış olacaksınız.

Daha da şekillendireyim ve tat alayım diyorsanız, fırın poşeti içine soğan, sarımsak, limon, adaçayı, defne yaprağı, kekik gibi şeyler de ekleyerek harmanlayıp öyle pişirirseniz daha süper bir sonuç alacaksınız.

Tavuk Etinde Bulunan Mineral ve Vitaminler

Tavuk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Tavuk Nasıl Pişirilmeli?

Tavuk sadece güçlü bir protein kaynağı değildir. Aynı zamanda iyi de bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

  • Tavuk etinde bulunan B vitamini katarakt ve cilt rahatsızlıkları önlemede,
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde
  • Yorgunluğ ve halsizliğe
  • Sindirim sistemine,
  • Sinir sisteminin gelişmesine,
  • Migren,
  • Kalp rahatsızlıkları,
  • Yüksek kolesterol ve diyabetin önlenmesinde

etkilidir. 

Tavuk eti;

  • D vitamini kalsiyum emilimini arttırmada ve kemik sağlığının gelişmesinde önemli rol oynar. A vitamini göz sağlığının geliştirilmesi ve anemi riskinin azalması, kas aktivitesinin artması ile hemoglobin oluşumunun artmasından sorumlu demir mineralinin alımından sorumludur.
  • Potasyum ve sodyum elektrolit olarak, fosfor hastalıklarla mücadelede destek verici olarak, kemik sağlığını geliştirmede, beyin fonksiyonunu arttırmada, diş bakımı ve metabolik konularda büyük fayda sağlamaktadır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...