Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Ekim 2021 09:11

TCMB'nin faiz kararı öncesi dolar fiyatında son durum

Küresel piyasalarda değer kaybeden dolar fiyatı yurt içinde yüksek seyrini korumaya devam ediyor. Dolar bu sabah 9,30 liranın altından işlem görürken, euro da yatay seyrini sürdürerek 10,82-10,83 bandında hareket ediyor. Piyasalar ise TCMB'nin yarınki PPK toplantısında alacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Genel beklenti Merkez'in faizlerde 50 baz puanlık indirim yapacağı yönünde...

TCMB'nin faiz kararı öncesi dolar fiyatında son durum
dolar,,euro,,döviz,,türk lirası,

Dolar endeksi ABD tarım dışı istihdam verisi ve sanayi üretimindeki daralma ile 29 Eylül sonrası en düşük seviyeyi gördü ve 93,50’ye çekildi. Dolar küresel piyasalarda düşüş yaşarken yurt içinde ise yüksek seyrini korumaya devam ediyor.

Eylül başında 8,26 seviyelerinden işlem gören dolar/TL 23 Eylül’deki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından 8,80’i aşarak rekor serisine başladı. Bu ay değerini yaklaşık yüzde 5 artıran kur dün ise rekorunu 9,37’nin üzerine taşıdı. Dolar/TL bu sabah saat 9.00 itibariyle 9,30 liranın hemen altında seyrediyor. 

Euro/TL ise 10,82-10,83 seviyelerinden yatay seyrediyor. 

MERKEZ, FAİZ İNDİRİMİNİ PAS GEÇEBİLİR

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Eylülde faiz indiriminin sürpriz olmadığını söylemişti. Kavcıoğlu geçtiğimiz geçen hafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından "Faiz indirimi devam edecek mi?" sorusuna, "Üyelerle görüş alışverişi yapıyoruz, tartışıyoruz, inşallah en hayırlı karar olur" açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamaların ardından gözler Perşembe günü yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi.

Piyasaların beklentisi Merkez’in 50 baz puan faiz indireceği yönünde. Ancak kurdaki yükselişin hızlanması ve enflasyonun da kur etkisiyle gelecek ayda artması olasılığı göz önüne alınınca Merkez'in bu ayı pas geçebileceği de düşünülüyor.

Analistler yarın yapılacak toplantı öncesinde TL'deki oynaklığın devam edebileceğini ifade ediyor. PPK toplantısı öncesinde rekor kırmaya devam eden kurdaki oynaklığın sürmesi beklenirken yüksek oranlı bir faiz indiriminin TL'deki değer kaybını artırması bekleniyor.

Piyasa beklentileri ise 50 ila 100 baz puan aralığında bir faiz indirimi yapılması yönünde. Eylül itibarıyla yüzde 10 yükseliş yaşayan kurdaki oynaklığın azalması içinse merkezin sıkı duruş sergilemesi gerekiyor, bu anlamda bu ay faizlerde değişikliğe gidilmemesi ise ilk adım olarak görülebilir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...